Oostenrijk

Wandeltip in Oostenrijk: culinaire hikes rond de Achensee

Zandstranden, kitesurfers, machtige bergen, water van zwemkwaliteit en berghutten met lokale lekkernijen: welkom bij de Achensee in Oostenrijk, een paradijs voor (culinaire) wandelaars. vrijdag, 15 maart 2019

Door Redactie

In het Oostenrijkse Tirol ligt het helderblauwe Achenmeer, met daarrond een uitgestrekt netwerk van ruim 500 kilometer aan wandelpaden die het Alpenpark Karwendel – het grootste natuurgebied van Oostenrijk – en het Rofangebergte doorkruisen. Van vlakke wegen, ideaal voor gezinnen, tot steile, kronkelende bergpaadjes: elk type wandelaar vindt rond het Achenmeer een route die aansluit bij zijn niveau.

Outdoorfitnessstudio

‘Wij hebben de grootste fitness-studio ter wereld voor de deur: onze natuur,’ vertelt Aloisia Rieser, manager van Kinderhotel Buchau. En zij kan het weten: nog voor het ontbijt trekt de sportieve hotelmanager de bergen in. Ze gaat al om 5.30 uur op pad. ‘Ik wandel niet alleen voor mijn conditie, maar vooral voor mijn geest. Ik doe nieuwe energie op in de natuur en kom tot rust, vooral wanneer ik op een bergtop de zonsopgang kan verwelkomen. Of als ik op de alm een boer tegenkom die mij als opkikker wat verse melk geeft.’

Ook bij haar gasten ziet Aloisia wat de Oostenrijkse natuur met hen doet: ‘Jonge moeders genieten met volle teugen wanneer ze weer iets voor zichzelf kunnen doen, maar sportieve ouders trekken ook lekker met hun kinderen de bergen in.’ De regio Achensee biedt daar de optimale omstandigheden voor.

Aloisia: ‘Hier kan iedereen in zijn eigen tempo wandelen: er zijn prachtige en veelzijdige tochten in alle moeilijkheidsgraden: van een vlakke rondwandelingen langs het meer tot almwandeltochten in de dalen van het Karwendelgebergte en steile beklimmingen naar de hoogste toppen. Om gemakkelijk de hoogte toppen rond het meer te bereiken, pak je de Rofanseilbahn of de Karwendelbergbahnen.’

Culinaire wandeltips rond de Achensee

Ook voor Daniela Steinmann, die al ruim 10 jaar bij het toeristenbureau werkt, is wandelen in de bergen rond de Achensee een grote passie. ‘Vroeger trok ik hooguit één keer per jaar de bergen in, maar in de regio Achensee kreeg ik het “wandelvirus” te pakken. Elk vrij weekend ga ik de bergen in en, als het even kan, ook vaak nog even na het werk.’ 

De wandelmogelijkheden rond het meer zijn volgens haar eindeloos, maar ze tipt onder andere meerdere culinaire wandeltochten: ‘Hike naar een van de vele berghutten en smul van lokale lekkernijen. Op deDalfazalm in het Rofangebergte smul je van de lekkerste Kaiserschmarrn in de regio. Vanaf het bergstation van de Rofanseilbahn wandel je in 45 minuten naar de berghut, vanuit het dalstation kan je langs een waterval omhoog wandelen in zo’n 1,5 uur.’

Ook de kleine, traditionele Sennhütte in het Falzthurntal, waar je volgens Danielle zeker de Kasspatzln moet proberen, is gemakkelijk te bereiken. ‘Een paar meter onder de hut koop je verse bergkaas van kaasmaakster Frieda uit het nabijgelegen Alpbachtal,’ aldus Danielle. ‘In het Rofangebergte kom je op een afdaling van de Rofanspitze langs de Mauritzalm, waar je zelfgemaakte Graukäse (grauwe kaas) proeft, met vers boerenbrood en boerenboter. Grauwe kaas is een zure-melk-kaas van magere melk: een Tiroolse specialiteit die oorspronkelijk werd gemaakt van de overgebleven restjes magere melk na het karnen.’

Hoteltip

Het viersterrenfamiliehotel Das Pfandler, gelegen in Pertisau, is een ideale uitvalsbasis voor een wandelvakantie in de regio Achensee. Geniet van traditionele gastvrijheid, comfort en een gezellige sfeer. Vanaf de balkons heb je een adembenemend uitzicht op het grootste meer van Tirol, het Rofan- en Karwendelgebergte. 

Wil je zelf wandelen rond de Achensee? Lees dan hier verder.

Ben je geïnspireerd geraakt? Ontdek de vele wandelmogelijkheden in Oostenrijk.

Lees meer