Laat je verrassen in bruisend Leeuwarden

Tips voor een onvergetelijke citytrip.

De Oldehove, ook wel ‘De trots van Leeuwarden’.

Foto door Xanne Vera
Door Visit Leeuwarden
Gepubliceerd 17 dec. 2021 11:47 CET

Laat Parijs, Londen en Rome dit keer eens links liggen en kies een verrassende bestemming voor je volgende citytrip: Leeuwarden. Deze hotspot vol historisch erfgoed, kunst, gastronomie en natuur wil je niet missen. Wolkom yn Ljouwert!

Kunst en cultuur in de eeuwenoude binnenstad

Paleizen, verborgen hofjes, een statige graftombe: de binnenstad van Leeuwarden draagt talrijke sporen van haar koninklijke geschiedenis. Maar ook voor de meer moderne kunstliefhebber heeft de stad genoeg te bieden. In 2018 was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa – een titel die ze nog altijd waarmaakt. Zes tips:

Bezoekers bij de Grote Jacobijnerkerk, een adellijke kerk met de grafkelder van de Friese Nassaus.

Foto door NBTC

> De historische binnenstad van Leeuwarden ademt geschiedenis – het was van 1584 tot 1747 de hofstad van de Friesche Nassaus. Wandel door de Prinsentuin, de vroegere lusthof van de Oranje Nassaus, overnacht in Paleis Stadhouderlijk Hof en bezoek de grafkelder van de Nassaus in de Grote- of Jacobijnerkerk.

Het Fries Museum op het Wilhelminaplein.

Foto door Ruben van Vliet

> Bijna 190 jaar geleden werd het Fries Museum in het leven geroepen, met als voornaamste doel het bewaken en tentoonstellen van de Friese cultuur. Tegenwoordig vind je er tentoonstellingen van internationale allure. Zo is in het Fries Museum als enige museum in Europa de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery te zien (t/m 9 januari 2022). Meer dan honderd meesterwerken van onder andere Lucian Freud, Marlene Dumas, Andy Warhol en David Hockney werden voor deze gelegenheid vanuit Londen naar Leeuwarden gebracht.

Keramiekmuseum Princessehof.

Foto door Ruben van Vliet

> In het achttiende-eeuwse paleis Princessehof is nu het Keramiekmuseum gevestigd, waar tot en met 4 september 2022 de tentoonstelling KOREA te bezichtigen is.

Straatkunst in Leeuwarden.

Foto door Marc de Fotograaf

> Ook buiten de museummuren is er geen gebrek aan kunst en cultuur – in Leeuwarden liggen ze zelfs letterlijk op straat. Tijdens de Street Art Tour vertelt een gids over de muurschilderingen, graffiti, posters en andere vormen van straatkunst die het centrum van de Friese hoofdstad sieren.

Kunst- en cultuurpodium Obe.

Foto door Marc de Fotograaf

> Liefhebbers van literatuur, kunst en taal komen aan hun trekken bij Obe op het Oldehoofsterkerkhof. Sinds 2019 zorgt Tresoar hier voor een divers programma aan exposities, lezingen en optredens.  

De Miniature People Project.

Foto door Michel Tilma

> Op pad met de kleintjes of zelf wel zin in een uitdaging? Ga dan op zoek naar de Miniature People, taferelen met kleine poppetjes die op tientallen onvermoede locaties door te stad te vinden zijn.

Lichtprojectie op de Bonifatiuskerk.

Foto door Xanne Vera

Festivals voor in de agenda

Gedurende een extra lange November Festivalmaand is er dit najaar veel te beleven in Leeuwarden. Met intrigerende voorstellingen, ontroerende verhalen en imposante lichtkunst hoef je je geen dag (of nacht!) te vervelen. Wie liever een bezoek brengt aan Leeuwarden in de zomermaanden, zit ook goed. Van 7 mei t/m 7 augustus 2022 viert de stad Arcadia: het vervolg op de benoeming tot culturele hoofdstad in 2018. Het honderd dagen durende cultureel programma staat bol van exposities en voorstellingen, met als klap op de vuurpijl het evenement BOSK.

