Na 11 jaar Syrische burgeroorlog ziet het dagelijkse leven er zo uit

Deze foto’s geven een zeldzaam beeld van het noordoosten van Syrië, waar verschillende rebellengroepen, diverse landen en IS nog steeds verwikkeld zijn in een complex conflict.

Gepubliceerd 11 mrt. 2022 12:21 CET
Vrouwen doen in 2021 voor een beschadigd gebouw in het Syrische Raqqa het haar van een ...

Vrouwen doen in 2021 voor een beschadigd gebouw in het Syrische Raqqa het haar van een meisje goed. De stad was de hoofdstad van IS tussen 2014 en 2017 en was het centrum van zware gevechten tussen Koerdische troepen en jihadisten van Islamitische Staat. Volgens de VN werd 80 procent van de infrastructuur van de stad verwoest.

Foto door William Keo

Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op het aanhoudende geweld in Oekraïne, beleeft Syrië een triest lustrum: het land gaat het tweede decennium van de burgeroorlog in. Het conflict, dat in maart 2011 begon met de arrestatie van graffitikunstenaars die tegen de regering waren, heeft inmiddels aan zo'n 400.000 mensen het leven gekost en heeft het land verdeeld tot een lappendeken van territoria. In het westen van het land staan die vooral onder controle van bondgenoten van de regering Bashar al-Assad; in het oosten van het Syrische verzet, van Koerdische troepen en van Turkse regeringstroepen.

Een van de grootste strijdpunten blijft het noordoosten van Syrië, vertelt fotograaf William Keo, die na de val van IS in 2019 naar de regio ging. Zijn doel was om verslag te doen van de opbouw van een samenleving na vijf jaar extremistische heerschappij. Maar hij belandde in een nieuw offensief, toen Turkse troepen in Syrië militaire actie ondernamen tegen Koerdische gevechtstroepen.

‘Ik zag in dat dit het begin was van een andere oorlog, een lange oorlog die heel anders zou zijn dan die in de eerste tien jaar,’ aldus Keo.

Dit nieuwe decennium van oorlog wordt zeer heftig. In een van de meest instabiele regio’s van het land, Deir-Ez-Zor in het oosten van Syrië, zitten Koerdische troepen achter inactieve cellen van IS aan, maar de groep blijft invloedrijk in het gebied. En nu dreigt er een nog grotere instabiliteit doordat Rusland, een van de belangrijkste medestanders van het regime van Assad, zijn legermacht en aandacht richt op de invasie van Oekraïne. Bovendien beperken de onlangs afgekondigde sancties de financiële steun voor dit Midden-Oosten-conflict.

Map

Foto door National Geographic

Keo, die in 2021 terugkeerde naar het noordoosten van Syrië, sprak onlangs vanuit de Oekraïense stad Lviv met National Geographic. Syrië moet worden gezien als een waarschuwing voor waar het Oekraïense conflict toe kan leiden, zegt hij. Hij vreest daarnaast dat de vluchtelingencrisis die momenteel in Europa ontstaat de aandacht van de wereld afleidt van de Syrische vluchtelingen en dat de beelden van de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne meer weerklank vinden dan die van getroffenen uit Raqqa of Kamishli. Zijn doel is om momenten van universaliteit vast te leggen, fragmenten van het leven dat doorgaat ondanks alle chaos eromheen.

‘Naar de markt gaan met de je kinderen, dat is iets dat heel herkenbaar is voor mensen,’ stelt hij. ‘Ik probeer een complex verhaal te vertellen met simpele beelden.’

Syrische vrouwen doen in mei 2021 boodschappen op de centrale markt in Raqqa. Onder IS-heerschappij mochten vrouwen alleen met een mannelijke begeleider het huis uit en moesten ze zich van top tot teen bedekken.

Foto door William Keo

De 13-jarige Shahad (midden) kwam in het vluchtelingenkamp Washokani terecht nadat ze na een Turkse aanval in 2019 met haar twee broertjes (maar zonder hun ouders) vluchtte uit Ras Al-Ain, een Syrische stad op de grens met Turkije. In Washokani, dat in de buurt van de plaats Al-Hasakah ligt in de noordoostelijke punt van Syrië, verblijven meer dan tienduizend mensen. Shahad verzocht, net als andere mensen in vluchtelingenkampen, om niet haar volledige naam te publiceren.

Foto door National Geographic

De 35-jarige Halim, op de foto met haar dochter, was in 2019 bewoner van het vluchtelingenkamp Washokani. Ze kwam uit Ras-Al-Ain en vreesde dat er nadelige gevolgen zouden zijn wanneer ze zou worden herkend.

Foto door William Keo

Yasmine, een Belgische die in 2019 werd gefotografeerd, is een van de meer dan 70.000 mensen die verblijven in het kamp Al-Hol in Syrië, waar gezinsleden van IS-strijders gevangen worden gehouden. Veel landen twijfelen over de vraag of ze burgers die zich bij IS hadden aangesloten moeten terughalen.

