Oostenrijk: 10 redenen waarom het de ideale wandelbestemming is

Van een dagtocht met het gezin door één van de nationale parken tot een langeafstandsroute door de schoonheid van de Alpen: Oostenrijk biedt wandelaars oneindig veel keuze.

Door Redactie
Gepubliceerd 15 mrt. 2019 13:29 CET

Grillige bergtoppen, diepblauwe meren en zonnige alpenweiden: de fascinerende landschappen van Oostenrijk kennen een kronkelend netwerk aan wandelpaden in verschillende moeilijkheidsgraden. Tien redenen waarom Oostenrijk een van beste wandelbestemmingen ter wereld is!

1. Grote diversiteit op een kleine oppervlakte

Van glooiende heuvels tot gletsjers en ruige bergen. Ondanks dat Oostenrijk niet heel groot is, kent het land zeer uiteenlopende landschappen. Je vindt hier de hoogste watervallen in Europa (de Krimmler Wasserfälle), zwemmeren met drinkwaterkwaliteit, gletsjers en grotten zoals de Eisriesenwelt Werfen – de grootste ijsgrot in de wereld.

Het Zillertal in Tirol, Oostenrijk.
Foto door Peter Burgstaller

2. Een uitgebreid netwerk van gemarkeerde wandelpaden

De markering van de wandelpaden in de Oostenrijkse Alpen is duidelijk en uniform in alle regio´s, waardoor zelfs beginners zelfstandig op pad kunnen. Rood-wit-rode markeerpunten geverfd op bomen of stenen wijzen de weg, aangevuld met wegwijzers op kruispunten die de richting, wandeltijd en soms zelfs de moeilijkheidsgraad van de tocht aangeven.

3. De gezellige berghutten

Waar je ook wandelt in Oostenrijk, vroeg of laat zal je een van de vele gezellige berghutten tegenkomen. Hier kan je bijkomen van een lange tocht en smullen van lokale lekkernijen, zoals Kaiserschmarren, terwijl je uitkijkt over het prachtige Oostenrijkse berglandschap.

Tijdens het wandelen kom je altijd wel een berghut tegen.

4. Culinaire lekkernijen onderweg

In de berghutten word je getrakteerd op huisgemaakte Oostenrijkse kost en regionale specialiteiten. Van koude gerechten zoals de beroemde Brettljause – een broodplank met verschillende vlezen en kazen – tot warme maaltijden als Wiener Schnitzel, Schweinsbraten en Käsespätzle.

5. Moderne gondels en stoeltjesliften

Door heel Oostenrijk vind je gondels of stoeltjesliften die je hoog de bergen in brengen. Zo bereikt elke wandelaar met gemak de mooiste panoramische routes en uitkijkplatformen, zonder eerst uren te voet af te moeten leggen.

6. Kindvriendelijk

Veel wandelroutes in Oostenrijk zijn geschikt voor het hele gezin. Van avontuurlijke wandeltochten met interactieve stations tot educatieve paden en hikingroutes die met een kinderwagen afgelegd kunnen worden. Ook kent Oostenrijk diverse speciale accommodaties voor families, zoals kinderhotels of boerderijen.

Wandelen door de diverse natuur van Oostenrijk is een prima activiteit voor het hele gezin.

7. Beschermde natuur

Ongeveer 27% van Oostenrijk bestaat uit beschermd natuurgebied. Er zijn onder andere 6 nationale parken, 48 natuurparken en 7 biosferenparken, gericht op de bescherming van de unieke dier- en plantsoorten, culturele landschappen en traditionele manier van leven. Autovrije vakanties, elektrische voertuigen, duurzame energie en biologische landbouw worden sterk gepromoot.

8. De lange geschiedenis van wandelen in Oostenrijk

Wandelen in Oostenrijk kent een lange traditie en is een geliefde vrijetijdsbesteding voor Oostenrijkers. In de Oostenrijkse Alpen vind je dan ook veel wandeldorpen, met alle wandelservices die je kunt bedenken, die een perfect startpunt zijn voor alle tochten: van eenvoudige dagwandelingen tot moeilijke hikes.

9. Combinatie van natuur en cultuur

In veel plaatsen in Oostenrijk gaan cultuur en natuur hand in hand. Het beste voorbeeld hiervan is Innsbruck, de hoofdstad van de Alpen. Maar ook Salzburg, de stad van de muziek, is een perfect startpunt voor een wandelvakantie in de omliggende bergen.

Ook in Hallstatt komen natuur en cultuur mooi samen.

10. Wandelen is hier meer dan alleen wandelen

Oostenrijk biedt een enorme variëteit aan wandelmogelijkheden en tochten. Maak een tocht naar een van de vele bergtoppen, wandel van heuvel naar heuvel, volg een langeafstandswandeling of geniet van een gewone makkelijke, recreatieve wandeldag. Dit maakt allemaal deel uit van de Oostenrijkse wandelbeleving!

 

Ben je geïnspireerd geraakt? Ontdek de vele wandelmogelijkheden in Oostenrijk >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oostenrijk
Wandeltip in Oostenrijk: culinaire hikes rond de Achensee
Oostenrijk
Kletteren en klauteren in Tirol
Oostenrijk
Zell am See-Kaprun: Spectaculaire uitzichten
Oostenrijk
Zomer in Oostenrijk: tijd om er te voet op uit te trekken
Oostenrijk
Hoe bereid je je voor op een bergtocht in de Oostenrijkse Alpen?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.