49 jaar van doorbraken op milieugebied in foto’s

Kijk mee naar de mijlpalen in de strijd voor het milieu sinds de eerste Earth Day in de VS in 1970.

Door Sydney Combs, Brian Clark Howard
Gepubliceerd 25 sep. 2019 13:29 CEST

De allereerste Earth Day werd georganiseerd in de VS in 1970. Naar schatting twintig miljoen gingen mensen de straat op om te demonstreren voor een beter milieubeleid. Aangespoord door die mobilisatie, nam het Amerikaanse Congres binnen vijf jaar enkele van de meest vérstrekkende milieuwetten uit de Amerikaanse geschiedenis aan: de vorming van de Environmental Protection Agency (EPA)(1970) en de afkondiging van de Clean Air Act (1970), de Clean Water Act (1972), de Marine Mammal Protection Act (1972) en de Safe Drinking Water Act(1974).

Sinds die eerste voortvarende maatregelen is het momentum achter de milieubeweging in de loop der jaren groter en kleiner geweest, maar elk jaar werd er wereldwijd wel iets gedaan om het milieu beter te beschermen.

Deze week kwamen vertegenwoordigers van de landen in de wereld bijeen voor de VN-klimaattopin New York, om haalbare plannen proberen op te stellen om tegen het jaar 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 45 procent te hebben teruggedrongen en in 2050 een zero-uitstoot te bereiken.

Tegelijkertijd hebben wij 49 doorbraken op milieugebied bijeengezocht – eentje voor bijna elk jaar sinds die eerste Earth Day – om een overzicht te bieden van wat er tot nu toe is bereikt en hoeveel er nog te doen valt.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Proefboring naar olie en gas gestart in Okavango-regio van Namibië
Milieu
Bedrijf belooft banen in ruil voor zwijgen over Afrikaanse proefboringen
Reizen
Moeten ernstig bedreigde bestemmingen worden gesloten voor toeristen?
Milieu
In Wyoming maakt prikkeldraad plaats voor wilde fauna
Milieu
Veelgebruikte insecticiden schaden mogelijk ook zoogdieren

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.