Digitale detox in de woestijn van Oman

Oman is onherroepelijk verbonden met de woestijn. Ontdek de traditionele bedoeïencultuur, indrukwekkende zandduinen en een diverse flora en fauna.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Een wandeling over de toppen van de duinen, recht boven het 1000 Nights Camp in de ...
Een wandeling over de toppen van de duinen, recht boven het 1000 Nights Camp in de Sharqiyawoestijn.
Foto door Robin Visser

Uitgestrekte zandvlakten, oranje duinen, bizarre rotsformaties en een extreem heldere sterrenhemel – de woestijn heeft een magnetische werking op reizigers die graag van het gebaande pad gaan. Van de overweldigende verlatenheid in het Lege Kwartier tot de luxe woestijnkampen in Al Sharqiya Sands: Oman heeft een groot aanbod aan onvergetelijke ervaringen in de woestijn.

De imposante duinen van de Sharqiyawoestijn lijken wel een schilderij.
Foto door Robin Visser

Al Sharqiya Sands

Al Sharqiya Sands, ook wel de Wahiba Sands genoemd vanwege de Wahiba-stam die er leeft, is een woestijn van zo'n 12.500 vierkante kilometer in het oosten van Oman. De imposante duinen in het noorden van het woestijngebied kunnen wel honderd meter hoog worden. Op slechts tweeënhalf uur rijden van Muscat of Sur, is dit het toegankelijkste woestijnlandschap in Oman. Het gebied is op eigen houtje te betreden, dus een gids is niet verplicht. Toch is het aan te raden om met begeleiding op pad te gaan; zo is er een aanbod van meerdaagse woestijntochten voor wie Al Sharqiya Sands op intieme wijze wil verkennen.

Nieuwsgierige dromedarissen kom je overal tegen in Oman.
Foto door Robin Visser

Wie op zoek is naar een digitale detox hoeft niet verder te zoeken dan dit eenzame en uitgestrekte woestijnlandschap. In Al Sharqiya Sands zijn enkele woestijnkampen gebouwd voor bezoekers, zoals 1000 Nights Camp, maar slechts één daarvan heeft een internetverbinding. Leg je telefoon dus weg en word een met de unieke omgeving van glooiende duinen, gouden zandvlakten en verrassende oases. De woestijn ligt vlakbij de kust van Oman, dus een tocht is goed te combineren met een bezoek aan de kustlijn van de Arabische Zee.

De luxetenten van woestijnkamp 1000 Nights Camp.
Foto door Robin Visser

Het Lege Kwartier

Een zandzee met eindeloze duinen van 650.000 vierkante kilometer, een gebied groter dan Frankrijk, België en Nederland bij elkaar – dat is het Lege Kwartier. Deze enorme woestijn strekt zich uit over grote delen van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Oman. Wie afreist naar het Lege Kwartier leert over de cultuur van de bedoeïen en waant zich een personage in de verhalen van vroegere ontdekkingsreizigers.

Een dromedaris ligt uit te rusten in de Sharqiyawoestijn.
Foto door Robin Visser

Het Lege Kwartier is alleen maar te betreden met een gids – er zijn hier ook geen woestijnkampen voor bezoekers te vinden. Ondanks dat het een van de droogste woestijnen ter wereld is, groeien er toch enkele planten en leven er diverse bijzondere diersoorten. Het Lege Kwartier is het beste te bereiken vanaf Salalah, de hoofdstad van Dhofar.

---
Ontdek Oman tijdens een luxe Silverjet vakantie! Wij selecteren het beste wat Oman te bieden heeft zodat u alleen nog maar hoeft te genieten. Zoek & boek >
---

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oman
10x Het beste van Oman
Oman
Onontdekt Oman
Oman
Reis in luxe door Oman
Oman
Slaap een nachtje tussen de zeeschildpadden
Oman
5x Outdooravonturen die je niet verwacht in Oman

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.