5x Outdooravonturen die je niet verwacht in Oman

Oman heeft bergen, stranden, woestijnen en wadi's – landschappen waar avontuurlijke reizigers zich helemaal kunnen uitleven.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
De hikeroute tussen Wadi Bani Khalid en Wadi Tiwi. Wadi's zijn vruchtbare valleien, die tijdens de ...
De hikeroute tussen Wadi Bani Khalid en Wadi Tiwi. Wadi's zijn vruchtbare valleien, die tijdens de moesson volstromen met water.
Foto door

Lekker liggen aan het strand of musea bezoeken? In Oman geen gebrek aan mogelijkheden, maar het land heeft nog meer te bieden naast ontspanning en cultuur. Wie een bezoek aan het Arabische Schiereiland nog spannender wil maken, kan kiezen uit verschillende actieve outdooravonturen, zoals een trektocht door de wadi's of een rit op de mountainbike. Dit zijn vijf verrassende outdooravonturen in Oman.

Klimmers dalen af in Majlis Al Jinn.
Foto door Verkeersbureau van Oman

1. Een van de grootste grotten ter wereld

De Majlis Al Jinn is de op twee na grootste grotkamer van de wereld. Deze bijzondere locatie is te vinden in het Selma-plateau, zo'n honderd kilometer van de Omaanse hoofdstad Muscat. De naam van de grot betekent letterlijk 'Ontmoetingsplaats van de Geesten' en wie ernaartoe reist, staat een magische ervaring te wachten. Ervaren speleologen kunnen een vergunning aanvragen om af te dalen in de grot, anderen kunnen de enorme natuurlijke kamer van buitenaf bewonderen.

2. Driedaagse trektocht tussen twee wadi's

Een van de populairste outdooravonturen in Oman is een trektocht. Deze reiservaring is bijna niet meer weg te denken uit het land. De diverse landschappen lenen zich perfect voor meerdaagse tochten van uiteenlopende niveaus. Prachtig is bijvoorbeeld de driedaagse tocht tussen Wadi Bani Khalid en Wadi Tiwi: een behoorlijke uitdaging, waarbij elke dag zo'n zes uur wordt gelopen en 's nachts wordt gekampeerd. De tocht loopt door rivierdalen en gaat voor een groot deel bergopwaarts. Tussen indrukwekkende vergezichten door neem je af en toe een heerlijk verkoelende duik in het blauwgroene water tussen hoog oprijzende rotsen.

Even afkoelen in het heldere water van Wadi Bani Khalid.
Foto door

3. Hiketocht van Riyam naar Muttrah

Wie graag op zijn gemak wil hiken over heuvels en door wadi's in de buurt van Muscat, zou deze route moeten uitproberen. De wandeling tussen Riyam en Muttrah is ongeveer 2,5 kilometer lang en biedt een aantal van de mooiste uitzichten over de kustlijn. De route is toegankelijk en grote delen van het pad liggen in de schaduw van palmbomen. Bezoek onderweg een aantal van de historische bezienswaardigheden, zoals de cisternen en de ruïnes van een oud dorp.

4. Trekking door de 'Grand Canyon' van Oman

Volg een oud ezelspad langs de flank van de indrukwekkende An Nakhur-kloof tot aan het verlaten dorpje As Sab. De route van 3,5 kilometer is af te leggen in zo'n drie uur tijd. Geniet onderweg van spectaculaire uitzichten over de kloof, ook wel de 'Grand Canyon' van Oman genoemd, en bewonder de traditionele huizen van As Sab. Het begin van het pad ligt op zo'n 220 kilometer verwijderd van Muscat en 80 kilometer van Nizwa.

Hiketocht door Jebal Shams, met uitzicht op de zogenaamde Grand Canyon van Oman.
Foto door Rutger Geerling

5. Mountainbiken door authentieke dorpen

Sportieve fietsers kunnen zich uitleven op deze 60 kilometer lange route, terwijl ze kennismaken met lieflijke dorpjes op het Omaanse platteland. De tocht duurt een hele dag (ruim zeven uur) en heeft meer dan duizend meter hoogteverschil – dit is dus geen rustig fietsritje voor beginners. Al die inspanning wordt wel beloond: bergachtige landschappen, traditionele dorpjes en enkele idyllische rustplekken komen voorbij op dit avontuur.

---
Ontdek Oman tijdens een luxe Silverjet vakantie! Wij selecteren het beste wat Oman te bieden heeft zodat u alleen nog maar hoeft te genieten. Zoek & boek >
---

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
De wereld volgens Witte
Ontdek de mooiste dagtocht van Nieuw-Zeeland
Oman
Onontdekt Oman
Oman
Reis in luxe door Oman
Oman
Digitale detox in de woestijn van Oman

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.