Naar de hoogste toppen van Tirol: Wandelen in het Oostenrijkse Ötztal

Verstrekkende panorama's, authentieke bergdorpjes, watervallen en meren: het Oostenrijkse Ötztal, omgeven door 250 drieduizenders, is een waanzinnige wandelregio!

Door Redactie
Gepubliceerd 25 mrt. 2019 16:03 CET
Het Ötztal is een waanzinnige wandelregio.
Het Ötztal is een waanzinnige wandelregio.
Foto door Bernd Ritschel

‘Alleen waar je te voet bent geweest, ben je echt geweest,’ zei Goethe ooit. In het Ötztal, gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, kun je als wandelaar op de 1.600 km bewegwijzerde wandel- en bergpaden je lol op: van eenvoudige rondwandelingen voor het hele gezin tot uitdagende gletsjertochten voor ervaren bergbeklimmers.

Gevarieerd berglandschap vol wandelroutes

De Ötz-rivier stroomt met hoge snelheid door het 67 kilometer lange dal, dat de Stubaier Alpen in het oosten scheidt van de Ötztaler Alpen in het westen. Ontdek het gevarieerde berglandschap met thema-wandelroutes, gezellige huttenwandelingen en tochten over kronkelende paden langs hoge toppen en meren – zelfstandig of samen met een gediplomeerde berggids.

De Stuibenfall waterval in het Ötztal.

Maar liefst 1.300 kilometer aan wandelroutes nemen je mee door het dal: van rustige ‘waalwegen’ en groene weiden tot de 3.774 meter hoge Wildspitze, de hoogste berg van Tirol. Op een van de vele almen geniet je van een berglunch met uitzicht op de duizenden meters hoge toppen die je omringen.

Sommige wandelaars werken maandenlang aan hun conditie om gletsjers in het Ötztal te bedwingen of flinke trektochten te maken. Maar zelfs de minder sportief aangelegde wandelaar kan het hier gemakkelijk hogerop zoeken: dankzij de zomerkabelbanen en wandelbussen liggen de begin- en eindpunten van veel hooggelegen routes binnen handbereik.

Neem de kabelbaan of maak een tocht op een mountainbike.
Foto door Christoph Bayer

Van klimmen tot wildwaterraften

Zoek je nog meer avontuur? Ontdek twintig klimtuinen met zo’n 750 parcoursen, talloze klettersteigen en de populairste wildwaterrivier van Midden-Europa: de Ötztaler Ache. In het avonturenpark Area 47 vind je alle outdoor-avonturen onder één dak: op een terrein van 6,5 hectare kan je alles doen wat je avonturenhart begeert, van watersporten tot klimmen.

Aqua Dome in Längenfeld, een van de mooiste thermen in Oostenrijk.
Foto door Christoph Schoech

Bijkomen van je (wandel)avonturen in het dal doe je bij Aqua Dome in Längenfeld, een van de mooiste thermen in Oostenrijk. De architectonisch bijzondere bassins en outdoor-bekkens worden voortdurend aangevuld met gezond, warm bronwater. Laad lichaam en geest weer op in het karakteristieke saunalandschap, terwijl de kids spelen in het gloednieuwe kindergedeelte. Een ander natuurjuweeltje om heerlijk te ontspannen is de Piburger See, het warmste zwemmeer van Tirol, hoog boven de Ötz.

 

Wil je zelf wandelen in het Ötztal? Lees dan hier verder >

Ben je geïnspireerd geraakt? Ontdek de vele wandelmogelijkheden in Oostenrijk >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oostenrijk
Zomer in Oostenrijk: tijd om er te voet op uit te trekken
Oostenrijk
Hoe bereid je je voor op een bergtocht in de Oostenrijkse Alpen?
Oostenrijk
Wandelavonturen in het westelijke puntje van Oostenrijk
Oostenrijk
6x Schitterende wandeltochten door Vorarlberg
Oostenrijk
Wandel van Oostenrijk naar Slovenië en Italië: de Alpe-Adria-trail

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.