Waarom ontstaan er steeds zinkgaten in Florida?

In korte tijd verschenen er verschillende zinkgaten in een zogenaamde 'retirement community'. De autoriteiten werken aan oplossingen.

Door Elaina Zachos
Gepubliceerd 23 feb. 2018 14:27 CET
In seniorendorp in Amerikaanse staat Florida ontstaan grote zinkgaten

Frank Neumann schrok behoorlijk toen hij afgelopen donderdag rond een uur 's nachts een zinkgat hoorde ontstaan in zijn ‘retirement community', een soort dorp voor senioren, in het midden van de Amerikaanse staat Florida. Enkele uren later, rond drie uur 's nachts, stond de politie bij Neumann voor de deur en kreeg hij te horen dat hij moest vertrekken.

“Ik hoorde een geluid,” vertelde Neumann tegen de Amerikaanse zender WCJB. “Ik dacht dat het onweer was. Maar kennelijk was het de grond die in het zinkgat.”

In dezelfde buurt ontstonden nog vijf andere zinkgaten. Behalve de woning van Neumann werd nog een andere woning onbewoonbaar verklaard, en werden twee woningen geëvacueerd.

Maar hoe ontstaan zinkgaten? En waarom zijn er zo veel in Florida? En hoe zit het met het leeglopende meer in de buurt? Die vragen worden hieronder beantwoord.

Instortgevaar

Zinkgaten zijn gaten in de grond die in de loop van de tijd ontstaan, doordat een onderliggende rots- of grondlaag door water erodeert en wegspoelt. Er zijn twee soorten zinkgaten. De soort die in de video hierboven te zien is, ontstaat als gesteente onder de grond oplost in water, waardoor een grote holte ontstaat met alleen nog een dunne laag aarde erover. Zonder de steun van het gesteente eronder, stort de laag aarde erboven in.

Zinkgaten komen vaak voor in gebieden waar het gesteente onder de bovenste grondlaag oplost in het grondwater. Het risico hierop is groot in gebieden met oplosbaar gesteente als zoutdiapieren, gips, kalksteen en andere soorten carbonaatgesteente.

In Florida zijn zinkgaten een bekend verschijnsel. De zogenaamde ‘Sunshine State’ heeft er al vaker mee te maken gehad. In het verleden zijn er al resorts en andere woningen in verdwenen. In ongeveer twintig procent van het grondgebied van de VS kunnen zinkgaten voorkomen. De staten Texas, Alabama, Missouri, Kentucky, Tennessee en Pennsylvania kunnen ook ten prooi vallen aan dit natuurverschijnsel.

Badkuipeffect

Nadat er grond was opgeslokt door zinkgaten in de buurt, begon een nabijgelegen meer in een “redelijk hoog tempo” leeg te lopen, vertelt Paul Bloom van de Sherriff's Office van Marion County. 

Nieuwszender CBS News meldde dat het meer door mensen was aangelegd en dat werklieden van een nabijgelegen golfbaan probeerden het te laten leeglopen om erger te voorkomen.

Lees meer

bekijk videos

Milieu1:21

Waarom dit meer steeds in brand vliegt

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Het Aralmeer, ooit afgeschreven als 'dood', zit nu weer vol leven
Milieu
Waarom dit meer steeds in brand vliegt
Milieu
De Ganges is vanaf nu een persoon
Geschiedenis en Cultuur
Hoe gezonken vliegdekschip de USS Lexington werd gevonden in de Koraalzee
Milieu
Blauw vuur bij de Kīlauea

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.