Stop met Plastic

Lees meer over #STOPMETPLASTIC

Antarctica

De opwarming van het zuidpoolgebied zet het leven daar op z’n kop. Wetenschappers houden hun hart vast voor de toekomst. 

Gletsjers in Himalaya smelten alarmerend snel, blijkt uit satellietbeelden

Als gevolg van het opwarmende klimaat is in de afgelopen veertig jaar een kwart van het gletsjerijs in de Himalaya verdwenen, zo blijkt uit een analyse van foto’s die in de jaren zeventig door spionagesatellieten werden gemaakt. 

Zeven alternatieven voor plastic drinkrietjes

Wereldwijd worden per dag honderden miljoenen wegwerpdrinkrietjes gebruikt. Om dat aantal terug te dringen kun je een herbruikbaar rietje gebruiken, bijvoorbeeld van bamboe, titanium of glas.

Hoe je tandenborstel onderdeel werd van het plasticprobleem

Dit jaar zullen wereldwijd een paar miljard tandenborstels worden weggegooid, de meeste van plastic. Hoe is het zover gekomen – en kunnen we het veranderen?

Canada wil wegwerpplastic vanaf 2021 verbieden

Volgens premier Justin Trudeau gaat het verbod waarschijnlijk tassen, rietjes, bestek, borden en roerstaafjes van plastic omvatten.

De wereldwijde plastic-crisis uitgelegd

Het grootste deel van de planeet zwemt in weggegooid plastic, wat schadelijk is voor dieren en mogelijk ook voor de volksgezondheid. Kunnen we het opruimen?

Kleine plasticdeeltjes verspreiden zich door de diepzee

Nieuw onderzoek versterkt het groeiend aantal aanwijzingen dat de wereldzeeën zijn gevuld met minuscule plasticdeeltjes.

Wilde bijen maken hun nesten nu van plastic – en wetenschappers weten niet waarom

Solitaire bijen in Argentinië kiezen voor plastic bij het maken van hun unieke nesten.

Je eet duizenden stukjes plastic per jaar

Plasticdeeltjes zitten in ons drinkwater, in de lucht die we inademen en in het voedsel dat we eten, maar onduidelijk is nog hoe schadelijk dat is voor onze gezondheid.
14 foto's
Deze vissen leven in de Sargassozee
De drijvende planten in de Atlantische Oceaan liggen aan de basis van een complexe en rijke onderwaterwereld.

Een kijkje onder het wier dat de Sargassozee in leven houdt

Deze drijvende planten in de Atlantische Oceaan liggen aan de basis van een complexe en rijke onderwaterwereld.

Beach clean-ups missen miljoenen stukjes plastic

Nieuw onderzoek laat de minder schone kant van strandopruimacties zien: veel plastic is bijna onzichtbaar en ligt onder het zand.

Honderden rivieren blijken vervuild met antibiotica

Bijna twee derde van de rivieren die werden onderzocht in een wereldwijde studie zijn zo vervuild met antibiotica dat dit bijdraagt aan het groeiende probleem van antibioticaresistente bacteriën.

Pas gevormd strand in Hawaï nu al vervuild met kleine stukjes plastic

“We hebben dat romantische beeld van een afgelegen en ongerept tropisch strand... Maar dat soort stranden bestaan niet meer.”

Het groene goud: eten we later elke dag zeewier?

Wordt zeewier het voedsel van de toekomst? Ondanks de belofte van dit groene goud, ligt het bij nog maar weinig Nederlanders op het bord.

De gevolgen van China's ban op plastic afval

Dertig jaar lang importeerde China bijna de helft van ’s werelds plasticafval. In 2017 besloot het echter tot het weren van het meeste buitenlandse huishoudelijk afval. Wat heeft dat voor gevolgen?

Pasgeboren vissen eten steeds vaker plastic. Wat betekent dat?

Pasgeboren vissen eten steeds vaker plastic in plaats van voedsel. Als ze sterven neemt het aantal volwassen vissen af, en dat brengt de voedselketen in gevaar. 

Dit eiland wil volledig afvalvrij worden – door te recyclen

Het Deense eiland Bornholm heeft een verouderde vuilverbrander die snel moet worden vervangen. Daarvoor in de plaats wil het eilandbestuur nu voor een heel nieuwe benadering kiezen.

Planten helpen onze CO2 te absorberen, maar hoelang nog?

Sinds het begin van het industriële tijdperk hebben planten zich tegoed gedaan aan kooldioxide, maar wetenschappers vrezen dat de grens van die opnamecapaciteit snel dichterbij komt.

Scheepswrakken helpen vissen bij aanpassing aan klimaatverandering

Terwijl tropische koraalriffen door het opwarmende zeewater worden verwoest, vormen gezonken scheepswrakken een toevluchtsoord voor het zeeleven.