Vijf manieren om water te besparen in je beautyroutine

Met de wereldwijde zoetwatervoorziening onder groeiende druk - en met water centraal in de persoonlijke verzorgingsroutines van de meeste mensen - moeten we ons allemaal afvragen “Hoe kunnen we water beparen in onze beautyroutine?”

Door jon heggie
Gepubliceerd 22 mrt. 2022 15:02 CET
Kunnen beautyingrediënten waterbewuster worden?
Natuurbeschermingsfotograaf en National Geographic Explorer Jenny Adler verkent de complexe relatie tussen water en schoonheid.

Of het nu gaat om een ochtenddouche of je gezicht reinigen voor het slapengaan, de meesten van ons zijn gewend om de kraan aan te zetten en het water dat eruit stroomt te gebruiken voor onze dagelijkse routine om schoon te blijven. Maar de watervoorraden in de wereld raken op: tegen 2025 hebben mogelijk wel 1,8 miljard mensen met waterschaarste te kampen, d.w.z. niet genoeg water hebben voor de eerste levensbehoeften - drinken, koken en schoonmaken. Hierdoor komt waterbesparing hoger op de groene agenda te staan. Gemiddeld gebruiken Europeanen ongeveer 144 liter water per dag en Amerikanen maar liefst 310 liter: met meer dan een derde van dat water voor de persoonlijke hygiëne, is er een positieve rol voor de beautyindustrie weggelegd om iedereen te helpen minder te gebruiken. Hier zijn vijf manieren zodat we allemaal met minder water kunnen wassen.

Korter douchen (en geen bad!)

Hoewel een douche meestal ongeveer de helft van de hoeveelheid water gebruikt als een bad, zijn beide nog steeds verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid water per dag. De gemiddelde douche levert ongeveer twee en een halve liter water per minuut, dus korter en efficiënter douchen is een geweldige manier om water te besparen. Probeer een afspeellijst te maken met korte nummers, drie tot vier minuten lang, en stap uit als de muziek stopt. Water laten lopen terwijl u wacht tot het warm is, is een andere grote bron van verspilling - tot wel eenentwintig liter water per keer verdwijnt door de afvoer. Maar nu zijn er warmwatersystemen beschikbaar die het warme water van een huis kunnen laten circuleren, zodat het rechtstreeks in de kraan of douche wordt afgeleverd zonder de verspilling van wachttijd.

Ongeveer een derde van ons dagelijks waterverbruik gaat naar persoonlijke hygiëne, maar er zijn eenvoudige manieren om ons waterverbruik te verminderen - onder meer door korter te douchen en tijdens het afwassen de kraan dicht te draaien

Foto door Shutterstock

Kort spoelen en niet spoelen

Er worden ook beautyproducten ontwikkeld die ons helpen om kortere douches te nemen. De traditionele beautyroutine van shampoo en spoelen, dan conditioner en spoelen, kost tijd en kost veel water. Milieubewuste beautymerken zijn op zoek gegaan naar efficiëntere manieren om het haar te wassen, zoals Garnier’s snelspoel-technologie, waarbij het water gemakkelijker verdunt zodat het product sneller uit je haar gespoeld kan worden. Voor nog meer waterbesparing zet je de douche uit terwijl je aan het inzepen bent! Bovendien zijn er nu no-rinse conditioners en droogshampoos die droog aangebracht kunnen worden om het haar schoner te doen lijken zonder dat het gewassen, gespoeld of zelfs gedoucht hoeft te worden.

Draai de kranen dicht

Omdat kranen per minuut ongeveer zes liter water afgeven, is een eenvoudige manier om water te besparen de kraan dicht te draaien als je hem niet gebruikt. We weten dat we het water niet moeten laten lopen terwijl we onze handen wassen of de twee minuten dat we onze tanden moeten poetsen - het is een slechte gewoonte die de meesten van ons hebben opgegeven. Nu kunnen we dezelfde kennis toepassen op schoonheidsroutines en de kraan uitdoen wanneer we de reiniger aanbrengen of net genoeg water in de gootsteen laten lopen om te spoelen. En als we toch water moeten laten stromen, wordt de waterstroom tot een meer gecontroleerde hoeveelheid teruggebracht door de kraan maar een klein beetje open te draaien. Het installeren van kraanbeluchters kan in feite het debiet halveren zonder merkbaar verlies van waterdruk.

