• Ga met ons mee
  • SCHRIJF JE IN
  • Abonneren
  • Shop
  • Disney+
National Geographic
National Geographic
  • Coronavirus: achtergrond
  • Perpetual Planet
  • TV-GIDS
  • NatGeo Family

Foto's tonen jaren van onderdrukking in Zimbabwe voor ‘staatsgreep'

Published 22 nov. 2017 11:28 CET, Updated 24 nov. 2017 12:26 CET
Een kind gluurt naar buiten in een hostel bij de hoofdstad Harare. Op een aanplakbiljet is ...
Een kind gluurt naar buiten in een hostel bij de hoofdstad Harare. Op een aanplakbiljet is Robert Mugabe te zien. Tijdens zijn 37-jarige bewind ging het land ten gronde en sloegen miljoenen mensen op de vlucht.
Foto van Robin Hammond
Negen weeskinderen en hun bejaarde grootouders proberen hier het hoofd boven water te houden. In Zimbabwe hebben bijna een miljoen kinderen een of beide ouders verloren aan aids.
Foto van Robin Hammond
Door de ineenstorting van de economie zijn veel Zimbabwanen actief op de zwarte markt of in de illegale mijnbouw om in hun levensonderhoud te voorzien. “Er waren geen banen meer voor ons,” zegt een illegale mijnwerker over de problemen die operatie Clear the Filth in 2005 veroorzaakte. “We moesten wel naar het platteland gaan. Het enige dat we konden doen was goud delven.”
Foto van Robin Hammond
De regering lanceerde in 2005 operatie Clear the Filth, waardoor honderdduizenden mensen uit hun woningen werden verdreven. Families wonen in deze voormalige bierhal – “als beesten”, zoals een bewoner het stelt.
Foto van Robin Hammond
Er kan met moeite mais worden verbouwd op een slecht onderhouden perceel rond de overblijfselen van een boerenschuur. De door de staat gesanctioneerde overname van commerciële boerenbedrijven van blanken die in 2000 begon, heeft rampzalig uitgepakt voor de landbouw in wat ooit de graanschuur van de regio was. Maar tabak is weer in opkomst: kleinschalige bedrijven van zwarte boeren produceerden in 2012 meer dan 317 miljoen pond, wat een fikse stijging is ten opzichte van de 105 miljoen in 2008.
Foto van Robin Hammond
Op het verwilderde perceel van een vleesverwerkingsfabriek in Bulawayo is op een aardbol te zien naar welke gebieden Zimbabwe ooit vlees exporteerde. Zo’n tien jaar geleden werd de vleesindustrie in het land de das omgedaan door willekeurige landhervormingen.
Foto van Robin Hammond
Een drukke straat in Bulawayo schetst een te rooskleurige beeld van de verwoeste economie. De meeste Zimbabwanen leven van informele handel of geld dat familieleden in het buitenland ze toesturen.
Foto van Robin Hammond
Een bejaarde man loopt over een maisveld naar de graven van vier van zijn tien dode kinderen. Onder het despotische bewind van Mugabe is de gezondheidszorg voor de 12,6 miljoen inwoners van het land weggekwijnd.
Foto van Robin Hammond
BEKIJK ANDERE MAANDEN
  • Fotografie
Meld je aan voor de nieuwsbrief
SCHRIJF JE IN

Volg

facebooktwitterinstagramyoutube

GebruiksvoorwaardenPrivacybeleid (Bijgewerkt)Cookiebeleid