6x Schitterende wandeltochten door Vorarlberg

De natuur in Vorarlberg, gelegen in het westelijkste puntje van het land tussen de Bodensee en de hoge bergen, vraagt erom om te voet verkend te worden. Wij tippen zes wandeltochten!

Door Redactie
Gepubliceerd 27 mrt. 2019 10:31 CET
Foto door Montafon Tourismus GmbH, Schruns – Stefan Kothner

Van de indrukwekkende bergen en idyllische meren van Montafon en de hoge toppen rondom het schilderachtige bergdorp Lech Zürs am Arlberg tot aan de harmonieuze natuur in biosferenparken Großes Walsertal, Brandnertal en Klostertal: in deze vakantieregio’s van het Oostenrijkse Vorarlberg kan je ongekend mooi wandelen.

Panoramawandeltocht naar kaasmakerij

In ongeveer tweeënhalf uur wandel je met een gids van het bergstation Garfrescha Bahn via de Gantakopf (1.958 m) naar de Alp Nova. Tijdens de tocht over de Gantakopf geniet je van schilderachtige uitzichten en zuivere berglucht. Op de alm laat een kaasmaakster je kennismaken met de Montafoner Sura Kees, een regionale specialiteit die al eeuwenlang geproduceerd wordt in Montafon, het meest zuidelijke dal van Vorarlberg. Lees hier meer over deze tocht.

Een kaasmaakster werkt aan de Montafoner Sura Kees.
Foto door Montafon Tourismus GmbH, Schruns – Stefan Kothner

De groene ring: driedaagse literaire wandeltocht

Wandel met een literaire wandelgids van schrijfster Daniela Egger over bergkammen, door valleien, voorbij bergmeren en rivieren met watervallen. De groene ring is een driedaagse tocht rond Lech Zürs in Vorarlberg. De gids verklaart namen van toppen, beschrijft legendes en brengt je naar het kunstproject van Daniel Nikolaus Kocher, dat uit 9 deuren bestaat. Deze kunstwerken, die Kocher samen met 9 andere internationale kunstenaars maakte, zijn van 19 juni t/m 6 oktober te bezoeken. Struin door schitterende, ongerepte natuurgebieden, die bergliefhebbers nog nauwelijks ontdekt hebben. Lees hier meer over de wandeltocht rond Lech Zürs.

Culinaire wandeling in het Brandnertal

Wandel van het voorgerecht, naar het hoofdgerecht en tot slot naar het dessert. In het Brandnertal, een van de drie indrukwekkende Alpendalen rond Bludenz, kies je uit twee gemoedelijke culinaire wandeltochten door een adembenemend berglandschap. De tochten duren zo’n drie-en-een-half uur en onderweg maak je drie culinaire stops in gezellige berghutten, omgeven door bergen en alpenweiden. Bij de laatste stop geniet je van een zoete en gezellige afsluiting als kers op de taart van de wandeling. Lees hier meer over deze culinaire wandeling

Tijdens de wandeltocht in het Brandnertal maak je stops in gezellige berghutten.
Foto door Brandnertal Tourismus – Alex Kaiser

Dwars door beschermd natuurgebied Wiegensee

Wandel op 1.900 meter boven de zeespiegel door de Wiegensee, een ongerept veenlandschap met het oudste stuwmeer in Montafon. Het steilste deel van de beklimming leg je af met de Tafamuntbahn. Vanaf het bergstation voert de weg gestaag omhoog naar de Wiegensee, om vervolgens met lichte beklimmingen en afdalingen verder naar Alpe Verbella te lopen. Via een steile weg door alpenweiden en ongerepte bergwouden bereik je uiteindelijk – bijna aan het eind van het doodlopende Montafondal – het dorpje Partenen. Lees hier meer over het natuurgebied

Naar een berghut omringd door indrukwekkende bergtoppen

Op de grens van Tirol en Vorarlberg ligt de Stuttgart-berghut, op 2.310 meter hoogte. De hut, omgeven door bekende bergen als Trittwangkopf, Erlispitze en Valluga, is te bereiken vanuit het bergdorpje Lech Zürs am Arlberg. Een kabelbaan helpt je bij de moeilijkste delen, waarna je zelf in zo’n twee uur verder omhoogtrekt. Je overnacht in Lech am Arlberg, waar je de natuur in zijn meest ongerepte vorm beleeft: weiden vol bloemen, smaragdgroene bergmeren, wildwaterrivier de Lech en indrukwekkende bergtoppen.

Geniet van ongerepte natuur in Lech Zürs am Arlberg.
Foto door Lech Zürs Tourismus GmbH – Daniel Zangerl

Zeldzame planten en ruige natuur in biosferenpark Großes Walsertal

Naast het gezinsvriendelijke Brandnertal en Klostertal, vind je bij de Alpenstad Bludenz het wat ruigere Großes Walsertal, dat sinds 2000 een biosferenpark is. Hier beleef je de natuur in zijn meest ongerepte vorm, bijvoorbeeld tijdens een wandeling in het Gadental. Dwaal door bergkloven en zeldzame wilgen-, dennen- en sparrenbossen, waar je verstopte watervallen en bijzondere plantsoorten ontdekt. Lees hier meer over deze wandelspot.

Klik op de links voor meer informatie over wandelen in het Montafon, Lech Zürs am Arlberg of de Alpenregion Bludenz in Vorarlberg.

Ben je geïnspireerd geraakt? Ontdek de vele wandelmogelijkheden in Oostenrijk >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oostenrijk
Zomer in Oostenrijk: tijd om er te voet op uit te trekken
Oostenrijk
Hoe bereid je je voor op een bergtocht in de Oostenrijkse Alpen?
Oostenrijk
Wandelavonturen in het westelijke puntje van Oostenrijk
Oostenrijk
Wandel van Oostenrijk naar Slovenië en Italië: de Alpe-Adria-trail
Oostenrijk
Naar de hoogste toppen van Tirol: Wandelen in het Oostenrijkse Ötztal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.