Kan kunst helpen om het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten?

Voor Maison Ruinart creëerde de Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno een permanente en innovatieve kunstinstallatie om het publiek te helpen het verschil dat een enkele graad Celsius kan betekenen in onze opwarmende wereld, te visualiseren.

Gepubliceerd 19 jul. 2021 16:03 CEST
Augmented reality Aeroglyfische sculptuur gevormd door een locatiespecifiek traject gemaakt met de Aeroceen-rugzak. Een beweging om ...

Augmented reality Aeroglyfische sculptuur gevormd door een locatiespecifiek traject gemaakt met de Aeroceen-rugzak. Een beweging om de lucht te verlossen van fossiele brandstoffen, slechts gedragen door de lucht en de zon en bewogen door de wind. Voor Maison Ruinart.

Foto door Tomás Saraceno Voor Maison Ruinart

“Het leven op aarde kan herstellen van een grote klimaatverandering door het geven van ruimte aan nieuwe soorten en het creëren van nieuwe ecosystemen. De mensheid kan dat niet”. Dit is, in het kort, wat men kan opmaken uit het nieuwe ontwerpverslag van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat op 23 juni is bekendgemaakt door het AFP-bureau. IPCC-experts benadrukken dat als ons individueel en collectief gedrag niet verandert en de klimaatnoodsituatie niet als een echte noodsituatie wordt beschouwd, bestaande klimaattrends zullen verslechteren.

Het kan verleidelijk zijn om te denken dat op mondiaal niveau een temperatuurverschil van één graad Celsius – of zelfs twee graden – simpelweg de belofte van mild weer inhoudt. Maar dit zal niet het geval zijn.

Deze extra graad is waarschijnlijk een van de minder tastbare tekenen van een steeds meer geteisterde wereld. Tornado’s, snel smeltende gletsjers, dramatische vorst- en hagelepisodes die landbouwgebieden en wijngaarden vernietigen: deze verschijnselen zijn duidelijk zichtbaarder en verontrustender.

Maar deze extra graad zou bijdragen aan de klimaatverandering. Met een toename van 1,5°C in steden zouden 350 miljoen meer mensen blootgesteld worden aan waterschaarste. Dit cijfer zal stijgen tot nog eens 400 miljoen mensen als de temperatuur met 2°C stijgt. Bij 2°C kunnen dodelijke hittegolven zich vermenigvuldigen. Boven de +2 °C zal het smelten van de ijskappen in Groenland en het westen van Antarctica, die voldoende water bevatten om de zeespiegel met 13 meter te doen stijgen, catastrofaal worden – waarbij een onomkeerbaar punt wordt bereikt.

Hoe kunnen we, met het oog op dit ongekende 'worst case' – maar mogelijk realistische – scenario, meer bewustzijn creëren met behulp van pedagogie? Hoe kunnen we dit verschil van 1 of 2 °C concreet maken om mensen aan te sporen tot actie?

KUNST KAN ONS HELPEN OVEREIND TE KOMEN

Dit is de uitdaging die de Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno aanging. Deze voormalige architect staat vooral bekend om zijn spectaculaire artistieke optredens en zijn conceptualisering van de plaats die de mensheid heeft op aarde en de relatie van de mensheid met de lucht.

 

Tijdens Parijs COP21 presenteerde Tomás Saraceno zijn visie op een nieuw tijdperk, het Aeroceen, een periode die volgt op wat sommige wetenschappers beschouwen als het Antropoceen. Volgens deze theorie is de invloed van antropogene activiteit op de ecosystemen van de aarde zo extreem geworden dat het nu de belangrijkste oorzaak is van verkeerde milieuregulering.

Voor esthetische doeleinden stelde Tomás Saraceno zich het Aeroceen voor als een internationale beweging voor milieubewustzijn. Hij heeft dit concept vormgegeven met een luchtballon, een poëtische en utopische vervoerswijze voor mensen, goederen en diensten.

