SAMEN LEREN

De fascinerendste ontdekkingen over haaien van de afgelopen tien jaar

Van haaien die lopen tot witte haaien die ongelooflijke afstanden afleggen: hier lees je waarom deze getande vissen meer respect verdienen.

Jongeren op de bres voor de toekomst

Niet alleen Greta Thunberg zet zich hard in voor het klimaat. In antwoord op de klimaatcrisis komen jongeren over de hele wereld in actie en roepen ze volwassenen ter verantwoording. 

Verrassend: hommels bijten in planten om ze vroeger te laten bloeien

Wetenschappers zijn verrast door het gedrag, dat ze nog niet goed kunnen verklaren. Als mensen het procedé leren nabootsen, zou dat een opsteker voor de landbouw kunnen betekenen.
3:25

Supervulkanen 101

Waar is de maan van gemaakt en hoe is deze ontstaan? Kom meer te weten over het heftige ontstaan van de maan, hoe de standen ervan de vroegste kalenders hebben gevormd en hoe de mens de enige natuurlijke satelliet van de aarde een halve eeuw geleden heeft verkend.
3:04

Wetenschap 101 - Elektromagnetisme

Elektromagnetisme is een van de vier fundamentele krachten van de natuur. Leer over de relatie tussen elektriciteit en magnetisme, de verschillende golflengten in het elektromagnetische spectrum en hoe een onzichtbare kracht onze hele planeet beschermt.
3:33

Giraffen voor beginners 101

Hoe snel groeien babygiraffen? Hoeveel wervels zitten er in die lange nek? Giraffen zijn een unieke diersoort die alleen voorkomen in Sub-Saharaans Afrika en kunnen ongelofelijk lang worden. Bekijk de video voor interessante weetjes, zoals waarom ze zo'n groot hart hebben en hoe ze kunnen overleven op minder dan 30 minuten slaap per dag.

LAAT JE INSPIREREN

10 Foto's

Onder de korst: 10 bijzondere geisers en vulkanen

Op plekken waar de aardschors poreuzer en de platen eronder in beweging zijn, laat onze planeet zien wat er in haar gloeiende binnenste schuilgaat. 
10 Foto's

9x De mooiste plekken in Nederland

Reisjournalisten en fotografen Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong trokken voor hun boek Expeditie Achtertuin een jaar lang eropuit in eigen land. Met eigen ogen zagen ze hoe waanzinnig mooi, stoer, dromerig en uitdagend Nederland kan zijn.

VEEL PLEZIER!

13 Foto's

Zwem mee met deze prachtige zeeschildpadden

Speciaal voor Wereld Schildpaddendag trakteren we je op deze prachtige plaatjes.
6 Foto's

6x vlinders die we dreigen te verliezen

Met zijn project Photo Ark legt fotograaf Joel Sartore bedreigde dieren in gevangenschap vast – zolang ze er nog zijn. Lees meer in de oktobereditie van National Geographic Magazine.
15 Foto's

Bekijk de beste wildlife foto’s van 2019

Een zeldzaam expressieve foto van een vos die een marmot aanvalt, heeft de Chinese fotograaf Yongqing Bao de titel ‘Wildlife Photographer of the Year’ opgeleverd. Ook Nederlandse fotograaf Jasper Doest viel in de prijzen.

VIDEO

1:12

Kijk hoe wilde dolfijnen vissers helpen - en een beloning krijgen

Volgens een studie uit 2019 van National Geographic begunstigde Mauricio Cantor bestaat er een nauwe onderlinge band tussen wilde tuimelaars die gezamenlijk met vissers op vissen jagen in het zuiden van Brazilië. De vissers wachten tot de dolfijnen de vissen richting de kust opjagen, terwijl de dolfijnen de vissen vangen die proberen aan de netten te ontkomen. Uit het onderzoek blijkt dat deze dolfijnen een nauwe band hebben met dolfijnen die ook zo jagen, meer dan met soortgenoten die onafhankelijk van de vissers jagen. Deze 'hulpdolfijnen' trekken onafhankelijk van familierelaties, geslacht of leeftijd met elkaar op, zelfs als ze niet op zoek zijn naar voedsel.
1:00

Deze gevonden kitten is niet zomaar een kat - het is een Bengaalse tijgerkat

Een man vond dit diertje in zijn eentje in de heuvels van het agrarische gebied in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China in april 2018. Drie dagen later zag hij dat het geen gewoon katje was, en bracht het naar de politie. Het is een Bengaalse tijgerkat (Prionailurus bengalensis), een beschermde diersoort in China. Tijgerkatten, die even groot zijn als grote huiskatten, jagen 's nachts. Hoewel de man het goed bedoelde, was de reddingsactie niet goed voor het katje. De moeder van het diertje was waarschijnlijk in de buurt op jacht, en zou zijn teruggekeerd naar het jong.

TIPS VOOR THUIS

Gaat het wel goed met de kinderen? Zo kun je hun mentale gezondheid checken.

Door de pandemie bestaat de kans dat kinderen in een depressie belanden of een angststoornis krijgen. Wees niet bang om daarover te praten.

Laat de Olympische Spelen beginnen… bij jou thuis!

Laat je kinderen kennismaken met andere culturen door deze tien spelletjes uit de hele wereld te spelen.

Flower power! Stimuleer kinderen met een mix van wetenschap en kunst

Met deze tips maak je kinderen tot ware experts in het persen van bloemen.