Congolese parkwachter ontvangt prestigieuze ‘groene nobelprijs’

Hij riskeerde zijn leven om Afrika’s oudste natuurpark Virunga in het oosten van de Democratische Republiek Congo te beschermen tegen de dreigende oliewinning.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:53 CET
Rodrigue Mugaruka Katembo
Rodrigue Mugaruka Katembo
Foto door Goldman Environmantal Prize

Rodrigue Mugaruka Katembo, parkwachter van Afrika’s oudste natuurpark Virunga in DR Congo, ontvangt vandaag de Goldman Environmental Prize, ‘s wereld meest prestigieuze onderscheiding voor mensen die zich inzetten voor natuurbehoud. Katembo ontvangt de prijs voor zijn succesvolle maar levensgevaarlijke inzet om het park te beschermen tegen de dreigende oliewinning.

Deze beelden zijn gebruikt in de Oscar-genomineerde documentaire Virunga, die met producer Leonardo DiCaprio een miljoenenpubliek wist te mobiliseren. De publieke druk leidde uiteindelijk tot het terugtrekken van SOCO uit Virunga.

De Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL steunt Katembo’s werk sinds 2010 en werkte mee aan de documentaire. “Rodrigue doet zijn werk met gevaar voor eigen leven”, zegt Tina Lain van IUCN NL vanuit San Francisco, die Katembo begeleidt bij de awarduitreiking. In vijftien jaar tijd werden in Virunga ruim 160 parkwachters vermoord, en in april 2014 werd de directeur van het park beschoten. In 2013 werd Katembo zelf opgepakt en gedurende 17 dagen vastgezet en gemarteld nadat hij medewerkers van SOCO de toegang tot het park ontzegde.

Inmiddels werkt Katembo als directeur van Upemba Nationaal Park, dat hij onder eveneens gevaarlijke omstandigheden beschermt tegen stropers, militia en mijnbouw. Onder zijn leiding is de olifanten- en zebrapopulatie sterk gegroeid en de ontbossing verminderd. “Zijn veiligheid, en die van vele andere natuurbeschermers, blijft een groot aandachtspunt,” zegt Lain. “De internationale bekendheid die Rodrigue krijgt dankzij deze prijs kan helpen zijn veiligheidspositie te versterken.”

Naast Katembo kregen vijf anderen, die in hun continent strijden voor natuurbehoud, de prestigieuze prijs. Waaronder Prafulla Samantara, die de inheemse groep Dongria Kondh een epische overwinning bezorgde tegenover mijnbouwreuz Vedanta Resources, en zo hun heilige heuvels redde. Alsook Mark! Lopez die de staat Californië zover kreeg om huizen in het oosten van Los Angeles te vrijwaren van het lood dat het gebied al drie generaties lang vervuilde als gevolg van een lek.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Earth Day: hoe het begon en waar het naartoe gaat
Milieu
Tweederde van Great Barrier Reef verbleekt door opwarming van de aarde
Milieu
Waarom Trump steenkool niet ‘great again’ kan maken
Milieu
Plastic afval door schoonmaakmiddelen? Het kan ook anders.
Milieu
EU-verbod op insecticiden goed nieuws voor bijen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.