Slaap een nachtje tussen de zeeschildpadden

De beschutte stranden en zandkleurige kliffen van Ras Al Jinz zijn een paradijs voor reizigers – maar ook voor de bedreigde groene zeeschildpad.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Een van de beschutte stranden van Ras Al Jinz.
Een van de beschutte stranden van Ras Al Jinz.
Foto door Rutger Geerling

De ongerepte kustlijn van Ras Al Jinz vormt het oostelijkste puntje van het Arabische Schiereiland. Het is een droombestemming voor veel reizigers in Oman, maar ook een van de grootste natuurlijke broedplaatsen voor groene zeeschildpadden aan de Indische Oceaan. Meer dan de helft van de zeven bekende soorten zeeschildpadden komen voor in Oman – de groene zeeschildpad is daar één van.

Een schildpad legt haar eieren op het strand, terwijl toeristen op een afstand toekijken.
Foto door Rutger Geerling

Een bezoek aan het schildpaddenreservaat is een van de populairste activiteiten op het gebied van ecotoerisme in Oman. Ras Al Jinz is immers de enige plek ter wereld waar bezoekers het broedproces van deze bedreigde zeedieren met eigen ogen kunnen bewonderen. Beter nog: het is mogelijk om te overnachten te midden van de schildpadden.

Geschiedenis van mens en schildpad

Al duizenden jaren leven mensen in Ras Al Jinz in harmonie met de schildpadden – zij kozen dit leefgebied vanwege de beschutte stranden. Archeologische opgravingen vertellen een gedetailleerd verhaal over de manier waarop mens en dier hier door de eeuwen heen leefde. De vroegste bewijzen van menselijke bewoners in Ras Al Jinz zijn zo'n 5.000 jaar oud, schildpadden bewoonden de aarde al meer dan 200 miljoen jaar geleden!

Schildpaddeneieren.
Foto door Rutger Geerling

Zeeschildpadden spelen nog altijd een belangrijke rol in de mythologie van vissersgemeenschappen in Oman: de dieren worden gezien als de voorouders van zeelieden. Mythes zoals deze stammen veelal uit de prehistorie. Het bezoekerscentrum bij Ras Al Jinz vertelt in detail over de geschiedenis, biologie en mythes van zeeschildpadden in de regio, evenals de bijzondere relatie tussen de lokale bewoners en de oeroude dieren.

Ras Al Jinz bezoeken

De broedperiode van de groene zeeschildpadden loopt van mei tot september. Wie graag een bezoek brengt aan het schildpaddenreservaat van Ras Al Jinz, kan een aantal dingen doen om de ervaring nóg onvergetelijker te maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te overnachten in de luxe tenten van het reservaat, vlakbij het strand en onder een heldere sterrenhemel.

Een pasgeboren schildpadje maakt zijn weg naar de zee.
Foto door Rutger Geerling

De schildpadden en hun broedplaatsen zijn alleen te zien tijdens een begeleide excursie, 's avonds of bij zonsopgang. Bij zonsopgang zijn de groepen kleiner en creëren de eerste zonnestralen een betoverende setting om foto's te maken. Het is even vroeg opstaan, maar dat zal het zeker waard zijn!

---
Ontdek Oman tijdens een luxe Silverjet vakantie! Wij selecteren het beste wat Oman te bieden heeft zodat u alleen nog maar hoeft te genieten. Zoek & boek >
---

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oman
Onontdekt Oman
Oman
Reis in luxe door Oman
Oman
Digitale detox in de woestijn van Oman
Oman
5x Outdooravonturen die je niet verwacht in Oman
Oman
Van woestijnkamp tot wildkamperen: uniek overnachten in Oman

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.