Bill Gates lanceert project om wereld op klimaatverandering voor te bereiden

Veel mensen worden al geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering en hebben nú hulp nodig om zich daaraan aan te passen, stelt een internationale groep leiders.

Gepubliceerd 18 okt. 2018 16:04 CEST
Een internationale groep van leiders hoopt boeren – en alle andere mensen in de wereld – ...
Een internationale groep van leiders hoopt boeren – en alle andere mensen in de wereld – te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering. De omschakeling van het fokken van kippen naar het fokken van eenden is een van de slimme oplossingen in een ‘gereedschapskist’ van maatregelen die steeds uitgebreider wordt.
Foto van G.M.B. Akash, Panos, Redux

In het laaggelegen Bangladesh, dat jaarlijks wordt getroffen door overstromingen, moeten boeren overschakelen van het fokken van kippen op het fokken van eenden– want eenden kunnen zwemmen.

Op de Filipijnen, waar de helft van de mangrovebossenverloren is gegaan door projectontwikkelingen, planten biologen nieuwe mangroven aan om het plantaardige schild dat kustgebieden beschermt tegen dodelijke tyfoons te herstellen. Het verwrongen wortelstelsel van de mangroven vertraagt de verplaatsing van getijdewater en beschermt tegen de verwoestende gevolgen van stormvloeden en golven.

Al dit soort maatregelen worden inmiddels genomen om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Volgens de groep wereldleiders is het nu tijd om veel meer te doen.

Tot voor kort werd gedacht dat de gevolgen van de klimaatverandering pas in de verre toekomst merkbaar zouden worden. Veel mensen, ook zij die in kustgebieden wonen, vonden dat het probleem zóver in de toekomst lag dat ze zich er niet druk om hoefden te maken. Tegen de tijd dat de klimaatverandering rampzalige gevolgen zou aannemen, zouden zij allang dood zijn. 

Maar die redenering gaat niet langer op. Klimaatverandering vindt nu al plaats en elk jaar moeten miljarden euro’s worden besteed aan het herstel van verwoestende natuurrampen. Als de wereld zich niet aanpast aan deze nieuwe werkelijkheid, dan zal ze worden geconfronteerd met toenemende kosten als gevolg van natuurrampen die de economische groei, de volksgezondheid en zelfs de levens van veel mensen in gevaar zullen brengen. Als de wereld deze aanpassingen niet doorvoert, zullen volgens schattingen van de Wereldbank rond 2030 honderd miljoen mensen als gevolg van natuurrampen opnieuw in extreme armoede belanden.

Om het nemen van maatregelen te versnellen en de schade te beperken heeft een groep vooraanstaande personen onder leiding van miljardair Bill Gates, voormalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en de directrice van de Wereldbank, Kristalina Georgjeva, afgelopen dinsdag de Global Commission on Adaptationin het leven geroepen.

“Zonder urgente aanpassingen en maatregelen lopen we het risico dat de betrouwbaarheid van de voedsel-, energie- en watervoorziening van de wereld gedurende tientallen jaren zal worden verstoord,” zei Ban Ki-moon op een persconferentie. “Aanpassingsmaatregelen zijn niet alleen nodig, ze zijn ook verstandig. De kosten van deze aanpassingen zijn minder dan de kosten die ontstaan als we op de oude weg voortgaan.”

Slimme oplossingen

De nieuwe groep streeft ernaar om gedurende een missie van twee jaar financiering te vinden en naar slimme oplossingen te zoeken, zoals het omschakelen op het fokken van eenden in Bangladesh. De commissie bestaat uit 28 leden en politieke leiders uit zeventien landen, waaronder Duitsland, Canada, Mexico, China, India en Groot-Brittannië. Daarnaast nemen ook 25 leiders uit de hele wereld, onder wie de Chinese minister van Ecologie en Milieu, de Duitse minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de burgemeesters van Parijs en Miami, deel aan het initiatief.

Het jaar 2018 zal waarschijnlijk het op drie na warmste sinds het begin van de metingen worden, dus lijkt het gepast om aanpassingen door te voeren nu een hele reeks natuurrampen die met klimaatverandering in verband gebracht kunnen worden, de wereld hebben geteisterd. Bosbranden hebben huisgehouden in door droogte geplaagde gebieden in Californië, Zweden, Portugal en Griekenland. Hittegolven hebben honderden slachtoffers in de wereld geëist, van Japan tot Groot-Brittannië. In het zuidwesten van de VS hebben achtereenvolgende orkanen meer dan 35 mensen gedood, terwijl het eiland Guam, de Filipijnen, Hongkong en Zuid-China werden getroffen door een van de zwaarste stormen van het jaar, de tyfoon Mangkhut.

“We zijn op een moment van hoge risico’s en veel kansen aanbeland,” zei Gates in een verklaring. “We hebben beleid nodig zodat we kwetsbare bevolkingsgroepen kunnen helpen om zich aan te passen, en we moeten ervoor zorgen dat regeringen (...) innovaties steunen en dat ze die doorbraken inzetten op (...) plekken waar ze het meest nodig zijn.”

De commissie zal zich een jaar lang verdiepen in het selecteren van de beste aanpassingsplannen en in 2019 op de klimaattop van de Verenigde Naties een rapport presenteren.

Net als "lopen en ademen"

Met hun oproep om in actie te komen sluit het drietal leiders zich aan bij het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change dat afgelopen week werd gepresenteerd en waarin werd benadrukt dat er nog maar weinig tijd is om te reageren op de opwarming van de aarde.

Volgens Georgjeva is hun oproep geen teken van wanhoop. “Geruime tijd heeft het gevoel bestaan dat aanpassingen aan de klimaatverandering betekenen dat we ons op dit gebied gewonnen geven,” zei ze op de persconferentie. “Maar we geven ons niet gewonnen. We zijn gewoon realistisch.”

Zelfs als maatregelen voor het terugdringen van de CO2-uitstoot succes zouden hebben en het doel om de wereldwijde opwarming te beperken tot maximaal twee graden zou worden bereikt, dan nog zullen we te maken krijgen met ernstige gevolgen van veranderingen die al in het planetaire systeem zijn ingebed. Gevolgen waaraan de wereld zich volgens Georgjeva moet aanpassen. De wereld is volgens haar in staat om beide dingen tegelijk te doen, zoals we ook “gelijktijdig lopen en ademen.”

“We zijn de laatste generatie die de koers van de klimaatverandering kan verleggen en de gevolgen van de klimaatverandering kan verminderen, en de eerste generatie die met de consequenties ervan zal moeten leven,” zei ze. “De gevolgen moeten tegelijkertijd beperkt worden én we zullen ons erop moeten instellen.”

Lees ook: Zeven dingen die je moet weten over klimaatverandering

Lees ook: Klimaatverandering grotere invloed dan verwacht, waarschuwt nieuw rapport

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Gletsjers in Himalaya smelten alarmerend snel, blijkt uit satellietbeelden
Milieu
Planten helpen onze CO2 te absorberen, maar hoelang nog?
Milieu
Het ijs op Groenland smelt viermaal sneller dan werd gedacht
Milieu
Dubbele crisis in kustgebieden: bodemdaling én zeespiegelstijging
Milieu
Filipijns reservaat laat zien wat we verliezen als wetlands verdwijnen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.