5x De sprookjesachtigste kastelen in Europa

De verlegen Koning Ludwig II bouwde een kasteel hoog op de kliffen, waar hij zich kon terugtrekken uit het openbare leven. Anderhalve maand na zijn dood in 1886 ging het open voor bezoekers en sindsdien loopt het er storm. Komt Slot Neuschwanstein je bekend voor? Walt Disney haalde zijn inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland uit dit pareltje in het midden van Beieren. Laat je per koets naar boven voeren en waan je in een modern sprookje!
Ruig, gotisch en vooral enorm: dat is het kasteel van Windsor. Bij het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld, van maar liefst 5 hectare, voel je je vanzelf nietig. Loop rond door het kasteel waar Queen Elizabeth haar weekenden doorbrengt en prins Charles en Camilla Parker hun huwelijk voltrokken. In het kasteel vind je tekeningen van onder meer Leonardo da Vinci en schilderijen van de koninklijke collectie. Ook het poppenhuis van Queen Mary en de wissel van de wacht zijn bijzonder om te bekijken.
Met haar talrijke kastelen en paleizen voelt het Portugese plaatsje Sintra als duizend-en-één-nacht. Meest kleurrijke blikvanger is het Penapaleis: een voormalig klooster, waar na een flinke aardbeving en overstroming in 1755 alleen de koepel van overbleef. Koningin Maria II liet er voor haar man Ferdinand een sprookjeskasteel van bouwen. De vele schattige torentjes en bonte mix aan architectonische stijlen zorgen ervoor dat je niet snel uitgekeken bent op dit paleis. Sinds 1995 staat het Paleis van Pena op de werelderfgoedlijst van Unesco – en terecht!
Het toverachtige Peleșkasteel is omringd door bos en klassieke standbeelden. Vroeger was dit het zomerhuis van de koninklijke Roemeense familie, tegenwoordig is het vooral een trekpleister voor reizigers. In meer dan 160 kamers van dit neorenaissancistische kasteel kun je diverse schatten bewonderen, zoals gebrandschilderde ramen, houtsnijwerk, wapens en schilderijen. Elke kamer representeert een ander land. Maak de ervaring compleet met een drankje en Roemeens taartje op het terras in de kasteeltuin.
Het lijkt haast een zandkasteel, dat met een zuchtje wind omvalt. Maar vergis je niet: deze burcht bestaat uit stevig baksteen. Castille de Coca is gebouwd in de 15e eeuw door luxemagnaat Don Alonso de Fonseca en geldt als het uithangbord van de Mudéjarstijl, die christelijke en islamitische kunstvormen vermengt. Loop over de kollosale brug en treed toe tot de wondere wereld van dit laatmiddeleeuwse bouwwerk, dat Napoleon in 1808 veroverde.
Bekijk ook: ‘9x Plekken die onwerkelijk lijken maar toch echt zijn’