Wandeltip in Oostenrijk: culinaire hikes rond de Achensee

Zandstranden, kitesurfers, machtige bergen, water van zwemkwaliteit en berghutten met lokale lekkernijen: welkom bij de Achensee in Oostenrijk, een paradijs voor (culinaire) wandelaars.

Door Redactie
Gepubliceerd 15 mrt. 2019 13:55 CET

In het Oostenrijkse Tirol ligt de helderblauwe Achensee, met daarrond een uitgestrekt netwerk van ruim 500 kilometer aan wandelpaden die het Alpenpark Karwendel – het grootste natuurgebied van Oostenrijk – en het Rofangebergte doorkruisen. Van vlakke wegen, ideaal voor gezinnen, tot steile, kronkelende bergpaadjes: elk type wandelaar vindt rond de Achensee een route die aansluit bij zijn niveau.

Het uitzicht op de Achensee.

Outdoorfitnessstudio

‘Wij hebben de grootste fitness-studio ter wereld voor de deur: onze natuur,’ vertelt Aloisia Rieser, manager van Kinderhotel Buchau. En zij kan het weten: nog voor het ontbijt trekt de sportieve hotelmanager de bergen in. Ze gaat al om 5.30 uur op pad. ‘Ik wandel niet alleen voor mijn conditie, maar vooral voor mijn geest. Ik doe nieuwe energie op in de natuur en kom tot rust, vooral wanneer ik op een bergtop de zonsopgang kan verwelkomen. Of als ik op de alm een boer tegenkom die mij als opkikker wat verse melk geeft.’

Ook bij haar gasten ziet Aloisia wat de Oostenrijkse natuur met hen doet: ‘Jonge moeders genieten met volle teugen wanneer ze weer iets voor zichzelf kunnen doen, maar sportieve ouders trekken ook lekker met hun kinderen de bergen in.’ De regio Achensee biedt daar de optimale omstandigheden voor.

Aloisia: ‘Hier kan iedereen in zijn eigen tempo wandelen: er zijn prachtige en veelzijdige tochten in alle moeilijkheidsgraden: van een vlakke rondwandelingen langs het meer tot almwandeltochten in de dalen van het Karwendelgebergte en steile beklimmingen naar de hoogste toppen. Om gemakkelijk de hoogte toppen rond het meer te bereiken, pak je de Rofanseilbahn of de Karwendelbergbahnen.’

Een goede tip rond de Achensee: maak een culinaire wandeltocht.
Foto door Achensee Tourismus

Culinaire wandeltips rond de Achensee

De wandelmogelijkheden rond het meer zijn eindeloos, maar overweeg ook zeker de culinaire wandeltochten. Hike naar een van de vele berghutten en smul van lokale lekkernijen. Op de Dalfazalm in het Rofangebergte smul je van de lekkerste Kaiserschmarrn in de regio. Vanaf het bergstation van de Rofanseilbahn wandel je in 45 minuten naar de berghut, vanuit het dalstation kan je langs een waterval omhoog wandelen in zo’n 1,5 uur.

Ook de kleine, traditionele Sennhütte in het Falzthurntal is gemakkelijk te bereiken. Een paar meter onder de hut koop je verse bergkaas van kaasmaakster Frieda uit het nabijgelegen Alpbachtal. In het Rofangebergte kom je op een afdaling van de Rofanspitze langs de Mauritzalm, waar je zelfgemaakte Graukäse (grauwe kaas) proeft, met vers boerenbrood en boerenboter. Grauwe kaas is een zure-melk-kaas van magere melk: een Tiroolse specialiteit die oorspronkelijk werd gemaakt van de overgebleven restjes magere melk na het karnen.

Hotel Das Pfandler.

Hoteltip

Het viersterrenfamiliehotel Das Pfandler, gelegen in Pertisau, is een ideale uitvalsbasis voor een wandelvakantie in de regio Achensee. Geniet van traditionele gastvrijheid, comfort en een gezellige sfeer. Vanaf de balkons heb je een adembenemend uitzicht op het grootste meer van Tirol, het Rofan- en Karwendelgebergte. 

Wil je zelf wandelen rond de Achensee? Lees dan hier verder.

Ben je geïnspireerd geraakt? Ontdek de vele wandelmogelijkheden in Oostenrijk.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oostenrijk
Oostenrijk: 10 redenen waarom het de ideale wandelbestemming is
Oostenrijk
Kletteren en klauteren in Tirol
Oostenrijk
Zell am See-Kaprun: Spectaculaire uitzichten
Oostenrijk
Zomer in Oostenrijk: tijd om er te voet op uit te trekken
Oostenrijk
Hoe bereid je je voor op een bergtocht in de Oostenrijkse Alpen?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.