Hoog in de bergen van Noord-Peru liggen ruïnes nabij het dorp Kuelap: ooit het religieuze en politieke centrum van de Chachapoyas, een pre-Inca beschaving. Hoewel Kuelap al in 1843 is ontdekt, is de beeldschone plek door de moeilijk bereikbare ligging nooit een toeristische trekpleister geworden. Een bezoek aan de archeologische parel kostte je voorheen een twee uur lange hobbelige autorit, maar door de komst van een kabelbaan doe je er binnenkort nog maar twintig minuten over.

This is an image
Renzo Tasso, PROMPERÚ

Het vertrekpunt van de kabelbaan komt in het dorpje Nuevo Tingo te liggen. De regering van Peru wil toeristen hiermee stimuleren om naar het Chachapoyagebied af te reizen. Er wordt verwacht dat jaarlijks 100,000 bewonderaar gebruik gaan maken van de kabelbaan, die duizend passagiers per uur kan vervoeren naar de hoge stenen muren van Kuelap. Ook wil Peru commerciële vluchten naar het gebied gaan organiseren, zodat de Chachapoyaruïnes op de bucketlist van menig reiziger zal komen te staan.

This is an image
Renzo Tasso, PROMPERÚ

Een andere nabijgelegen pre-Inca-regio is Laguna de las Momias. In twee uur reis je met de auto reis van Kuelap naar Leymebamba, waar de tien uur durende hike begint. Door een dichtgegroeide jungle en een modderige savanne baan je je een weg naar de ‘lagune van de mummies’, die jaarlijks door slechts 150 avonturiers bezocht wordt. In 1997 stuitten een groep archeologen er op honderden mummies, die waren ondergebracht in een mausoleum onder de steile bergwand. De inmiddels lege tombes liggen op een klif, circa 100 meter boven het meer. Via een houten ladder klim je omhoog, waar je het eeuwenoude mausoleum aantreft tussen de muurtekeningen.

Chachapoyamummie in het Museo Leymebamba
Chachapoyamummie in het Museo Leymebamba.
Frans Lemmens/Getty Images