Sta stil bij oorlog en bevrijding met National Geographic

Op 4 en 5 mei staat National Geographic stil bij oorlog en bevrijding. Het hele weekend worden verschillende programma’s uitgezonden rond dit thema. vrijdag 26 april 2019

Het weekend van 4 en 5 mei staat in het teken van oorlog en bevrijding bij National Geographic. Ontdek D-Day door de ogen van soldaten, officieren, leiders en burgers in D-Day to Paris. Ook zie je alles over het laatste jaar van de oorlog in Hitler’s last Surrender en Hitler’s last Year.

De hele programmering: 

Zaterdag 4 mei

13:00 - Drain the Oceans 2 – Nazi Secrets
We denken veel te weten over Hitlers megalomane plannen, maar over zijn geheime oorlog op de wereldzeeën is weinig bekend. In Drain the Oceans gaan archeologen en historici op onderzoek uit.

14:00– D-Day to Paris: The Sacrifice – The Landing

15:00 – D-Day to Paris: The Sacrifice – Battle of Normandy
D-Day Sacrifice vertelt het verhaal van D-Day door de ogen van de personen die het hebben beleefd. We zien het verhaal van de Franse burgers en het leger van beide kanten. Verhalen van bekende individuen zoals Dwight D. Eisenhower en Erwin Rommel worden verweven met die van anonieme soldaten en burgers, zoals filmregisseur Samuel Fuller en Eisenhowers chauffeur, Kay Summersby. Deze hervertelling van een belangrijke tijd in onze geschiedenis worden van onvoorstelbare waarden voorzien door deze ontroerende verhalen, ondersteund archiefmateriaal dat nog nooit eerder op TV was te zien.

16:00 - Hitler’s Last Stand 3 – Forest of Death
December 1944. Bergstein, Duitsland. Duitse grenadiers gebruiken raketwerpers, MP-44's en dodelijke "boomtopgranaten" om heuvel 400 in het Hürtgenwald te verdedigen tegen de Amerikanen.

17:00 – Inside World War II – Part 1
Inside World War II geeft een intieme blik op persoonlijke ervaringen tijdens de oorlog vanuit het perspectief van een breed scala van veteranen en burgers die bloedige conflicten dag in, dag uit aan de frontlinies hebben doorstaan. Rijkelijk verweven in dit verhaal zijn de schrijnende beelden van de strijd, wanhoop en vernietiging. Door dwingende graphics in kaart te brengen van locaties en strijdstrategieën helpt het om het verhaal te vertellen met een straight-forward begrip.

Zondag 5 mei 

14:00 – Nazi Megastructures 5: America’s War – Himmler’s SS
In hun zucht naar wereldheerschappij ontwikkelden de nazi's de grootste wapens en dodelijkste technologieën uit de geschiedenis.

15:00 – Hitler’s Surrender – The Nazis Last Stand
Tweedelige documentaire over het laatste jaar van de oorlog, van D-Day in Normandië, juni 1944, tot de overgave van nazi-Duitsland, mei 1945.

16:00 – Hitler’s Surrender – The Fall of Nazi Germany
Deel twee van de documentaire over de zelfmoord van Hitler in zijn bunker, april 1945, en de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, augustus 1945.

17:00 – Hitler’s Last Year
Deze film vertelt het verhaal van het laatste jaar van de oorlog in Europa, van de D-day landingen in Normandië in juni 1944 tot de tweevoudige overgave van Duitsland, eerst in Reims en daarna in Berlijn, in mei 1945. Elf maanden van ongekende strijd.

18:00 – Nazi Megastructures 5: America’s War – Hitler’s Megaships
De Bismarck en de Tirpitz waren slagschepen van ongekende omvang. De geallieerden waren erop gebrand deze nazi-statussymbolen te vernietigen.

19:00 – War Heroes of the Skies – Nazi Hunters
Volg het inspirerende verhaal van Francis 'Gabby' Gabreski, de zoon van Poolse immigranten die de beste Amerikaanse gevechtspiloot van WOII werd.

20:00 – The Real Inglorious Bastard
Dit is het ware verhaal achter Quentin Tarantino's film Inglourious Bastards; een groep Joods-Amerikaanse vluchtelingen van nazi-Duitsland, die moedig achter de vijandelijke linies kwamen om wraak te nemen.

Meer over oorlog en bevrijding?

Lees ook: Reclame uit de Tweede Wereldoorlog – voor producten die niemand kon kopen
Bekijk ook: 11 spookachtige foto’s van Tweede Wereldoorlog-bunkers
Lees ook: Shellshock - Honderd jaar oud mysterie opgelost?