Deze ballon kan opstijgen zonder een verbrandingsmotor en is volledig koolstofvrij. Slechts één graad verschil in temperatuur tussen de lucht opgesloten in de sculptuur en verwarmd door de zon en de omringende lucht is genoeg om de ballon te laten vliegen. Deze extra graad – de hoeveelheid die alles op aarde zou kunnen veranderen – wordt geconcretiseerd in een zee van lucht.

Onze veranderende wereld vertraagt plotseling, zoals het Aeroceen, gedragen door de wind. Er komt poëzie tevoorschijn te midden van de Taissy-wijngaarden van Maison Ruinart, voor wie Tomás Saraceno zich deze zeer symbolische installatie op het snijpunt tussen kunst en wetenschap voorstelde. De Argentijnse kunstenaar kreeg poëtische carte blanche als onderdeel van het aftellen tot het 300-jarig jubileum van Maison Ruinart, 's werelds eerste en oudste Champagnehuis.

De geschiedenis van Maison Ruinart gaat terug tot de 18e eeuw, toen Nicolas Ruinart het familiebedrijf in de linnenhandel verliet om zich toe te leggen op de productie van champagne. Deze nieuwe "bubbelwijn" werd vervolgens steeds populairder onder Franse aristocraten. Geïnspireerd door zijn oom, Dom Thierry Ruinart, die zijn visie aan hem doorgaf, moest Ruinart wachten op het koninklijk decreet van 25 mei 1728, ondertekend door de Franse koning Louis XV. Deze verordening verleende toestemming voor het vervoer van glazen flessen met wijn om de champagnehandel naar behoren te lanceren. Daarvoor kon wijn alleen in vaten worden getransporteerd, wat de distributie van champagne onmogelijk maakte.

Drie eeuwen later steekt de artistieke luchtstructuur in het vroege ochtendlicht uit boven de wijngaarden van Maison Ruinart. We voelen de kracht van de lucht; deze lucht die we in stand moeten houden om de overleving van de mensheid en van de soorten waarmee we deze wereld delen te garanderen.

DE OPWARMING VAN DE AARDE AANSCHOUWEN VANUIT DE WIJNGAARDEN

Thomas Labbé, historicus aan de universiteit van Leipzig, en zijn collega's, bestudeerden de archieven van de wijngaarden van Beaune , de wijnhoofdstad van Bourgondië in het departement Côte d'Or in Oost-Frankrijk. Deze archieven, die zijn toevertrouwd aan de kerk van Notre-Dame de Beaune, dateren van de 14e eeuw tot de moderne tijd. De archieven tonen korte perioden van opwarming en ongewoon warme jaren, zoals 1540. Maar sinds het einde van de jaren 80 bereikt de hitte recordhoogtes. De acht vroegste oogsten aller tijden zijn in de afgelopen zestien jaar geregistreerd. Oogsten begonnen traditioneel eind september, terwijl sommige oogsten nu halverwege augustus beginnen.

Dit geldt ook in de Champagne-regio, waar klimaatverandering al jarenlang een realiteit is. De oenologen van Maison Ruinart hebben tussen 1961 en 2020 een toename van 1,3 °C gedocumenteerd. Op de Reims-berg, een bebost plateau waar de Taissy-wijngaarden zich bevinden, werden de wijndruiven in 1981 aan het einde van september geoogst. Drie van de vier meest recente oogsten vonden plaats in augustus. Voordien was dat slechts één keer eerder gebeurd in de geschiedenis van Champagne, in 1822.

De effecten van een paar graden Celsius op de wijnstok lopen uiteen. De regio's omgeven door hoge heuvels zijn beter beschermd dan de wijngaarden in het zuidwesten van Frankrijk, waar de hittegolf in de zomer van 2019 druivenbladeren verbrandde en ervoor zorgde dat de druiven sneller droogden.

