Spectaculaire reddingen tonen de intensiteit van dodelijke overstromingen in China

Zowel professionele reddingswerkers als behulpzame buren schoten mensen te hulp die in Zuid- en Midden-China door extreme overstromingen in het nauw waren gebracht.

Door Heather Brady
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:12 CET
Spectaculaire reddingen laten de hevigheid van dodelijke overstromingen in China zien

Recente overstromingen in China hebben ertoe geleid dat mensen strandden en op spectaculaire wijze moesten worden gered.

In bovenstaande video redden zowel professionele reddingswerkers als behulpzame buren mensen uit het gevaarlijke overstromingsgebied. Door het razende water storten huizen in en worden grote vrachtwagens in een oogwenk meegesleurd.

Overstromingen in regenseizoen

In het regenseizoen van juni tot en met september zijn overstromingen heel gebruikelijk in Zuid- en Midden-China. De Chinese overheid heeft echter verklaard dat extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval en tyfoons, de afgelopen jaren zijn toegenomen. Door de overstromingen van dit seizoen zijn nu al duizenden mensen omgekomen en meer dan een miljoen ontheemd.

Volgens de Chinese staatsomroep China Global Television Network worden opsporings- en reddingsteams steeds beter in het redden van mensen dankzij betere technologie. Dit werd ook opgemerkt door de New York Times. De Chinese overheid heeft in mei ook een verklaring uitgebracht waarin stond dat de reddingsteams paraat moeten staan voor het regenseizoen van dit jaar.

Tijdens het regenseizoen van 2016 waren de overstromingen veel heviger dan normaal, met als gevolg meer dan honderdvijftig doden. In 2016 was de neerslag zestien procent hoger dan gemiddeld.

Impact van overstromingen

Extreme overstromingen komen voor wanneer het dagen achtereen stortregent, waardoor rivieren overstromen. Door de stijgende temperatuur worden ze waarschijnlijk heviger. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat moessons in Azië verergeren als gevolg van de opwarming van de aarde. Volgens Earth Observatory van de NASA is er in China vaak sprake van hevige regenval wanneer El Niño krachtig was. Onderzoeken hebben daarnaast aangetoond El Niño mogelijk sterker wordt door klimaatverandering. Het is echter lastig om de oorzaak van één extreem weerfenomeen bij klimaatverandering neer te leggen.

De impact van overstromingen op de regio is bovendien toegenomen doordat de omgeving met het oog op ontwikkeling en infrastructuur is aangepast. Natuurlijke elementen, zoals mangroven en bossen langs de rivieren in het gebied, vormden een barrière die het effect van hoog water deed afnemen. Deze hebben echter plaats moeten maken voor wegen en gebouwen.

De afgelopen jaren zijn veel mensen naar het gebied getrokken om in fabrieken te gaan werken die producten over de hele wereld verkopen. Zowel de mensen als de producten lopen door de overstromingen gevaar. Op korte termijn ondervindt de bevolking mogelijk schade en op de lange termijn is het de beurt aan de bedrijven die daar fabrieken bouwen.

Lees meer

bekijk videos

Milieu0:45

Olietanker in brand na botsing in Oost-Chinese Zee

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Exclusieve foto’s van verwoesting door orkaan Irma
Milieu
Orkanen boven de Atlantische Oceaan nog lang niet uitgewoed
Milieu
Hoe de dodelijke modderstroom in Sierra Leone kon ontstaan
Milieu
Congolese parkwachter ontvangt prestigieuze ‘groene nobelprijs’
Milieu
Earth Day: hoe het begon en waar het naartoe gaat

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.