Schoonheid van Nederland: genieten van de natuur kan ook in eigen land

Het besef dat we duurzaam moeten reizen en consumeren om volgende generaties te kunnen laten genieten van de natuur én welvaart wordt steeds groter. Triodos Bank draagt hieraan bij door te investeren in projecten die groen, eerlijk en duurzaam zijn.

Door Triodos Bank
Gepubliceerd 13 sep. 2019 16:37 CEST
Boschplaat bij duurzaam Vakantiepark Tjermelân.
Boschplaat bij duurzaam Vakantiepark Tjermelân.
Via Triodos Bank

Een vakantiepark dat gebruik maakt van zonne-energie en lichtvervuiling beperkt, een melkveebedrijf dat het idee van biologische landbouw een stapje verder neemt en een restaurant dat ecologisch bewustzijn en duurzaamheid combineert met een unieke ligging in het hart van een natuurgebied: steeds vaker bieden bedrijven consumenten de kans om bewustere en groenere keuzes te maken. Triodos Bank, een van de meest duurzame banken ter wereld, draagt bij aan deze trend door initiatieven te steunen die duurzaamheid vooropstellen. Zelf ook iets doen? Door bij Triodos Bank te bankieren draag je zelf ook bij aan deze projecten. Of ga eens op bezoek bij een van deze vijf bijzondere projecten in Nederland.

Vakantiepark Tjermelân

Vakantiepark Tjermelân op Terschelling
Via Triodos Bank

Waar in Nederland is het ‘s nachts nog echt donker? Vakantiepark Tjermelân op Terschelling is een van de weinige plekken in ons land waar lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt. Tjermelân ligt vlak bij natuurreservaat Boschplaat, een uitgestrekt strand dat in 2015 werd uitgeroepen tot Dark Sky Park. Bezoekers kunnen zich hier overdag vermaken met het spotten van broedende vogels en na zonsondergang genieten van een bijzonder heldere sterrenhemel. Om deze omgeving eer aan te doen, is vakantiepark Tjermelân bewust bezig met duurzaamheid. Door het gebruik van zonnepanelen – gefinancierd door Triodos Bank – is de CO2-uitstoot van het vakantiepark flink verminderd.

Natuurderij Keizersrande

Natuurderij Keizersrande in de provincie Overijssel
Via Triodos Bank

Is het mogelijk om natuur, landbouw, ecologie en recreatie met elkaar te verenigen? Dat is de vraag die Keizersrande centraal stelt. In de uiterwaarden van de IJssel, ten noorden van Deventer, wordt gewerkt aan dit duurzaamheidsproject. De werkwijze van het melkveebedrijf is gebaseerd op het concept ‘Boeren voor Natuur’, waarbij de landbouw in het gebied ten dienste staat van de natuur. Bovendien neemt Keizersrande het idee van biologische landbouw een stapje verder, door biologisch-dynamisch te werk te gaan. Dit betekent dat het bedrijf de werkzaamheden aanpast op natuurlijke processen, zoals het verlopen van seizoenen of veranderen van de bodemstructuur, in plaats van die processen te bedwingen.

De Buytenhof

Ook midden in de Randstad kan geproefd worden van het boerenleven. Bezoekers van De Buytenhof, een boerderij en zorgbedrijf net ten zuiden van Rotterdam, kunnen onder meer helpen met het oogsten van fruit. Daarnaast kunnen zij – te midden van fruitgaarden, hooilanden, weiden en akkers – genieten van de theeschenkerij, de boerderijwinkel en een bloemenpluktuin. De Buytenhof biedt zorg en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking of psychosociale problemen.

Streekpark Klein Oisterwijk

Zonsondergang bij het Streekpark Klein Oisterwijk
Via Triodos Bank

Tussen uitgestrekte bossen en vennen van Oisterwijk en de natte heide van natuurgebied de Kampina ligt Streekpark Klein Oisterwijk. Dit eerste streekpark in Nederland heeft als doel mensen kennis te laten maken met de Brabantse natuur. Streekpark Klein Oisterwijk bestaat uit een natuurspeeltuin, een fruitboomgaard, een streekcafé en een kruidentuin. Het park dient bovendien als de toegangspoort tot de Oisterwijkse Bossen en het Groene Woud. Bezoekers kunnen er wandelen, fietsen en simpelweg genieten van de rustgevende uitzichten.

Vuurtoreneiland Markermeer

Vuurtoreneiland Markermeer
Via Triodos Bank

Net ten oosten van Amsterdam, in het Markermeer, ligt Vuurtoreneiland. In opdracht van Staatsbosbeheer werd dit forteiland enkele jaren geleden opgeknapt en opengesteld voor publiek. Na een boottocht van ongeveer een uur kunnen bezoekers een rondleiding krijgen over het eiland en een negentiende-eeuws fort aandoen, dat is omgebouwd tot een kleinschalig restaurant. Ideaal om te ontsnappen aan de hectiek van de stad en te genieten van een heerlijk, maandelijks wisselend vijfgangenmenu.

 

Geïnspireerd door deze duurzame projecten? Draag zelf een steentje bij door verantwoord te bankieren. Wie bankiert bij Triodos Bank, helpt mee om deze en andere duurzame initiatieven te realiseren en te behouden.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Hernieuwbare energie uitgelegd
Milieu
Fossiele brandstoffen uitgelegd
Milieu
Waarom overbevissing van de oceanen kan uitlopen op een ramp
Milieu
Zo maak je bier groener
Milieu
Stel dat ’s werelds grootste inkoper groen beleid zou gaan voeren?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.