Essaouira: Winterzon in Marokko

De sfeer is ontspannen, de souks verre van toeristisch, de vis is vers en de hotels worden steeds hipper. Het vissersdorpje Essaouria aan de Atlantische kust van Marokko is een oase van rust, zilte zeelucht en Marokkaanse charme.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET
Foto van Corbis/Hollandse Hoogte

Geen zin in de hectiek van Marrakech of de all-inclusive resorts van Agadir? Op twee uur rijden van Marrakech ligt een toevluchtsoord voor creatievelingen, surfers en rustzoekers.

Foto van Lumi Images/Corbis/HH

DOEN

Ga in de vroege ochtend naar de haven, als de vissers met hun gekleurde bootjes aan wal komen, omringd door gulzige zeemeeuwen. Hier vlakbij ligt de medina, ommuurd met witte gezandstraalde muren, waar je kunt winkelen zonder de  overweldigende hectiek van Marrakech. Essaouria is een toevluchtsoord voor schrijvers, musici en kunstenaars en dat vind je terug in de vele nijverheidswinkeltjes. Breng een bezoek aan Coin des Saveurs voor kekke keukenspullen of naar Histoire de Filles voor handgemaakte shawls, sieraden en tassen. Het strand van Essaouria is ruig en winderig, misschien niet ideaal voor zonnebaden, maar wel voor sporten als kite- en windsurfen. Bleukite biedt dagcursussen surfen en kitesurfen of boek een complete surfvakantie met accommodatie.

Foto van Mauricio Abreu/Corbis/HH

ETEN

De viskraampjes in de haven zijn een must. Alles van kreeft tot zeeegels wordt hier vers bereid. Een van de bekendste kraampjes is Les Bretons du Sud. Probeer de gegrilde sardientjes geserveerd met een simpele salade en vers brood. Voor een laid back vibe ga je naar Ocean Vagabond, een strandtent geliefd bij surfers. Geniet van eendenborst, pizza of sushi met uitzicht op het immense strand. Bij het retro-chique Elizir vergaap je je aan de coole jaren 70 inrichting. 

Foto van L'Heure Bleue Palais

SLAPEN

Dar Mouna Mogador heeft vijf kamers en bevindt zich in het hart van de medina. Ontbijten  – met traditionele marrokaanse pannekoekjes fruit en yoghurt – doe je op het dakterras met uitzicht over de souks. Villa Maroc was een van de eerste en bekendste riadhotels in Essaouria en het meest chique adres van de stad is L'Heure Bleue Palais. Met zwembad op het dak en schitterend uitzicht over de haven. Het eclectische Dar Beida biedt luxe woningen te huur aan. 

Foto van Villa Maroc
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.