Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern

Een bierbrouwer, een alpiene boer en een knipselkunstenaar. Drie voorbeelden van fotogenieke ambachtslieden die op traditionele wijze hun werk uitvoeren in de Zwitserse regio Bern.


Het uitzicht vanaf de Schiltalp, waar bergkazen worden geproduceerd.

Foto door Schiltalp
Door Zwitserland Toerisme
Gepubliceerd 20 sep. 2021 13:28 CEST

Wij stellen je voor aan zes locals die van hun passie hun beroep gemaakt hebben.

De centraal gelegen Zwitserse regio Bern is rijk aan lokale tradities en ambachten. Weinig mensen zijn fotogenieker dan ambachtslieden die vol passie en focus hun beroep uitoefenen. Bezoek bijvoorbeeld een bierbrouwer, alpiene boeren of een huttenwaard in de Jungfrau Region in het zuiden van Bern. Verder naar het westen, in de regio Adelboden-Lenk-Kandersteg, bezoek je een schrijver en een knipselkunstenaar. Rijd een paar uur naar het noordwesten om in de regio Interlaken alpiene tuinmannen tussen honderden plantensoorten vast te leggen.

Een bierbrouwer in de Jungfrau Region

Aan de voet van de noordwand van de 3970 meter hoge Eiger, in het gletsjerdorp Grindelwald, wordt op traditionele wijze bier gebrouwen. Met behulp van Grindelwald-bergwater maken bierbrouwers Marco Lehne en Steffen Seidel van microbrouwerij 3970 Nordwandbräu hier bieren van hoge gisting. Probeer een pale ale, Tomahawk ale, een van nature licht troebel biertje. Je kunt de biertjes in de meeste lokale restaurants bestellen en op het terras de Jungfrau Region in je glas proeven.

Alpiene boeren in de Jungfrau Region

Op 1946 meter boven zeeniveau worden heerlijke kazen geproduceerd. Alpiene boeren op de Schiltalp leven hier een groot deel van het jaar met hun Simmental koeien. De bruin-witgevlekte koeien grazen op de kruidige bergweiden. Hun melk wordt door alpiene boeren zoals Sarah, Ursina, Theo en Xander verwerkt tot de lekkerste alpenkazen. De alpiene boerderijen zijn alleen te bereiken via een uur lange wandeling vanuit het dorpje Mürren. Ga mee op een alpiene kaasexcursie en geniet tussen de houten chalets op de Schiltalp met uitzicht op de Jungfrau van lokaal geproduceerde lekkernijen.

Tijdens bezoek aan een kaasmakerij maak je kennis met een eeuwenoud ambacht. 

Foto door Jungfrau Region Tourismus AG

Een huttenwaard in de Jungfrau Region

Als klein jongetje woonde Yann Roulet al in de Alpen. Hij maakte van zijn liefde voor berghutten zijn werk door een cursus tot huttenwaard te volgen. Al sinds zijn achttiende verzorgt hij aangename verblijven voor bezoekers van diverse berghutten. Sinds enkele jaren is hij de huttenwaard van de hoogste bemande berghut in Zwitserland: de Möchsjochhut, gelegen in de sneeuw, op 3657 meter hoogte. Zijn dag begint om drie uur ’s nachts met ontbijt maken voor de klimmers die vroeg willen vertrekken. Nadat hij van het gouden licht van de zonsopkomst op de omliggende bergen heeft genoten, begint de drukte. Hij verwelkomt wandelaars voor koffie, rösti en Zwitserse wijn en checkt nieuwe gasten in.

Een alpiene tuinman in de Interlaken regio

Op de Schynige Platte, een 2076 meter hoog bergplateau boven Interlaken, ligt een botanische bergtuin met meer dan zevenhonderd Zwitserse plantensoorten. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Samen met zijn team zorgt tuinman Paul Brunner hier al vanaf 1995 van mei tot half oktober voor de vele plantensoorten. De tuin heeft schaduwrijke en schaduwarme delen, waarvan de bodem vochtig of juist heel rotsig is. Zo is er voor elk van de honderden planten een perfecte habitat beschikbaar. De experts geven excursies en leren bezoekers alles over de planten en hun (geneeskrachtige) eigenschappen.

Een plant- en steenexpert in het Gasterntal

Met zijn grote witte baard, zijn rood-witgeruite blouse en brede bretels lijkt Hermann Ogi zo uit de film Heidi te zijn gestapt. Hermann is al sinds zijn jeugd verliefd op het Gasterntal, een afgelegen dal ten zuiden van het dorp Kandersteg. Hij vertelt en schrijft vol passie over de vele verschillende stenen en planten die hij er vindt. De 81-jarige is niet alleen heel fotogeniek, hij kan prachtig vertellen over de stenen en hun helende eigenschappen. Hij verzamelt rood graniet dat goed is voor zijn bloed en rotskristal dat helpt bij de spijsvertering. Dankzij de vele dagen per jaar die hij in het dal doorbrengt, kan hij je ook precies vertellen welke planten waar en wanneer groeien.

Zwitserse knipselkunst door Elisabeth Beutler.

Foto door Lenk Simmental Tourismus

Een knipselkunstenaar in Lenk

Met een schaar ter grootte van een nagelschaartje knipt knipselkunstenaar Elisabeth Beutler uiterst geconcentreerd kleine vormen uit papier. Het resultaat is een kunstwerk waar geen pen of verf aan te pas gekomen is. Zwitserse knipselkunst ontstond in de achttiende eeuw in de bergen van de regio Bern. De knipselkunstwerken legden de verhalen van de Zwitsers vast. Of het nou ging om een slechte oogst of de bruiloft van een zoon of dochter, alle belangrijke gebeurtenissen werden vastgelegd in papier. Inmiddels is het knippen van typisch Zwitserse settings uit papier een traditie en geliefde ontspanningsoefening geworden.
 

Meer weten over fotogenieke mensen en plekken in de regio Bern? Lees dan hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis
Reizen
Vier verrassende wandelroutes in het Zwitserse Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.