Divers Dhofar: het tropische zuiden van Oman

Een fotogeniek woestijnlandschap, belangrijke archeologische opgravingen en de mooiste stranden van het land: Dhofar is een van Omans veelzijdigste gebieden.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Het groene landschap van Dhofar.
Het groene landschap van Dhofar.
Foto van Verkeersbureau van Oman

Met een oppervlakte van bijna 100.000 vierkante kilometer is Dhofar een van de meest diverse regio's in Oman. Laat je inspireren door subtropische stranden aan de Arabische Zee, historische bezienswaardigheden en het indrukwekkende woestijnlandschap van het Lege Kwartier.

Groene oases, witte stranden en oranje zandduinen

Van juni tot september is Dhofar het toneel voor een van de indrukwekkendste natuurverschijnselen van Oman. De moesson trekt in deze maanden over de streek, waardoor het droge landschap transformeert tot een groene oase vol palmbomen en watervallen. Veel Omani's komen naar Dhofar om te genieten van de weelderige natuur die binnen de kortste keren opbloeit.

Een van de witte stranden van Dhofar.
Foto van Salalah Rotana Resort

Ook buiten de moessonmaanden is Dhofar een populaire bestemming, bijvoorbeeld voor strandgangers. De verlaten witte zandstranden met rijen palmbomen doen denken aan tropische bestemmingen in de Caraïben. Mughsayl Beach, een uitgestrekt strand omgeven door bergen, wordt niet voor niets gezien als het mooiste strand van Oman.

Een ander landschap waar Dhofar bekend om staat, is het Lege Kwartier. Dit woestijngebied vol oranjekleurige zandduinen bestrijkt een deel van Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Oman. Het is een van de grootste zandwoestijnen ter wereld. Breng een bezoek aan dit unieke landschap om de overweldigende leegte van de woestijn te ondervinden.

Hoge duinen in de grootste woestijn ter wereld: Rub al Khali. De woestijn loopt door in Saoedi-Arabië, de VAE en Jemen.
Foto van Verkeersbureau van Oman

Cultuur en geschiedenis in de steden van Dhofar

Dhofar is een plek van verhalen. In steden als Salalah en Mirbat komen die tot leven. Eeuwenoude forten, weelderige paleizen en traditionele soeks liggen naast moderne winkelstraten, restaurants en musea. De gastvrije bevolking vertelt graag over de geschiedenis en cultuur van het gebied.

Overblijfselen van de Middeleeuwse stad Al-Baleed, Unesco-werelderfgoed in Salalah.
Foto van Verkeersbureau van Oman

De naam Dhofar stamt af van 'Zafar', een plaatsje dat in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum vormde in de regio. Deze stad zou zijn bezocht door een aantal van de beroemdste reizigers uit de geschiedenis, waaronder Marco Polo en Ibn Battuta. Tegenwoordig zijn de resten van de historische plek te bezichtigen in het archeologische park en Unesco-werelderfgoed van Al-Balid. Leer over de geschiedenis van de moskeeën, ruïnes van een paleis en andere bouwwerken die hier nog deels overeind staan.

---
Ontdek Oman tijdens een luxe Silverjet vakantie! Wij selecteren het beste wat Oman te bieden heeft zodat u alleen nog maar hoeft te genieten. Zoek & boek >
---

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oman
Onontdekt Oman
Oman
Het Noorwegen van Arabië: Musandam
Oman
Ontmoet de gastvrije gezichten van Oman
Oman
Oman: Het rijke verleden van Sumharam
Oman
Oman: In de sporen van eeuwenoude karavanen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.