Waarom juist Mars zo interessant is om te onderzoeken

Planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet (1984) gaat de nieuwe serie Mars, vanaf 11 november te zien op National Geographic Channel, voorzien van wetenschappelijke duiding.

Gepubliceerd 8 nov. 2018 13:32 CET
Foto van Lieke Mulder

Planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet (1984) is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Hij zal de nieuwe serie Mars, vanaf 11 november te zien op National Geographic Channel, voorzien van wetenschappelijke duiding. Alvast een klein voorproefje.

De rode planeet is toch niet rood?

‘Als je ’s avonds naar de hemel kijkt, zie je wel degelijk een roodoranje lichtpuntje. Het oppervlak van Mars bevat veel ijzeroxide, veel meer dan dat van de aarde. Dat zorgt voor die roestbruine kleur.’

Waarom is van alle planeten juist Mars zo interessant?

‘Er zijn parallellen tussen Mars en de aarde. Ook op Mars is sprake van een klimaat met seizoenswisselingen. In de poolgebieden ontstaat er in de winter een laagje rijp op de zandduinen: kooldioxide-ijs. Als het seizoen warmer wordt, verdwijnt het weer. Wat dat betreft is het Marslandschap best dynamisch. Aan andere sporen aan het oppervlak zie je dat er in het geologische verleden rivieren hebben gestroomd, dat er dus ooit vloeibaar water is geweest.

Mars | seizoen 2
Mars | seizoen 2: vanaf zondag 11 november om 21:30 bij National Geographic.

Water is een van de noodzakelijke voorwaarden voor leven en kán erop kan duiden dat Mars ooit bewoonbaar is geweest. De vraag die we ons natuurlijk allemaal stellen: is er nog ergens leven in ons zonnestelsel? Met Marskarretjes en satellieten zoeken we daarom naar andere aanwijzingen – chemische verbindingen, de structuur van stenen, stoffen in de atmosfeer. Vingerafdrukken van leven dat er is of dat er is geweest.

Waarom zouden we naar Mars gaan? Hoe ziet een kolonie op Mars eruit? Kunnen we wel overleven op Mars? Binnenkort geeft Sebastiaan de Vet meer antwoorden op je vragen.

Lees verder op natgeo.nl/ontdekMars

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.