Fotogalerij: Macrofoto's maken
Gepubliceerd 10 mrt. 2022 09:55 CET

De nadruk van macrofotografie op details, patronen en structuren kan lonende en unieke resultaten opleveren. Leer in deze galerie hoe je perfecte macrofoto's maakt en lees tips over hoe je van je extreme close-ups fascinerende foto's maakt.
Deze foto werd gemaakt met een macrolens en diffuus dubbel flitslicht om de ingewikkelde details van de bij en bloem vast te leggen.
(Deze foto werd ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Macrofotografie bestaat uit uitvergrote foto's. Over het algemeen geldt dat je bezig bent met ‘macro’ wanneer je de grootte van een voorwerp met ongeveer de helft keer de daadwerkelijke grootte op je foto - zoals je het normaal in beeld ziet - opblaast tot vijf keer de daadwerkelijke grootte.
Foto door Foto: John Kimbler, National Geographic My ShotLieveheersbeestje op een madeliefje
(Deze foto en het bijschrift werden ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Als algemene regel geldt dat je geen f-stop moet gebruiken die groter is dan f/16, zodat het grootste deel van je hoofdonderwerp scherp in beeld is. Wanneer je een onderwerp fotografeert dat niet min of meer binnen hetzelfde vlak kan worden getrokken, moet je bepalen op welk deel je wel wilt scherpstellen.
Foto door Foto: Yoann Ducamp, National Geographic My ShotDit zijn de zaadjes van een paardenbloem. Ik heb me een hele middag beziggehouden met de vraag hoe ik paardenbloemen eens anders kon fotograferen. Een windje zorgde voor abrupte en prachtige onderbrekingen, maar eindelijk slaagde ik erin om de resultaten te krijgen die ik zocht. Het onderwerp, de rangschikking en het licht zijn allemaal geregisseerd door de natuur.
(Deze foto en het bijschrift werden ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Experimenteer met bredere/grotere diafragma's. Daardoor wordt een groter deel van het onderwerp onscherp en kunnen mooie artistieke effecten ontstaan.
Foto door Foto: Michele Sutton, National Geographic My ShotModelauto's op een rubberen bal
(Deze foto werd ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Bij macrofotografie is een beperkte scherptediepte onvermijdelijk. Dit levert echter een mooi resultaat op, omdat de achtergrond helemaal onscherp is. Bovendien kun je meestal de natuurlijke omgeving gebruiken voor de compositie van je foto. Je wilt niet te veel hoeven te rommelen met datgene wat zich achter je onderwerp afspeelt, maar vergeet niet te kijken of er geen afleidende of tegenstrijdige elementen op de achtergrond aanwezig zijn.
Foto door Foto: Peter Martin, National Geographic My ShotHet oog van een neusbultpapegaaivis
Fototip: Leef je uit met macrofotografie door het onderwerp vanuit een onverwachte hoek te fotograferen. Probeer ook andere belichting en gebruik belichting aan de voorkant voor meer verzadigde kleuren en belichting vanaf de zijkant om structuren uit te lichten.
Foto door Foto: Paul Sutherland, National GeographicEen gewone Europese honingbij laat zijn honing achter. Opname op levensgroot formaat met Canon MPE-65 mm-macrolens.
(Deze foto en het bijschrift werden ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Macrofotografie is écht succesvol wanneer de foto een belangrijke bezienswaardigheid heeft en dat punt of onderwerp goed is ingekaderd. Kies een simpele achtergrond, zodat deze niet met het hoofdonderwerp strijdt om de aandacht van de kijker.
Foto door Foto: John Kimbler, National Geographic My ShotEen project over de kwetsbaarheid en het belang van alle levende wezens om ons heen
(Deze foto en het bijschrift werden ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Een close-upfilter is een kleine lens die lijkt op een filter en die je voor op je normale lens kunt plaatsen (meestal kun je hem op het schroefdraad van je filter draaien), zodat je nog dichterbij het onderwerp kunt komen. Je kunt scherpstellen op kortere afstanden, hoewel de maximale vergroting afhangt van de brandpuntsafstand van de lens waar je hem aan bevestigt.
