National Geographic was getuige van spannende reddingsmissie van Kustwacht Caribisch Nederland

Door National Geographic
Gepubliceerd 1 feb. 2022 13:08 CET

Wat een avontuurlijke reis had moeten worden, verandert voor twee Australische zeilers al snel in een catastrofe. Hun trimaran loopt vol en ze vrezen voor hun leven. Kustwacht Caribisch Gebied weet de zeilers ter ternauwernood van de zinkende boot te redden. Televisiezender National Geographic was getuige van deze spannende reddingsmissie die binnenkort te zien is bij Kustwacht Caribisch Nederland, de nieuwe docu-serie van de zender.

Spannend is het zeker voor de opvarenden, als er bij Kustwacht Caribisch Gebied een noodmelding van een trimaran binnenkomt. De boot is snel aan het zinken en de passagiers zijn in levensgevaar. Het gaat om twee Australische mannen die een dag eerder uit Curaçao zijn vertrokken. Ze willen naar het Panama-kanaal varen: een gevaarlijke onderneming voor ongetrainde zeilers. In dit gebied kan het weer namelijk plotseling omslaan.

Aangezien de boot al is begonnen met zinken, moet de Kustwacht snel handelen om de passagiers veilig te evacueren. Een Dash-8 vliegtuig dat al op een reguliere patrouillevlucht is, haast zich naar de locatie om poolshoogte te nemen. In zo’n situatie telt elke minuut, weet ervaren sensor operator Ax Verheij. “Bij Search & Rescue is tijd zeer belangrijk. Hoe sneller we daar kunnen zijn, hoe beter.” Ax beheert de camera’s en communicatiemiddelen aan boord van de Dash-8 en communiceert met andere boten en het rescue centre. Hij is de ogen en oren van het kustwachtteam.

Wanneer het Dash-8 vliegtuig op locatie aankomt, is de trimaran al deels onder water en zijn de mannen wanhopig aan het zwaaien. Bekijk hier hoe deze spannende reddingsmissie eraan toeging.

De kustwacht wordt opgeroepen voor diverse missies: van reddingsacties tot het onderscheppen van drugstransport.

Foto door National Geographic

Spannende missies op het water

Kustwacht Caribisch Gebied zorgt voor de veiligheid op de wateren rond Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland. Zij worden opgeroepen voor verschillende missies: van het redden van toeristen in nood tot het onderscheppen van drugstransporten op zee en het opvangen van immigranten.

Dit belangrijke en gevaarlijke werk wordt gedaan door een team van betrokken professionals. Met behulp van schepen, vliegtuigen en helikopters staan zijn garant voor de veiligheid op de Caribische Zee. Hierbij worden ze ondersteund door de Koninklijke Marine.

Nieuwe docu-serie: Kustwacht Caribisch Nederland

In National Geographics nieuwste docu-serie, Kustwacht Caribisch Nederland, kijk je elke week mee met de missies van de Kustwacht. Houd jij van spanning, indrukwekkende beelden en actie? En ben je benieuwd naar wat de Kustwacht nog meer doet? Ga mee op missie vanaf je eigen bank.

Kustwacht Caribisch Nederland is elke zondag om 21.30 uur te zien op National Geographic. Meer te weten komen over het programma? Lees en kijk hier verder.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Nu.nl

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Televisie En Video
Interview: Duikers van de uitzonderlijke reddingsmissie uit 'The Rescue' aan het woord
Televisie En Video
Documentaire The Rescue: het aangrijpende verhaal van een uitzonderlijke reddingsmissie
Televisie En Video
Interview met de Kustwacht Caribisch Nederland: Ax Verheij
Televisie En Video
Ruim 700 kilo cocaïne gevonden op drugsboot Caribische zee
Televisie En Video
Over de kustwacht

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.