Links: Hoogst:

Augmented reality Aeroglyfische sculptuur gevormd door een locatiespecifiek traject gemaakt met de Aeroceen-rugzak. Een beweging om de lucht te verlossen van fossiele brandstoffen, slechts gedragen door de lucht en de zon en bewogen door de wind. Voor Maison Ruinart.

Rechts: Bodem:

Augmented reality Aeroglyfische sculptuur gevormd door een locatiespecifiek traject gemaakt met de Aeroceen-rugzak. Een beweging om de lucht te verlossen van fossiele brandstoffen, slechts gedragen door de lucht en de zon en bewogen door de wind. Voor Maison Ruinart.

foto's van Tomás Saraceno Voor Maison Ruinart

Het aroma van wijnen en champagnes verandert ook naarmate de temperatuur stijgt. Een onderzoek van Whitman College dat in 2007 werd gepubliceerd, toonde aan dat het alcoholpercentage van Napa-wijnen is gestegen van ongeveer 12,5 procent in de jaren 70 tot gemiddeld 14,8 procent in 2001, hoewel de cijfers in de regio uiteenlopen. Dit komt deels door het sneller rijpen van de druiven. De rijping geeft de druif zijn suiker, die vervolgens tijdens het vinificatieproces in alcohol wordt omgezet. Dus hoe meer suiker er is, hoe hoger het alcoholpercentage zal zijn. In Champagne zien experts nu een decorrelatie van suiker (technische volwassenheid) en wijnkleur en aroma (fysiologische volwassenheid), wat typisch is voor vroege druivenvariëteiten die worden blootgesteld aan warmere klimaten.

Ook in de Taissy-wijngaard is de opwarming van de aarde een groot probleem geworden. Sinds de hittegolf van 2003 heeft Champagne zes vroege oogsten gehad. De druiven zijn afhankelijk van de elementen; elke hittepiek kan problematisch zijn voor wijnbouwers.

Om het land waar zijn champagne wordt geproduceerd in stand te houden, heeft Maison Ruinart geleidelijk al zijn landbouwpraktijken aangepast. Een sterke verbintenis voor dit 300 jaar oude Champagnehuis. Het gebruik van landbouwproductiemiddelen – meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen – en fungiciden is met 50 procent afgenomen en er zijn sinds 2020 geen herbiciden gebruikt.

Augmented reality Aeroglyfische sculptuur gevormd door een locatiespecifiek traject gemaakt met de Aeroceen-rugzak. Een beweging om de lucht te verlossen van fossiele brandstoffen, slechts gedragen door de lucht en de zon en bewogen door de wind. Voor Maison Ruinart.

Foto door Tomás Saraceno Voor Maison Ruinart

In het hart van de wijngaarden heeft het Champagnehuis een ambitieus biodiversiteitsproject gelanceerd: een samenwerking met Reforest'Action zal het mogelijk maken om uiterlijk in 2022 bijna 25.000 bomen in de Taissy-wijngaard te planten, om de bodem te herstellen en inheemse wilde dieren terug te brengen op deze stukken land. De producten die in het verleden op de wijnstokken werden gespoten hielden enerzijds ongewilde insecten op afstand. Daarnaast droegen ze ook bij aan het wegjagen van de wilde dieren die nuttig waren voor de teelt van wijnstokken, zoals lieveheersbeestjes, parkieten en vleermuizen.

De aeroglyfische structuur zweeft nog steeds boven de Taissy-wijngaard. Deze educatieve metafoor voor klimaatverandering kabbelt in de lucht en herinnert ons eraan hoe kunst ons soms kan helpen om een stapje verder te gaan.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Kunnen beautyingrediënten waterbewuster worden?
Milieu
Kunnen beautyingrediënten waterbewuster worden?
Milieu
Vijf manieren om water te besparen in je beautyroutine
Milieu
Vijf manieren waarop beautyproducten groener kunnen worden
Milieu
Bedrijf belooft banen in ruil voor zwijgen over Afrikaanse proefboringen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.