Foto door Foto: Ivan Nava, National Geographic My ShotMijn goudsbloemen worden altijd bezocht door deze speciale kever. Ik maakte deze foto vanuit de hand met een Nikon D80 en Sigma 150 mm-macrolens. De beestjes zijn altijd in beweging, maar deze jongen stond stil en poseerde voor me.
(Deze foto en het bijschrift werden ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Het fotograferen van bloemen, bladen en insecten in de buitenomgeving kan een uitdaging zijn. Een perfecte foto kan snel worden geruïneerd door een zacht windje. Stop ongewenste beweging en onscherpte van je onderwerp. Probeer voordat je je foto inkadert een stokje in de grond te plaatsen, zodat de flora stabiel is. Gebruik de snelst mogelijke sluitertijd en gebruik een ringflitser of flitser op je lens wanneer je fotografeert met een klein diafragma.
Foto door Foto: John Troiani, National Geographic My ShotGevleugeld insect, Admiralty Park, Singapore
(Deze foto werd ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Een goed, stevig statief is onmisbaar. Je hebt twee opties. Je kunt een statief kopen met poten die je ver genoeg uit elkaar kunt plaatsen om een heel laag standpunt in te nemen of je koopt een statief met een omkeerbare kop, zodat je je camera ondersteboven onder het statief kunt hangen.
Foto door Foto: Jervis Mun, National Geographic My ShotVanmiddag ging ik op pad om te zien wat er 'wakker werd' ... nog niet veel, maar aan het einde van de winter is Wolfsmelk prachtig roodbruin. De puntjes van de plant leverden met macrofotografie een heel mooi plaatje op.
(Deze foto en het bijschrift werden ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Wanneer je buiten fotografeert, is macrofotografie effectief op heldere dagen waarop je geen heel lange sluitertijd hoeft te gebruiken. Een heldere, bewolkte dag werkt vooral goed omdat je onderwerp dan ook gelijkmatig wordt belicht.
Foto door Foto: Terry Bridges, National Geographic My ShotZwarte spin
(Deze foto werd ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Het is meestal onpraktisch om de ingebouwde flitser van je camera te gebruiken voor macrofotografie. De lengte van de lens, met of zonder alle macro-onderdelen, veroorzaakt een schaduw door de flits van de camera.
Je kunt een externe flitser gebruiken. De beste externe flitser heeft een kop die kan draaien en in hoogte kan worden versteld.
Foto door Foto: Maneesh Kaul, National Geographic My ShotOp een avond in mijn examenperiode las ik notities door. Plotseling zag ik dit kleine insect op een van mijn notities zitten. Zoals altijd lag mijn camera (Canon Powershot A470) naast me. Ik wacht even tot het insect op de juiste plaats zou gaan zitten, zodat ik kon afdrukken. Uiteindelijk kwam het hier - het beste dat ik kon krijgen, want na de foto vloog het weg.
(Deze foto en het bijschrift werden ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Vind je een insect of klein beestje waar je heel dichtbij kunt komen? Maak gelijk foto's! Wees voorbereid wanneer je macrofoto's maakt - vooral van bewegende voorwerpen. Zorg dat al je camera-instellingen kloppen, want mogelijk kun je maar een keer afdrukken.
Foto door Foto: Ankit Mavchi, National Geographic My ShotKnop van Pulsatilla met veel dauwdruppels
(Deze foto en het bijschrift werden ingestuurd voor My Shot.)
Fototip: Automatisch scherpstellen werkt niet altijd goed wanneer je extreme close-ups maakt. Kies voor handmatig scherpstellen voor consistent scherpe macrofoto's.
Foto door Foto: Ankit Mavchi, National Geographic My Shot