Foto door William Keo

De 31-jarige Hussein en zijn vier maanden oude zoon Ali ontvluchtten Ras-Al-Ain na de Turkse aanval in het noorden van Syrië in 2019. Ze vonden in Al-Hasakah, zo'n veertig kilometer verderop, onderdak in een school die dienstdeed als vluchtelingencentrum voor mensen uit Syrië zelf.

Foto door William Keo

De 47-jarige Koerd Abdel Aziz, die in de buurt van de frontlinie woonde van het offensief bij Tall Tamr in het noordoosten van Syrië, werd tijdens gevechten in zijn onderbuik geschoten. Hij overleed een dag nadat deze foto in een ziekenhuis in Al-Hasakah was genomen.

Foto door National Geographic

Leden van Koerdische inlichtingentroepen patrouilleren in de verwoeste stad Raqqa in mei 2021. Na de val van IS in Syrië in 2019 leek er een nieuw tijdperk van stabilisering aan te breken, maar dit pakte heel anders uit.

Foto door National Geographic

In Kamishli, de grootste Koerdische stad in Syrië, wordt in 2019 een massagraf gegraven voor burgerslachtoffers van een aanval met een autobom. IS eiste de verantwoordelijkheid voor deze aanval op. Er vielen minstens vijf doden en meer dan twintig mensen raakten gewond.

Foto door National Geographic

Op luchtfoto’s die in 2017 van het Lager Sylt werden genomen, is te zien hoe weinig van het werkkamp nog bovengronds zichtbaar is. In 2018 werd een herdenkingsplaquette (aangeduid met de letter ‘A’) door een overlevende van het kamp aangebracht.

Foto door Centre of Archaeology, Staffordshire University, Antiquity Publications Ltd.

Ten noorden van Tel Tamr in Syrië bereiden leden van de onder Koerdisch bevel staande Syrian Democratic Forces (SDF) zich in 2019 voor op de strijd tegen Turkse troepen, terwijl op de achtergrond een Turks gevechtsvliegtuig te zien is. Na de ontsnapping van IS-strijders uit een gevangenis in januari 2022 is het aantal bombardementen in het gebied onlangs toegenomen.

Foto door National Geographic

Leden van de SDF (Syrian Democratic Forces), dat voornamelijk bestaat uit strijders van de Koerdische Volkbeschermingseenheden (YPG), arresteren twee mannen die worden verdacht van lidmaatschap van IS in Deir Ez-Zor in mei 2021. Deir Ez-Zor blijft een van de gevaarlijkste gebieden in de regio, waar IS-troepen aanwezig en actief zijn.

Foto door William Keo

Commandant Hezat (midden) van de YPG (Volkbeschermingseenheden) praat met manschappen in Deir Ez-Zor in mei 2021. De Koerdische strijder staat ook aan het hoofd van antiterroristische milities van de SDF (Syrian Democratic Forces), die worden getraind door de Amerikaanse Special Forces en de CIA.

Foto door National Geographic

Inwoners van Kamishli komen in mei 2021 een ijsje halen tijdens het Offerfeest. De feestdag, een van de belangrijkste islamitische feestdagen, vormde een korte adempauze in het chaotische leven in het noordoosten van Syrië.

Foto door William Keo

Kinderen spelen op het Naim-plein in Raqqa, waar IS ooit openbare executies hield. Plekken waar ooit ondenkbare wreedheden plaatsvonden kunnen weer een nieuwe bestemming krijgen, maar de wederopbouw kan mogelijk nog generaties duren.

Foto door William Keo

Kinderen voetballen in 2019 bij een school in Al-Hasakah die dienstdoet als opvangcentrum voor Syriërs die voor de oorlog vluchtten. Tijdens de Turkse aanval in het noorden van Syrië in dat jaar sloegen meer dan 160.000 burgers op de vlucht voor de gevechten. Daartoe behoorden ook de 31 gezinnen die onderdak vonden in de school.

Foto door National Geographic

Mensen zoeken in 2021 in de schaduw van een boom in Raqqa beschutting tegen de hitte. De Russische financiële steun voor het Syrische regime neemt mogelijk af door de gevolgen van de sancties tegen Moskou vanwege de recente invasie van Oekraïne, waardoor voor het land in het Midden-Oosten een nieuwe periode van conflicten en humanitaire rampen aanbreekt.

Foto door William Keo

William Keo is een Frans-Cambodjaanse fotograaf die in Parijs woont en in 2021 Magnum Photo Nominee was. Hij focust zich in zijn werk op het vluchtelingenverleden van zijn familie: op migratie, sociale uitsluiting en intolerantie tussen gemeenschappen. Hij doet sinds 2016 verslag van de Syrische vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten en richtte zich daarna op Syrië na de val van IS.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Herstel van Notre-Dame gevierd met fotoportretten in oude stijl
Geschiedenis en Cultuur
De trieste en troostrijke gebeurtenissen van 2021
Geschiedenis en Cultuur
'Ik wil deel uitmaken van de verandering': Waarom duizenden mensen in de VS demonstreren voor raciale gerechtigheid
Geschiedenis en Cultuur
Bekijk oude foto’s van grotwoningen over de hele wereld
Geschiedenis en Cultuur
De recordbrekende regering van koningin Elizabeth in 14 beelden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.