Het verbruik van aardgas compenseren met bossen: zo doet Greenchoice dat

Steeds meer bedrijven onderschrijven het belang van duurzaamheid en groene energie. Wat kunnen we leren van Greenchoice, het duurzaamste energiemerk van Nederland?

Door Greenchoice
Gepubliceerd 20 apr. 2021 10:43 CEST
Het herstellen van sociaaleconomische en biofysische omstandigheden is essentieel voor mangroven om te gedijen en biedt ...

Het herstellen van sociaaleconomische en biofysische omstandigheden is essentieel voor mangroven om te gedijen en biedt een
grotere kans op succesvol herstel dan aanplanten. 

Foto door Greenchoice

In 2050 moet heel Nederland aardgasvrij zijn – daar zijn veel Nederlanders het over eens. Maar over hoe we dat doel moeten bereiken, en hoe we in de tussentijd met ons gasverbruik moeten omgaan, zijn de meningen verdeeld. Greenchoice kiest voor een beleid van compensatie. ‘Om misverstanden maar meteen te voorkomen: daarmee praten we het gebruik van aardgas niet goed,’ zegt Ruben Veefkind, manager strategie en CO2-projecten bij Greenchoice. ‘Elk huishouden moet op den duur aardgasvrij worden, maar dat kan niet van de ene op de andere dag. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid en maken we onze klanten bewust van hun energiegebruik en bieden we isolatie en alternatieven zoals een warmtepomp aan. Daarnaast zetten we in op boscompensatie. Dat doen we net zolang tot aardgas is vervangen door een duurzaam alternatief.’

Rhizophora-mangel is een van de soorten die inheems zijn in de regio. Het project tussen Wetlands
International en Greenchoice zal goede ecologische omstandigheden creëren voor de natuurlijke groei van deze inheemse soort op de verlaten rijstvelden.

Foto door Greenchoice

Wat is bosgecompenseerd gas?

Er zijn veel manieren voor een bedrijf om CO2-compensatie toe te passen, bijvoorbeeld door te investeren in windmolen- en zonneparken. Greenchoice zet in op bosprojecten: voor elke kuub aardgas die klanten gebruiken, sponsort het energiemerk de aanplanting en het behoud van bossen. Hoewel CO2-compensatie op zich al klinkt als een goed initiatief, gaat Greenchoice hier nog een stap verder in.

‘We wilden een nieuwe manier vinden en afstand doen van het begrip CO2-neutraal,’ legt Veefkind uit. ‘Door de term CO2-compensatie te gebruiken, zouden klanten kunnen denken dat het gebruik van aardgas niet uitmaakt. En dat willen we niet. Uiteindelijk moeten we met elkaar toch van het aardgas af.’ Om die reden gebruikt Greenchoice de term ‘boscompensatie’. ‘En zo noemen we het gas ook,’ zegt Veefkind – niet klimaatneutraal of CO2-neutraal, maar bosgecompenseerd gas.

Het Parc Naturel des Mangroves du Fleuve Cacheu is een intergetijdengebied bebost wetland, het grootste mangrovengebied in West-Afrika. Het is een veilige haven voor meer dan 248 vogelsoorten, waaronder koninklijke sterns (thalasseus
maximus), zoals afgebeeld.

Foto door Greenchoice

Proactieve rol

Greenchoice compenseert het aardgasverbruik van haar klanten door per kubieke meter gebruikt gas geld opzij te leggen, waarvan jarenlang CO2-certificaten werden gekocht om die compensatie aan te tonen. Maar Greenchoice wil nu een proactieve rol spelen door nieuwe bosprojecten te initiëren met partners en vervolgens de positieve impact daarvan op het klimaat, de biodiversiteit en lokale bevolking te meten en opschaling te faciliteren. ‘Nu het kopen van CO2-certificaten geen vereiste meer is, kunnen we landen met onze bosprojecten juist helpen de klimaatdoelen van het Parijsakkoord te halen,’ aldus Veefkind.

Hij noemt de overstap naar het Parijsakkoord per 1 januari 2021. ‘Voor CO2-compensatie moet je onder meer kunnen aantonen dat zonder jou die CO2-impact er niet zou zijn,’ zegt hij. ‘En dat is lastig. Ontwikkelingslanden hebben in het Parijsakkoord ook CO2-doelen, dus hoe bewijs je straks dat een land waar jij de bomen hebt geplant niet zijn doelen zou halen zonder jouw project? En daarnaast, wie zegt dat het land die CO2-reductie niet zelf al claimt? Bovendien voelt het niet goed om het ontwikkelingsland te vragen om de CO2-uitstootreductie in hun eigen land niet mee te tellen in hun boekhouding. Daar willen we van wegblijven.’ Greenchoice denkt nog steeds dat bosprojecten een belangrijke rol kunnen spelen in het aanpakken van de klimaatcrisis: ‘Daarom kiezen we voor boscompensatie in plaats van CO2-compensatie.’

