10x Machtige watervallen

De wereldberoemde watervallen van Iguaçu staan hoogstwaarschijnlijk wel op ieders bucket list. Vanaf de ongeveer driehonderd watervallen stort per seconde gemiddeld 6,5 miljoen liter water naar beneden. Vooral het zicht op de ‘keel van de duivel’ is spectaculair. Die waterval leent zijn naam aan de zeventig meter diepte waar het water in verdwijnt. Hoewel de watervallen voor 80 procent in Argentinië liggen, is het beter Iguaçu vanaf de Braziliaanse kant te bewonderen: daar stroomt het water heen.
Lees ook onze reportage over een reis langs Iguaçu, Bonito en de Pantanal, in het zuiden van Brazilië.
De hoogste ononderbroken waterval ter wereld - 979 meter hoog - heeft zijn naam te danken aan een bijzonder verhaal. De Amerikaanse piloot Jimmie Angel was de eerste die over de waterval vloog. Dit uitje ondernam hij in de jaren ’30, samen met zijn vrouw. Bij de landing kwam zijn vliegtuigje echter in de modder vast te zitten, en waren de avonturiers gedwongen terug te lopen naar de beschaafde wereld: een wandeling van elf dagen. Bij terugkomst vond men zijn verhaal zo indrukwekkend dat ze de waterval Angel Falls noemden. Jaren later werd het vliegtuigje opgehaald en gerestaureerd, nu staat het nog te pronken voor vliegveld Ciudad Bolívar. In de jaren ’60 werd Angels as uitgegooid over de waterval.
Nog wat leuke weetjes: Chavez noemde de waterval Kerepakupai meru; waterval van de diepste plaats. Hij hoopt dat de hele wereld hem hierin navolgt. Ook was Angel Falls de inspiratie voor de waterval Paradise Falls in de film ‘Up!’.
Godafoss is de meest spectaculaire waterval die IJsland rijk is. De naam vertaalt zich letterlijk naar Godenwaterval, een naam die hij te danken heeft aan de invoering van het christendom als nationale godsdienst. Dit gebeurde in IJsland rondom het jaar 1000, door Porgeir Porkelsson. Op weg naar huis kwam de zendeling langs de waterval en gooide hij beelden van de heidense goden in de waterval. Het water komt van de gletsjer Vatnajökull en ligt nabij het gehucht Fosshóll.
Al van grote afstand hoor je het water van de Victoriavallen naar beneden denderen. Het water stuift soms maar liefst 400 meter op, wat vanaf 50 kilometer te zien is. Hierom noemden de locals de waterval Mosi-o-Tunya, ‘de rook die dondert’. De Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone vernoemde de waterval naar koningin Victoria. Hij beschreef de breedste watervallen van Afrika als een schoonheid die in Engeland niet te vinden was – iets wat vandaag de dag vast nog van toepassing is.
Deze wonderbaarlijke waterval wordt weinig bezocht door westerlingen, hoewel het een natuurwonder met een eeuwenlange geschiedenis is. Al vanaf de prehistorie diende de waterval als natuurlijke grens tussen verschillende stammen. Vandaag de dag vormt het nog steeds de grens tussen China en Vietnam. Door de jaren heen verandert de waterval zijn koers, stukje bij beetje verhuist hij stroomopwaarts. Inmiddels is hij geëvolueerd in twee watervallen, behalve tijdens het regenseizoen wanneer er zoveel water naar beneden komt dat het weer één waterval wordt.
Het Nationale Park van Plitvice is adembenemend. Zestien meren verbonden door ongeveer 90 gigantische watervallen zijn een prachtig schouwspel. Het water is zo helder dat je meters de diepte in kan kijken en de vissen uren kunt volgen. De waterstroom zorgt voor een constante verandering van het landschap door het afslijtende kalksteen. Het park en zijn meren verkreeg vooral bekendheid toen in de jaren ’60 en ’70 de boeken van Karl May hier werden verfilmd. Nu is het, terecht, één van de grootste toeristentrekpleisters van Kroatië.
In het westelijke deel van de Grand Canyon woont de kleinste indianenstam van Amerika, de Havasu Baaja. Havasu Baaja betekent het volk van het blauwgroene water. Dat refereert uiteraard naar de wonderschone blauwe waterval en Havasu Creek die door hun gebied stroomt. De 650 Havasu Bajaa wonen in het moeilijk bereikbare dorpje Supai: om er te komen moet je 13 kilometer te voet of te paard afleggen. Vanaf daar is het nog een kilometer of drie naar de waterval. Als je over een dikke portemonnee beschikt, kun je natuurlijk ook een helikopter nemen (ongeveer 600 dollar per persoon). Maar een betere plek om een paar nachten te kamperen is misschien niet te vinden: het prachtige water heeft ook nog eens de perfecte temperatuur van 21 graden Celsius, waar het bijna nooit van afwijkt.
Het eiland Cebu in de Filipijnen wordt regelmatig vergeleken met ‘het paradijs’. Als je watervallen als deze tegenkomt, is dat ook niet raar. Het helderblauwe water biedt een heerlijke verkoeling voor de Filipijnse warmte. Hoewel het inmiddels wel tot een toeristentrekpleister is omgetoverd – het is in handen van een resort dat een flink bedrag vraagt voor de toegang – blijft het een sprookjesachtige plek.
De Kuang Si watervallen, vlak bij Luang Prabang, zijn ongetwijfeld de meest beroemde watervallen van Laos, en misschien wel van Zuidoost-Azië. Het stromende water laat laagjes kalk achter, die zich vormen tot tufsteen. Hierdoor is de waterval in constante ontwikkeling. Om er te komen moet je de kleine paadjes door de jungle volgen. Als de bomen plaatsmaken voor het uitzicht op de waterval, zou het zo het walhalla kunnen zijn. Er is ook genoeg ruimte voor vertier: een waterval om vanaf te springen, touwen om Tarzan na te spelen en grote schommels vlak boven het water maken het idyllische plaatje helemaal af.
Nog zo’n eeuwig beroemd juweeltje: de watervallen van Niagara. Wat minder bekend misschien is dat het drie watervallen zijn: Horseshoe Falls (Canada), American Falls (Amerika) en de Bridal Veil Falls (Amerika). Het water valt op het hoogste punt slechts zestig meter, en dat is ook niet het bijzondere aan deze waterval. Bijzonder is vooral de enorme hoeveelheden water die hier langs stromen, proporties die je nergens anders op aarde tegenkomt. Behalve dat de prachtige watervallen veel toeristen trekken, zijn ze ook economisch van belang door de elektriciteit die ze opwekken.