De jungle in: het Amazonegebied van Peru

De langste rivier ter wereld en het omringende regenwoud hebben een enorme biodiversiteit. Ga met ons mee de jungle in en ontdek de Peruviaanse Amazone.Thursday, November 9, 2017

Door Myrthe Prins

Peru is een van de veelzijdigste landen ter wereld op gebied van landschappen, flora en fauna. Honderden dier- en plantensoorten komen zelfs op geen andere plek ter wereld voor – wetenschappers ontdekken nog regelmatig nieuwe soorten. Het land biedt zo veel mogelijkheden dat een enkele trip eigenlijk niet genoeg is. Maar als we toch één natuurgebied moeten kiezen dat niet gemist mag worden, dan is dat natuurlijk het Amazone-regenwoud

Achter de ijzige pieken en koele hooglanden van het Andesgebergte ligt een van de afwisselendste ecosystemen op deze planeet. De biodiversiteit in het regenwoud is enorm. Het Amazonegebied is het thuis van miljoenen verschillende dieren en planten, maar ook van lokale bewoners die de omgeving kennen als de binnenkant van hun broekzak. Enkele bruisende, gastvrije steden liggen verborgen in de dichte begroeiing en vormen het perfecte beginpunt voor een tocht door de jungle.

Maak een cruise over de langste rivier ter wereld, verblijf in een eco-lodge en maak wandelingen door het regenwoud van Peru. Ontmoet lokale bewoners, maak kennis met unieke diersoorten en geniet van een onovertroffen uitzicht van een van de uitkijkpunten.

Biodiversiteit in de Amazone

Een hotspot voor eco-toerisme in Peru is het Allpahuayo Mishana-reservaat in de regio Loreto. In dit mysterieuze gebied van bossen en wit zand werden de afgelopen jaren verschillende nieuwe vogels ontdekt. In dit natuurgebied leven meer vlinders en is een grotere variatie aan bomen dan elke andere plek ter wereld.

Een roze dolfijn.

Het reservaat is makkelijk te bereiken vanuit Iquitos, de regionale hoofdstad met ruim 370.000 inwoners. Dankzij deze levendige plaats is dit stukje van het regenwoud voorzien van alle nodige faciliteiten en informatie voor reizigers. Niet ver van Iquitos ligt bovendien het plaatselijke reddingscentrum voor lamantijnen en andere bedreigde waterdieren – een onmisbare stop voor wie geïnteresseerd is in het natuurbehoud binnen de Amazone.

Een jaguar in de jungle.

Iets verder ten zuiden van Allpahuayo Mishana ligt een park dat nog vele male groter is: het natuurreservaat Pacaya-Samiria. Dit landschap vol meren telt honderden vogelsoorten en tientallen zeldzame zoogdieren, waaronder reuzenotters, jaguars, roze dolfijnen en capibara's.

Meer weten over de Amazonerivier in Peru? Lees hier verder >

Lees meer