Een typische rijstkwekerij in de regio rond het Cacheu National Park. Rijst wordt eerst geschaafd en daarna getransplanteerd in de 'bolanhas', of de rijstvelden in de mangroven. Veel van deze
rijstvelden zijn nu verlaten en zijn uitstekende locaties voor mangroveherstel waar boeren naartoe verhuizen
voor cashewnotenproductie of naar de stad.

Foto door Greenchoice

Bosprojecten in het buitenland

Wat gebeurt er precies met de investeringen van Greenchoice? Het bedrijf steunt nu nog verschillende (gecertificeerde) bosprojecten over heel de wereld. Zo steunt Greenchoice in de Braziliaanse Amazone de bescherming van 120.000 hectare oerwoud. Bovendien wordt er geld besteed aan sociale projecten, zoals trainingen voor de lokale gemeenschap. In Tanzania, Oeganda en Zimbabwe lopen projecten waarbij grote stukken bos worden beschermd en er geld gaat naar initiatieven met een maatschappelijke impact.

In het kader van positieve impact initiëren voor het klimaat, de biodiversiteit en de lokale bevolking startte Greenchoice onlangs een nieuw project in samenwerking met Wetlands International, de enige wereldwijde non-profitorganisatie die zich toelegt op het behoud en herstel van wetlands. Het ‘Guinea-Bissau Mangrove Restoration project’ richt zich op het herstel van mangroven in Guinee-Bissau, dat met ruim drieduizend vierkante kilometer de op een na grootste hoeveelheid mangroves heeft in Afrika. Veel mangroven zijn er verloren gegaan door de rijstteelt. Toen veel boeren de rijstteelt verruilden voor winstgevendere cashewnotenproductie buiten de mangroven of naar de stad emigreerden, kwamen tienduizenden hectares land bloot te liggen, werd de bodem blootgesteld aan erosie en oxidatie en ging koolstof verloren. Met het project willen Wetlands International en Greenchoice de mangroven nieuw leven inblazen, zodat de bodem herstelt en er weer koolstof kan worden opgeslagen. Dat doen ze door de leefomgeving voor de mangroven te herstellen, waardoor ze vanzelf terugkomen. Deze aanpak van natuurlijk herstel maakt een bos weerbaarder dan wanneer bomen worden aangeplant. Met de terugkeer van de mangroven verwachten de organisaties dat de vogeldiversiteit zal toenemen en dat zee- en landzoogdieren zoals de lamantijn, bultrugdolfijnen en otters uiteindelijk zullen terugkeren.­

Voedselbossen in Nederland

Naast de projecten in het buitenland, besteedt Greenchoice minimaal tien procent van haar budget in Nederland. ‘Hier is de grond duurder, dus het is niet zo efficiënt als in het buitenland, maar we vinden het belangrijk om ook indirect impact te hebben. Om klanten te inspireren.’ Als voorbeeld noemt hij de ontwikkeling van voedselbossen. Een voedselbos combineert de natuurlijke elementen van een bos met duurzame voedselproductie. Het is begroeid met gewassen die bijvoorbeeld fruit, noten, wortels en kruiden opleveren. Voordeel? Zo’n bos is biodivers, zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

Greenchoice investeert in meerdere voedselbossen in Nederland, zoals voedselbos Houtrak in de buurt van Amsterdam – een project van Staatsbosbeheer, Stichting Voedselbosbouw en een lokale kerngroep. Het ontwerp van Voedselbos Houtrak is gebaseerd op het principe van permacultuur; het wordt zo ingericht dat het volledig voor zichzelf zorgt. Het bos is straks voor iedereen openbaar om eten te ‘oogsten’, en groente en fruit te plukken.

Een ander project dat door Greenchoice gesteund wordt, is te vinden op Biologisch Proef- en Leerbedrijf Droevendaal van Wageningen University & Research (WUR). Een achttien jaar oude boomgaard is hier getransformeerd tot voedselbos. Een onderzoeksteam van de universiteit werkt er de komende tien jaar aan om de diversiteit en het rendement van dit voedselbos te vergroten. Daarmee hopen ze lokale ondernemers geïnteresseerd te krijgen in deze vorm van voedselproductie.

Ook bijdragen?

Wat de genoemde bosprojecten met elkaar gemeen hebben, is dat ze op drie gebieden impact hebben: CO2-uitstoot, biodiversiteit en de lokale bevolking. Benieuwd naar hoe jij hieraan kan bijdragen? Lees hier meer over Greenchoice.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Kunnen beautyingrediënten waterbewuster worden?
Milieu
Kunnen beautyingrediënten waterbewuster worden?
Milieu
Vijf manieren om water te besparen in je beautyroutine
Milieu
Vijf manieren waarop beautyproducten groener kunnen worden
Milieu
Bedrijf belooft banen in ruil voor zwijgen over Afrikaanse proefboringen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.