De Potmarge met uitzicht op de stad.

Foto door Lucas Kemper

Natuur om de hoek

Wie het liefst stad en land combineert, zit in Leeuwarden goed. Op een steenworp afstand van de historische binnenstad kronkelt de Potmarge. Hier kun je mooi wandelen, zonder de stad uit het oog te verliezen. Of kies voor de Groene Ster, een recreatiegebied waar het zowel ’s zomers als ’s winters goed toeven is. Iets verder van de stad vind je de Alde Feanen, een natuurgebied met mooie wandel-, fiets-, kano- en suproutes in overvloed.

Dineren in stijl

Goed eten en drinken is onlosmakelijk verbonden met een geslaagde citytrip. Dat weten ze in Leeuwarden ook, met een mooi culinair aanbod. Zet je smaakpapillen maar alvast op scherp.

Het interieur van Restaurant Eindeloos.

Foto door Lucas Kemper

> Even het échte Friesland proeven in Leeuwarden? Laat je dan overdonderen door een smaaksensatie met het verrassingsmenu van restaurant Eindeloos. Om zoveel mogelijk lokale producten op het menu te krijgen, werkt chef-kok Willem Schaafsma samen met jagers, boeren, groentetelers en kaasmakerijen uit de omgeving.

Restaurant Proefverlof in de Blokhuispoort.

Foto door Lucas Kemper

> Bezoek Drink & Eetlokaal Proefverlof om te smullen van lokale ingrediënten op een unieke locatie: de Blokhuispoort, een voormalige gevangenis.

> Om je dorst te lessen met lokaal gebrouwen bieren ga je naar Speciaalbier Café de Markies. Deze kroeg serveert bierproeverijen, met voor de liefhebber een bijpassend kaasje. Op de kaart staan onder meer de oer-Friese bieren van Grutte Pier Brouwerij.

Smullen bij Post-Plaza Grand Café.

Foto door Ruben van Vliet

> Naar het oude postkantoor van Leeuwarden ga je niet om een ansichtkaart te versturen, maar om een heerlijke maaltijd te nuttigen. Post-Plaza Grand Café serveert zijn gerechten op grote plateaus als in een klassieke Franse brasserie.

> Bij Eten in de Brouwerij tafelen gasten in een bijzondere omgeving: tussen de ketels van de stadsbrouwerij in hartje centrum. Een must voor bierliefhebbers!

De binnentuin van Restaurant Sophias.

Foto door Aron Weidenaar

> Wie zich meer thuis voelt in de buitenlucht, kan terecht bij Sophias, pal tegenover het station. De knusse binnentuin van dit restaurant is het hele jaar door open en is de perfecte plek om een dagje Leeuwarden af te sluiten met een borrel.

Herfst in Leeuwarden.

Foto door Xanne Vera

Blijf je ook slapen?

Wil je Leeuwarden echt goed leren kennen, dan blijf je natuurlijk een nachtje of twee slapen. Wat dacht je van het Weidumerhout, gelegen op een prachtig landgoed aan de Elfstedenroute. Of kies voor Boutique Hotel Catshuis met haar romantische en bovenal comfortabele kamers in het hart van de stad. Het onlangs volledig gerenoveerde Notiz Hotel is ook altijd een goede keuze.

Nog meer inspiratie voor wat te doen tijdens je citytrip Leeuwarden vind je hier.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Twee klimmers gaan terug naar de Everest om de top te snapchatten
Reizen
10x Ultieme avonturen in Amerikaanse nationale parken
Reizen
Een zeldzaam kijkje in het leven van Noord-Koreanen
Reizen
Buiten het kader: aflevering 1

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.