De ‘wonderen’ van het moderne Egypte
Published 31 okt. 2017 09:50 CET, Updated 1 nov. 2017 17:32 CET

Gabriella Goldbrunner, een non die op de Sinaïberg leeft, steekt een kaars aan en bidt in de kloof waar Mozes volgens Exodus 33:21 God ontmoette.
Foto van David Degner
Sheikh Fathala (92) leerde de Koran op zevenjarige leeftijd uit zijn hoofd. Hij wordt geprezen om zijn hulp aan mensen met allerlei problemen en omdat hij vele generaties kinderen in de plaats Esna al-Deir de Koran leerde lezen.
Foto van David Degner
Elke vrijdag gaan grote groepen mensen naar het heiligdom van de Zeven dochters in Bahnasa om te worden gezegend. Deze plek zou helpen rugpijn te genezen, zwanger te raken of werk te vinden.
Foto van David Degner
Een brandend veld in Luxor. Djinns, bovennatuurlijke wezens uit de Arabische folklore en islamitische leer, zijn van nature niet slecht, maar kunnen slechte dingen doen, zeker als ze niet onder controle worden gehouden. Veel mensen vergelijken ze met vuur: een vernietigende kracht die positief kan worden ingezet als deze onder controle wordt gehouden.
Foto van David Degner
Een lid van de Burhaniya-orde neemt deel aan een avond-dhikr, gezangen over God, tijdens het moulid-festival van Abu al-Hasan ash-Shadhili. Voor soefi’s is dhikr een manier om geestelijke verlichting en eenheid met God te bereiken.
Foto van David Degner
Degner bevond zich in 2011 op het Tahirplein toen protestanten met veel geweld door de veiligheidsdiensten werden verdreven. “Tijdens het rennen zag ik vanuit mijn ooghoeken de brandende struik,” schrijft hij. Een paar dagen later werd er een YouTube-video verspreid, waarin een spookachtige ruiter te paard door de menigte leek te rijden en vervolgens leek op te stijgen.
Foto van David Degner
Pater Saman houdt elke week uitdrijvingen in een kerk in Mansheyat Nasr. De kamer naast het heiligdom staat vol rolstoelen en krukken van mensen die zijn genezen.
Foto van David Degner
“Elke vrijdag gaan de mannen naar de kleine moskee om te bidden en zitten de vrouwen onder een boom die zou bloeden. Wanneer de dienst voorbij is, steken ze vuurtjes aan waarboven ze hun kinderen zeven keer wiegen,” schrijft Degner.
Foto van
David Degner
Sheikh Nasr al-Deen besprenkelt een kind naar eigen zeggen met bloed in Dishna. Veel mensen verzamelen zich met spuiten en servetten rond de boom om de rode vloeistof op te vangen wanneer deze uit de barsten sijpelt. Volgens de sheikh heeft de vloeistof helende eigenschappen.
Foto van David Degner
De broer van een bruidegom wordt tijdens een bruiloft in Matareya in de lucht gegooid.
Foto van David Degner
Wanneer ze de top van de berg Humaithera hebben bereikt, stapelen mensen stenen op elkaar en vragen ze God een reis naar Mekka of het bouwen van een huis mogelijk te maken.
Foto van David Degner
Achter een gesloten deur van de Sultan Quyitbay-moskee bevindt zich een voetafdruk van de profeet Mohammed. De sultan was rijk en machtig dankzij handelsnetwerken in heel het Ottomaanse Rijk. Men denkt dan ook dat hij in staat was om deze voetafdruk zelf vanuit Saoedi-Arabië te importeren.
Foto van David Degner
De Rifa’i-orde van Dishna voert een ritueel uit dat ‘dosa’ wordt genoemd tijdens het moulid-festival van Abu al-Hasan ash-Shadhili. Volgelingen leggen een zwaard in hun nek en een leider gaat erop staan. Als de volgeling onrein is en God niet vreest, wordt zijn nek afgehakt door het zwaard.
Foto van David Degner
Een priester houdt een baby vast die wordt gedoopt tijdens het moulid-festival van Jebel El-Tier. Veel gezinnen gaan naar de moulid om voor kinderen te bidden. Het jaar erop keren ze terug met hun eigen kind.
Foto van David Degner
Mossad Hanna wast zijn been met heilig water in een kerk in Bab al-Shareya, zoals hij de afgelopen twee jaar al bijna dagelijks doet. Daarvoor had hij een stolsel in zijn been en kreeg hij te horen dat zijn been moest worden geamputeerd. Toen hij een baan aangeboden kreeg naast de kerk, kon hij zich elke dag wassen in dezelfde bron als waaruit Jezus en de Heilige Familie dronken op hun tocht door Egypte. Hij loopt nog steeds met een stok, maar zegt dat zijn been sterker is geworden.
Foto van David Degner
Vrouwen leggen hun baby’s op een rij, zodat ze kunnen worden gedoopt tijdens het moulid-festival van Gabal al-Tayr. Er zijn zoveel baby’s dat ze in groepen als op een lopende band worden gedoopt. Eén priester neemt de eed af, een andere dompelt ze in het water en een derde zegent ze met olie.
Foto van David Degner
Een kleine, afgesloten deur in het huis van Sheikh Bastawi Muhammad verbergt een kluis met een boek over hekserij. Het is geschreven in het Qarmat, de taal die wordt gebruikt voor djinn en magie.
Foto van David Degner
Enkele van de eerste monniken trokken naar het klooster van Sint-Antonius in de Arabische Woestijn van Egypte voor een ascetisch bestaan in de grotten van de berg. Het klooster van Sint-Antonius staat bekend als een plek waar infectieziekten, met name huidziekten, worden genezen. Ook nu nog reizen veel Christenen naar deze plek, waar ze hun gebeden op een papiertje schrijven dat ze vervolgens in de grotten achterlaten.
Foto van David Degner