7x Plekken in Peru die je nog niet kende

Hoeveel plaatsen in Peru kan jij opnoemen? Lima, Cusco, Machu Picchu en misschien Arequipa? Buiten de bekende trekpleisters ligt nog een wereld te ontdekken – bijvoorbeeld deze zeven onaangetaste plekken in Peru!

Door Myrthe Prins

Er zijn weinig mensen die nog nooit hebben gehoord van Machu Picchu. Ook Lima staat onherroepelijk op het reisschema wanneer we Peru bezoeken. Maar in dit land, dat meer dan driehonderd keer zo groot is als Nederland, zijn natuurlijk ook minder bekende bestemmingen te vinden. Een lijstje van onze favoriete Peruviaanse hotspots buiten de gebaande paden.

1. Noordelijke stranden

Een aantal van de populairste bezienswaardigheden in Peru liggen in de zuidelijke helft van het land. In het ongerepte noorden ligt daarentegen de regio Piura. De zonnige stranden, kunstzinnige dorpjes en kuuroorden lokken voornamelijk surfers en rustzoekers naar dit deel van het land. Het strand van Máncora staat bekend om de kristalheldere golven die ideaal zijn om op te surfen. Ook is het een van de populairste kuuroorden van Peru – een dagje in de spa mag hier dus niet ontbreken. 

Surfen in Máncora.

Nog iets verder naar het noorden, tegen de grens met Ecuador, ligt de regio Tumbes. Bezoek het noordelijkste puntje van Peru voor verse vis en zeevruchten, moerasachtige mangrove-wouden en de witte stranden van Punta Sal. Dit kleine paradijs heeft voor elk wat wils, zoals tochten door het mangrove-gebied, serene palmboomstranden en uiteenlopende watersportactiviteiten.

2. Zoutbaden van Maras

De omgeving van Cusco is beroemd vanwege de belangrijke archeologische ontdekkingen die hier zijn gedaan. Tussen Cusco en het iconische Machu Picchu ligt een minder bekende bezienswaardigheid: de zoutmijnen van Maras. De in terrassen uitgehouwen zoutbaden vormen een uitgestrekt, fotogeniek landschap. Vanuit omringende dorpjes leiden verschillende wandelpaden naar de zoutbaden. Mountainbikers kunnen vanaf deze plek een fietsroute volgen tot in de Urubamba-vallei.

De zoutbaden van Maras.

3. Gocta-waterval

Het Amazonegebied in het noorden van Peru staat bekend om de nevelbossen en de extreme biodiversiteit. Een van de indrukwekkendste natuurwonderen in deze regio is de Gocta-waterval. Met 771 meter hoogte is dit een van de hoogste watervallen ter wereld. Een sfeervol wandelpad leidt naar deze verborgen bestemming.

4. Eilanden in het Titicacameer

Het traditionele Uros-volk woont op tientallen zelf gemaakte rieten eilanden in het Titicacameer. De bewoners leven van visserij, nijverheid en toerisme. Een aantal van de eilanden trekken veel bezoekers, maar er zijn ook Uros-eilanden die minder bekend zijn. Voor bezoekers is het mogelijk om te overnachten op semi-traditionele Uros-eilanden, die door plaatselijke bewoners voor dit doel werden gemaakt.

Uros Island, Puno

Behalve de door mensen gemaakte eilanden bevinden zich in het Titicacameer ook natuurlijke eilanden. Taquile ligt zo'n 35 kilometer van de haven van Puno. Al voor de opkomst van het Inca-volk werd dit eiland door mensen bewoond. Sinds de jaren zeventig is het de woonplaats van het gastvrije Taquile-volk. Vanwege hun unieke tradities, gedetailleerde textielwerken en Andesgeloof werd het eiland door UNESCO aangewezen als cultureel erfgoed.

5. Fort van Kuelap

Honderden bouwwerken omringd door massieve stenen muren – de indrukwekkende ruïnes van Kuelap bieden een kijk in de Chachapoyas-cultuur. Tussen 800 en 1400 woonde dit volk in het gebied rond de rivier Utcubamba. Het fort ligt op een hoge bergtop en wordt omring door een 20 meter hoge muur. Met deze solide verdedigingsbasis wisten de Chachapoyas zich ruim twee jaar te verdedigen tegen aanvallen van het Inca-leger. De archeologische plek is bereikbaar via een wandelpad, maar zal binnenkort ook met een kabelbaan te bezoeken zijn.

6. De cirkelterrassen van Moray

De enorme cirkelvormige terrassen in Moray, gepositioneerd als een soort amfitheater, waren onderdeel van een vernuft irrigatiesysteem voor de landbouw. Met dit stukje architectuur creëerden de Inca's een soort microklimaten, zodat zij konden experimenteren met het verbouwen van verschillende gewassen.

Moray

7. Natuurgebied Manglares de Tumbes

Dit beschermde natuurgebied is een van de meest productieve ecosystemen ter wereld. Naast de mangrovewouden, wiens wortels als een kluwen door het hele gebied lopen, wonen er ook bedreigde soorten flora en fauna, inclusief de Amerikaanse krokodil. Verder wonen er talloze krabben, kreeften en coquilles, die ook de basis van de lokale keuken zijn. Om ze van dichterbij te kunnen bekijken moet je je hier voortbewegen per kano of kajak.

Nationaal park Manglares de Tumbes

Benieuwd naar meer onbekende plekken in Peru? Op de website van Peru Travel vind je alle mogelijke bestemmingen!

Lees meer