Waarom Oman een van de beste duikbestemmingen ter wereld is

De onontdekte wateren van Oman zitten vol vissoorten, kleurrijke koraalriffen, scheepswrakken en zeeschildpadden: een droombestemming voor duikers.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
In Oman kan je duiken met zeeschildpadden.
In Oman kan je duiken met zeeschildpadden.
Foto door Verkeersbureau van Oman

Duiken doe je het beste in Australië, Indonesië of rondom de Caraïbische eilanden... toch? Wat velen niet weten, is dat ook Oman thuishoort op dit lijstje. Volgens de Professional Association of Diving Instructors (PADI) is dit land zelfs een van de beste bestemmingen om in de wintermaanden te duiken. In de wateren van Oman vind je talloze vissoorten en grote hoeveelheden koraal – vaak zijn er weinig andere duikers met wie je deze rijkdom moet delen.

De diverse kustlijn van ruim 3.000 kilometer loopt langs de Indische Oceaan via de Straat van Hormuz naar de Perzische Golf. Het dramatische fjordenlandschap van het schiereiland Musandam, de subtropische stranden in Dhofar en eilandjes in de buurt van hoofdstad Muscat maken Oman tot een van de beste duikbestemmingen ter wereld!

Oman kent een kleurrijke onderwaterwereld.
Foto door Marion Haarsma

Daymaniyat-eilanden

Even ten noorden van Muscat ligt Al Sawadi, een uitvalsbasis voor wie wil duiken bij de Daymaniyat-eilanden. Dit zijn negen onbewoonde eilanden voor de kust van Oman, gelegen in een natuurreservaat. Tussen het harde en zachte koraal leven typische felgekleurde rifvissen, zoals vlaggenbaarsjes en papegaaivissen. Er is een grote kans om oog in oog te staan met zeeschildpadden, die hun eieren leggen op de stranden van de Daymaniyat-eilanden.

Let wel op: de eilandengroep kan alleen bezocht worden van november tot april. Om de natuur te beschermen wordt slechts een beperkt aantal duikvergunningen verstrekt.

Bandar Khayran

In de buurt van hoofdstad Muscat liggen meerdere duikcentra. De meeste plekken zijn makkelijk te bereiken per boot en zijn geschikt voor beginners en gevorderden. De verlaten stranden van het kustplaatsje Bandar Khayran, vlakbij Muscat, staan bekend als een van de beste plekken in Oman om te duiken. Het scheepswrak Al Munassir is een indrukwekkend gezicht en wordt omringd door roggen, zeepaardjes en grote scholen vissen.

Een karetschildpad.
Foto door Marion Haarsma

Salalah, Dhofar

De regio Dhofar bestrijkt het subtropische zuiden van Oman. Witte stranden met palmbomen, kristalhelder water en harde koralen maken deze plek een waar duikparadijs. De regionale hoofdstad Salalah heeft een duikcentrum vanwaar excursies worden gemaakt naar beschutte baaien. Hersenkoraal, doktersvissen en murenes zijn hier het hele jaar door te bewonderen. Tussen november en half mei brengt de Saman Explorer duikers van Salalah naar de Hallaniyat-eilanden, waar een Engels scheepswrak uit 1914, zachte koralen en bultrugwalvissen te bewonderen zijn.

Een duiker zwemt langs koraalriffen in Oman.
Foto door Euro Divers

Musandam

Musandam is een exclave van Oman die grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwege het dramatische fjordenlandschap wordt Musandam ook wel het 'Noorwegen van Arabië' genoemd. Rond de eilanden voor hoofdstad Khasab zie je een overvloed aan zacht koraal, grote vleermuisvissen en kleine slijmvisjes. In het begin van het jaar komen luipaardvissen naar deze eilanden om te paren.

Zighy Bay is een andere, extreem rustige duiklocatie bij Musandam, die het beste te bereiken is via Dubai. In de onontdekte wateren barst het van de vissen die zich verstoppen in de holtes en tunnels van de paarse, blauwe en gele koraalriffen.

---
Ontdek Oman tijdens een luxe Silverjet vakantie! Wij selecteren het beste wat Oman te bieden heeft zodat u alleen nog maar hoeft te genieten. Zoek & boek >
---

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oman
10x Het beste van Oman
Oman
Onontdekt Oman
Oman
Reis in luxe door Oman
Oman
Digitale detox in de woestijn van Oman
Oman
Slaap een nachtje tussen de zeeschildpadden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.