Wandel van Oostenrijk naar Slovenië en Italië: de Alpe-Adria-trail

Van de hoogste berg van Oostenrijk tot aan een lieflijk kustplaatsje in Noordoost-Italië: maak kennis met de Alpe-Adria-trail, een langeafstandsroute van Oostenrijk naar Slovenië en Italië.

Door Redactie
Gepubliceerd 25 mrt. 2019 16:35 CET
Maak kennis met de Alpe-Adria-trail, een langeafstandsroute van Oostenrijk naar Slovenië en Italië.
Maak kennis met de Alpe-Adria-trail, een langeafstandsroute van Oostenrijk naar Slovenië en Italië.
Foto door Franz Gerdl

Wandel van een gletsjer naar de zee, door een van de mooiste en meest uiteenlopende landschappen ter wereld: het gebied tussen de Alpen en de Adriatische Zee. De Alpe-Adria-trail brengt je van de bergmeren in Karinthië tot aan de bergwanden en steile hellingen van de Dolomieten.

In 43 etappes kronkelt de 750 kilometer lange wandelroute van het eeuwige ijs van de Großglockner – Oostenrijks hoogste berg – via Slovenië naar Muggia, een idyllisch havenstadje ten zuiden van de voormalig koninklijke en keizerlijke stad Triëst. Je start in Karinthië, midden in het nationale park Hohe Tauern: het grootste nationale park van Oostenrijk.

De start van de route met het eeuwige ijs van de Großglockner.
Foto door Franz Gerdl

Passeer in Oostenrijk kleine dorpjes en stadjes, zoals kunstenaarsstad Gmünd, en geniet van schitterende uitzichten, bijvoorbeeld vanuit de Millstätter Alpe op het gelijknamige meer. De route loopt dwars door schitterende natuurgebieden, zoals biosferenpark Nockberge en Bad Kleinkirchheim, dat bekend staat om zijn thermen.

Geniet van schitterende uitzichten, zoals vanuit de Millstätter Alpe op het gelijknamige meer.
Foto door Franz Gerdl

Tijdens de volgende etappes van de Alpe-Adria-Trail begeef je je op Sloveens grondgebied.  De route gaat dan door het wereldcup-skidorp Kransjka Gora, langs de turkooisgroene Soča, dwars door het nationale park Triglav in de geheimzinnige Julische Alpen, naar wijnbouwgebied Goriška Brda en later naar stoeterij en paardensportcentrum Lippiza.

De turkooisgroene Soča.
Foto door Slowenien Tourismus

In wijnparadijs Collio steek je voor het eerst de grens met Italië over en kom je aan de westkant Cividale del Friuli binnen, een stad vol tradities. Het volgende doel is het ruige landschap van het Karstplateau. In Duino zie je de zee. En slechts een paar kilometer verder is het definitief voorbij en bereik je het idyllische havenstadje Muggia, gelegen aan de Adriatische Zee.

Cividale Trovati.

Alle etappes hebben een lengte van circa 17 kilometer en kunnen afzonderlijk of in verschillende combinaties worden afgelegd. Wil je de hele route lopen, dan ben je ongeveer een maand onderweg. Maar de meeste wandelaars leggen twee tot vijf etappes van het langeafstandspad af, waar ze tussen de vier en veertien dagen over doen.

Loop bijvoorbeeld honderd kilometer over enkele van de mooiste stukken van het pad, van Salzburg in Oostenrijk tot aan Triëst in Italië. Deze route voert langs bergmeren, rivieren en groene valleien, en komt op de hoogste toppen van de regio. In één dag kom je in alle drie de landen. De wandeling eindigt met een ochtendbeklimming van de hoogste bergpas in Slovenië: de 1610 meter hoge top van Vršič.

Sagaser Alm.
Foto door Franz Gerdl

Praktisch

De Alpe-Adria-Trail is bedoeld voor recreatieve wandelaars en loopt overwegend door een niet-alpine gebied waardoor er geen speciale wandeltechnische vaardigheden vereist zijn. Individuele tochten organiseer je het beste via het Alpe-Adria-boekingscentrum, waar je services als accommodatie, maaltijden, shuttle-service en gidsen online kunt boeken.

 

Wil je zelf de Alpe Adria Trail in Karintië gaan wandelen? Lees dan hier verder >

Ben je geïnspireerd geraakt? Ontdek de vele wandelmogelijkheden in Oostenrijk >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oostenrijk
Zomer in Oostenrijk: tijd om er te voet op uit te trekken
Oostenrijk
Hoe bereid je je voor op een bergtocht in de Oostenrijkse Alpen?
Oostenrijk
Wandelavonturen in het westelijke puntje van Oostenrijk
Oostenrijk
6x Schitterende wandeltochten door Vorarlberg
Oostenrijk
Naar de hoogste toppen van Tirol: Wandelen in het Oostenrijkse Ötztal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.