Beelden van de nasleep van orkaan Florence

De nasleep van de orkaan Florence werd vastgelegd door fotograaf Greg Kahn. “Deze stormen veroorzaken overlast die we niet eerder hebben gezien.”

Door Sarah Gibbens
Gepubliceerd 21 sep. 2018 17:28 CEST
Daisy Johnson (9) speelt in het water dat de straten van haar buurt in La Grange, ...
Daisy Johnson (9) speelt in het water dat de straten van haar buurt in La Grange, North Carolina, heeft overspoeld.

Eerst was het de stormvloed waarvoor de overheden van North en South Carolina waarschuwden toen de orkaan Florence vorige week vrijdag aan land kwam. Stormvloeden kunnen hele kustgebieden met zeewater overspoelen en in sommige delen van North Carolina was dat water drie meter diep.

Maar toen de storm als een tropische depressie boven de regio begon op te lossen, kregen de bewoners te maken met grote hoeveelheden neerslag, zware overstromingen en modderstromen.

Bill en Camilla Wheeler, eigenaars van Nautical Wheelers in New Bern, North Carolina, nemen de schade op nadat hun winkel tijdens orkaan Florence door een anderhalve meter hoge stormvloed is ondergelopen. Voordat ze hun zaak openden, deden Bill en Camilla onderzoek in de omgeving. Ze dachten niet dat een overstroming als deze zeer waarschijnlijk was. “We hadden zoiets niet verwacht,” zei Bill. “De renovatie zal omvangrijk zijn.”
Foto door Greg Kahn, National Geographic

Fotograaf Greg Kahn legde de gevolgen van de storm vast in drie stadjes aan de rivier de Neuse (spreek uit als het Engelse noose), een van meerdere rivieren in North Carolina die al buiten hun oevers zijn getreden. Voor veel bewoners is Florence de meest verwoestende storm die ze ooit in North Carolina hebben meegemaakt.

De oorsprong van deze storm is bijzonder, want hij is gedurende twee weken boven zeewater van ruim 26 graden in de Atlantische Oceaan steeds verder aan kracht toegenomen, zodat hij meer regen met zich meevoerde dan koelere stormen. Meteorologen waarschuwden ervoor dat de storm als gevolg van zijn lagere windkracht waarschijnlijk boven North en South Carolina zou blijven hangen, waardoor al die regen in een betrekkelijk klein gebied zou vallen.

Na dagen van zware regenval door orkaan Florence is de rivier de Neuse buiten zijn oevers getreden en heeft streken in het binnenland van North Carolina onderwater gezet.

“Dit hebben we nog nooit gezien,” vertelden bewoners aan Kahn terwijl hij de schade onderzocht. “Ze hadden niet verwacht dat de stormvloed zover landinwaarts zou reiken.”

Sommige mensen met wie Kahn sprak, waren na hun vertrek even naar hun huis teruggekeerd en maakten gebruik van het respijt tussen de zware stormvloed tijdens de orkaan en het moment dat de rivier buiten zijn oevers trad om wat bezittingen uit hun huis te halen.

“Je beseft nu pas hoezeer je huis je hele leven is en wie je bent. Als alles weg is, zijn het geen spullen meer, maar herinneringen,” zei Kahn.

Afgelopen maandag keerde Kahn terug naar New Bern om eerder ondergelopen wijken van de stad te fotograferen.

Een vrouw met wie Kahn sprak, zei dat haar huis op een vijfhonderd jaar oude spoelvlakte stond, waardoor het een kans van één op vijfhonderd had om onder water komen te staan. Maar sinds ze het huis in 1999 had gekocht, was dat al driemaal gebeurd.

Wetenschappers waarschuwen al jaren dat orkanen als gevolg van de klimaatverandering steeds zwaarder zullen worden en sommigen hebben al beweerd dat orkaan Florence als gevolg van de opwarming van de aarde vijftig procent zwaarder was.

“Deze stormen veroorzaken overlast die we niet eerder hebben gezien,” zegt Kahn.

Dit verhaal is ingekort en werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Diepzeecanyon voor Amerikaanse kust blijkt te bruisen van het leven
Milieu
Duik onder Groenlands mysterieuze ‘terra incognita’
Milieu
Overstromingen uitgelegd
Milieu
Vijf mogelijke klimaten in de toekomst – van optimistisch tot heel vreemd
Wetenschap
De gevolgen van klimaatverandering: orkanen blijven langer krachtig, ook aan land

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.