8x Verborgen schatten in Oman

Oman heeft veel plaatsen die nog amper door reizigers bezocht worden, van authentieke bergdorpjes tot paradijselijke eilanden. Laat je inspireren door deze verborgen schatten!

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Hiken in de Snake Canyon
Hiken in de Snake Canyon
Foto door

Traditionele gerechten, witte stranden, bruisende markten en lege woestijnen – Oman is een extreem gevarieerde bestemming. Van de imposante fjorden op het noordelijke Musandam tot de kleurrijke vrouwenmarkt van Ibra: dit zijn 8 verborgen schatten die niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Oman.

1. Authentieke bergdorpjes

Hoog in de bergen van Noord-Oman, omringd door palmbomen, fruitplantages en kale rotsen, ligt Misfat Al Abriyeen. Het bergdorpje werd opgebouwd uit rotsen en modder. Irrigatiekanalen brengen drinkwater naar de dorpsbewoners en naar de landbouwterrassen die delen van de berg groen kleuren. Misfat Al Abriyeen ligt enkele kilometers verwijderd van Al Hamra, volgens velen het meest authentieke en onaangetaste dorp van het land. Geniet van dit charmante platteland van Oman vol okerkleurige huizen, kronkelende straten en uitzichten over bergen.

Het Aflaj-irrigatiesysteem in het bergdorpje Misfat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Foto door Verkeersbureau van Oman

2. Gastvrije Omani

Voor de bevolking van Oman is het vanzelfsprekend om te zorgen dat elke reiziger zich welkom voelt – het liefst onder genot van een kopje khawa (Arabische koffie) en het delen van een shisha (waterpijp). Een ontmoeting met de gastvrije Omani is voor velen het hoogtepunt van een reis door dit land. Oman is niet alleen een van de dunst bevolkte landen ter wereld, maar bovendien het enige land waar de meerderheid van de bevolking aanhanger is van het ibadisme, een gematigde stroming binnen de islam. Leer over lokale gebruiken en tradities tijdens een ontmoeting met dit vriendelijke en gevarieerde volk.

Voel je welkom in Oman met een kopje ‘khawa’.
Foto door Verkeersbureau van Oman

3. Musandam: het Noorwegen van Arabië

Vanwege de ruige fjorden rond het schiereiland Musandam wordt dit gebied ook wel het 'Noorwegen van Arabië' genoemd. De landschappen op deze exclave van Oman zijn fenomenaal: steile kliffen die de zee in storten, verlaten strandjes en meanderende bergweggetjes. De beste manier om de unieke vergezichten van dit noordelijkste stukje van Oman te bewonderen, is vanaf het water. Tijdens een avontuurlijke cruise over het kristalheldere water maak je kennis met vissersdorpjes en nieuwsgierige dolfijnen. 

Een baai in het schiereiland Musandam.

4. Caraïbische sferen

De stranden in Oman zijn amper te onderscheiden van die op de Caraïben: rijen met palmbomen, helderblauw zeewater en een afwisselende, kleurrijke onderwaterwereld. De zuidelijke regio Dhofar is de ultieme bestemming in Oman op gebied van zon, zee en zand. Tijdens de moesson – van midden juni tot midden september – is Dhofar: een groene oase vol watervallen, palmbomen en aantrekkelijke kustgebieden. Bezoek bijvoorbeeld de uitgestrekte stranden rond Salalah, de hoofdstad van Dhofar, of neem een kijkje bij de charmante kustplaatsen Mirbat en Tagah.  

De lokale bewoners komen ook graag naar op de stranden van Dhofar.
Lokaal genot: Omani koffie en dadels. Dit wordt gezien als symbool voor de gastvrijheid van het sultanaat.

5. Geuren en smaken van Oman

In restaurant Bait al Luban in Muscat bereidt chef Malik authentieke gerechten uit alle streken van Oman. Op het menu staan bijvoorbeeld shuwa (mals lamsvlees dat onder de grond wordt gebraden), qabouli (rijst gekookt in een vleesbouillon vol kruiden), harees (langzaam gegaarde kip met een hartige dadelsaus) en manshab (vis en rijst gekookt in kokosnootmelk met kaneel en kardamom). Behalve de traditionele gerechten van Oman laat de chef zich ook inspireren door moderne, internationale invloeden. Een andere culinaire ervaring is te beleven bij Kargeen, een knus eethuis waar gerechten van Oman en andere Arabische landen worden geserveerd.

6. Duiken bij de Daymaniyat-eilanden

Altijd al eens oog in oog willen staan met zeeschildpadden en willen zwemmen tussen koraalriffen? De Daymaniyat-eilanden vormen een van de mooiste duikbestemmingen van Oman. Rond deze negen eilanden, ongeveer 70 kilometer van hoofdstad Muscat, ligt een beschermd natuurgebied met onaangetaste stranden, helderblauw water en een rijke verzameling van koraalriffen en zeedieren.

In Oman kan je duiken met enorme zeeschildpadden.

7. Avontuur in Snake Canyon

Oman is een land van adembenemende uitzichten en ontspannende stranden, maar ook van verrassende avonturen. De rotswanden en rivieren van de Snake Canyon zijn ideaal voor verschillende outdooractiviteiten, zoals abseilen, mountainbiken, hiken en canyoning. Zowel onervaren avonturiers als hardcore sporters kunnen genieten van een dag vol klimmen, springen en glijden van natuurlijke waterglijbanen – geen betere manier om je innerlijke kind naar boven te laten komen!

Een hike door de Snake Canyon.
Foto door

8. Vrouwenmarkt van Ibra

Op ongeveer twee uur rijden van Muscat ligt een van de oudste steden van Oman: Ibra. Deze bruisende plaats is al lange tijd een centrum van handel, onderwijs en kunst. De dagelijkse soek van Ibra heeft elke woensdag een bijzondere viering, die in het teken staat van de vrouw. De vrouwenmarkt, of hareem, vindt plaats in een overdekte ruimte. Vrouwelijke verkopers zitten bij hun kraampjes die zijn uitgestald met lokale producten zoals parfum, wierook, specerijen, manden, medicijnen, kleding en textiel. Mannen zijn helaas niet welkom, maar kunnen zich vermaken op de gemengde markt naast de vrouwenmarkt.

Omani meiden op de vrouwenmarkt in Ibra.
Foto door Rutger Geerling
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oman
Onontdekt Oman
Oman
Reis in luxe door Oman
Oman
Digitale detox in de woestijn van Oman
Oman
Slaap een nachtje tussen de zeeschildpadden
Oman
5x Outdooravonturen die je niet verwacht in Oman

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.