Droge producten

Een andere geweldige waterbesparende innovatie is de ontwikkeling van beautyproducten die helemaal geen water nodig hebben. Er is een positieve ontwikkeling geweest bij verantwoorde beautymerken om het water uit het proces te halen, door typisch natte producten zoals shampoo te veranderen in meer geconcentreerde “droge” producten. De solid shampoobars van Garnier zijn zo ontworpen dat ze over hun hele levenscyclus ongeveer 20 procent minder water gebruiken, en reinigers en serums worden nu geformuleerd als fijne poeders die geactiveerd worden door er slechts een beetje water aan toe te voegen of door ze in een vochtinbrengende crème op te lossen. En omdat zelfs het katoen in wattenschijfjes zeer water-intensief is om te produceren, heeft Garnier herbruikbare reinigende eco-pads ontwikkeld die in totaal 95 procent minder water gebruiken.

Sommige vloeibare beautyproducten hebben een hoog watergehalte, maar de consument kan dit waterverbruik verminderen door geconcentreerde producten te gebruiken - of door terug te grijpen op traditionele concepten als vaste stukken zeep en shampoo.

Foto door Shutterstock

Hergebruik van water

Wij zullen het water waarschijnlijk niet volledig uit onze dagelijkse routine kunnen halen, maar er zijn altijd manieren om het water dat we gebruiken te recyclen. Een installatie voor grijs water vangt het afvalwater op van gootstenen, douches en toestellen, zoals vaatwasmachines en wasmachines, en filtert het voor hergebruik in huis en tuin - bijvoorbeeld voor het doorspoelen van toiletten en het besproeien van planten. Maar je kunt ook gemakkelijk improviseren: doe de stop in de gootsteen als je je gezicht wast en gebruik dat water dan voor huishoudelijke planten, of zet een emmer in de douche om het afvloeiende water op te vangen, dat dan gebruikt kan worden om je toilet door te spoelen of zelfs om vloeren te dweilen. 

Het is niet moeilijk om thuis water te recyclen. Grijs water dat wordt opgevangen bij het douchen of wassen in de gootsteen kan worden opgeslagen en voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het wassen van vloeren of het besproeien van de tuin.

Foto door Shutterstock

Verantwoordelijke beautymerken zoals Garnier helpen ons allemaal om water te besparen in onze dagelijkse routines - van snelspoeltechnologie tot herbruikbare reinigingsdoekjes. En Garnier werkt ook aan het besparen van water in zijn eigen dagelijkse processen met een toewijding aan het aanzienlijk verminderen van het industriële waterverbruik. De vijf “watercirculatiefabrieken” van Garnier zijn speciaal ontworpen om efficiënt met water om te gaan; ze recyclen en hergebruiken 100 procent van het water dat voor reiniging en koeling wordt gebruikt, zodat niet voortdurend water aan het leidingnetwerk wordt onttrokken. Hoewel milieubewuste merken waterbesparingen mogelijk maken, is het nog steeds aan ons als consumenten om onze dagelijkse routines individueel te veranderen en meer waterbewuste keuzes te maken, van de producten die we gebruiken tot de manieren waarop we ze gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over de transformerende reis van de wereld van de beauty.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Kunnen beautyingrediënten waterbewuster worden?
Milieu
Kunnen beautyingrediënten waterbewuster worden?
Milieu
Vijf manieren waarop beautyproducten groener kunnen worden
Milieu
Bedrijf belooft banen in ruil voor zwijgen over Afrikaanse proefboringen
Milieu
COP26 uitgelicht: hoe Glasgow van zich liet horen tijdens de klimaattop

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.