Ontmoet de gastvrije gezichten van Oman

Oman staat bekend als een van de meest gastvrije bestemmingen in het Arabische schiereiland. Maak kennis met een diverse bevolking en unieke tradities.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Een Omani echtpaar lacht naar elkaar.
Een Omani echtpaar lacht naar elkaar.
Foto door Robin Utrecht

Oman is ongeveer achtmaal zo groot als Nederland, maar heeft daarentegen slechts 4,4 miljoen inwoners – met ongeveer 9 mensen per vierkante kilometer is het een van de dunstbevolkte landen ter wereld.

Het merendeel van de bevolking in Oman is Arabisch en rekent zich tot een van de traditionele stammen, zoals de Hinawi-stam in het kustgebied en de bedoeïen van de Bani Ghafiri-stam. Verder zijn emigranten uit India, Pakistan en Oost-Afrika belangrijke minderheden onder de bevolking.

De traditionele geitenmarkt die elke vrijdag plaats vindt in Nizwa.

Religie en cultuur

Het ibadisme, een gematigde stroming binnen de islam, is de religie voor zo'n drie kwart van de Omani's. Cultureel gezien worden sterke familiebanden en gastvrijheid in Oman belangrijker gevonden dan rijkdom of eigendommen – geen wonder dat bezoekers de bevolking zo sociaal en vriendelijk vinden!

Vrouwen spelen een actieve rol in de maatschappij van Oman. Vergeleken met veel andere Arabische landen wordt hier veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van vrouwenrechten. De wekelijkse vrouwenmarkt in Ibra, waar geen mannen mogen komen, is een goede plek om kennis te maken met de ondernemende vrouwen van Oman.

Een Omani verkoper.
Foto door Rutger Geerling

Op de koffie bij een Omani

De beste manier om de lokale bevolking te leren kennen, is onder het genot van een kopje khawa (Arabische koffie) of tijdens het delen van een shisha (waterpijp). In de meeste cafés in Oman kunnen shisha's besteld worden. Voor de Omani's is het samen roken van een waterpijp een van de meest gangbare sociale activiteiten, zoals men in Nederland samen een biertje drinkt. Dit is dus niet alleen een goede manier om Omani's te leren kennen, maar ook een onmisbare ervaring om te leren over de gastvrije cultuur van het land!

---
Ontdek Oman tijdens een luxe Silverjet vakantie! Wij selecteren het beste wat Oman te bieden heeft zodat u alleen nog maar hoeft te genieten. Zoek & boek >
---

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oman
Divers Dhofar: het tropische zuiden van Oman
Oman
Onontdekt Oman
Oman
Reis in luxe door Oman
Oman
Digitale detox in de woestijn van Oman
Oman
Slaap een nachtje tussen de zeeschildpadden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.