De krachtigste geiser ter wereld laat nog drie keer van zich horen

De Steamboat Geyser van Yellowstone werkt onregelmatig. Door meer gegevens te verzamelen, hopen wetenschappers de torenhoge uitbarstingen te kunnen voorspellen.

Door James Burch
Gepubliceerd 9 mei 2018 16:47 CEST

 

Het Yellowstone National Park herbergt zo’n vijfhonderd geisers. Dat is pakweg de helft van alle geisers op aarde. Een van deze geisers, de Steamboat Geyser, is de krachtigste en hoogste actieve geiser ter wereld. Bij sommige uitbarstingen spoot de Steamboat een waterzuil van wel negentig meter hoog.

De geiser kan ook jarenlang weinig activiteit vertonen.

Dit jaar was een productief jaar voor de Steamboat. De geiser is al drie keer uitgebarsten. Volgens seismologische gegevens was de eerste uitbarsting rond 5.30 plaatselijke tijd op 15 maart. Er was niemand in de buurt toen het water omhoog werd gestuwd, maar de National Park Service maakte een dag later beelden van de stoomfase die op de grote uitbarsting volgt. De Steamboat barstte opnieuw uit op 19 en 27 april. De waterzuilen waren aan de kleine kant voor de geiser, hoewel twee zuilen meer water bevatten dan wat Old Faithful omhoog spuit.

Het Yellowstone Volcano Observatory laat weten dat de oorzaak van deze reeks uitbarstingen onbekend is, maar een verschuiving naar kleinere, frequentere uitbarstingen mogelijk is. Volgens Wetenschappers wijst de geiseractiviteit niet op een vulkaanuitbarsting. De uitbarstingen in Yellowstone zullen niet op korte termijn uitbarsten. En deze uitbarstingen zullen, ondanks hun reputatie, geen apocalyptische omvang hebben.

Niemand heeft de recentelijke uitbarstingen van de Steamboat gezien. Wetenschappers hopen dat activiteit in de toekomst van tevoren kan worden opgemerkt met nieuwe seismologische sensoren. Bezoekers krijgen dan de kans om uitbarstingen van deze bijzondere geiser te aanschouwen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Kan CO2-afvang het vliegen duurzamer maken?
Ruimte
Dit zijn de beste plekken om sterren te kijken
Reizen
Vier onvergetelijke eetbelevingen in India
Milieu
Wat is die blauwe gloed bij Big Sur in Californië?
Milieu
Bekijk majestueuze foto’s van de hoogste bomen op aarde

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.