Dit enorme sprookjeskasteel werd voor één man gebouwd
Advertentie - Lees hieronder verder
1 
Rudy Balasko, Getty Images

Lang voordat het de inspiratie zou vormen voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland, was Neuschwanstein het laatste toevluchtsoord van de Beierse koning Ludwig II, die een groot deel van de inkomsten van zijn koninkrijk aan de bouw van kastelen besteedde. Daarvan is Neuschwanstein de populairste bestemming geworden: het slot wordt per jaar door ruim één miljoen toeristen bezocht. Slechts veertien van de in totaal tweehonderd geplande vertrekken werden ingericht, met weelderig bladgoud, sierlijk houtsnijwerk en prachtige muurschilderingen die getuigen van de obsessie van deze überromanticus voor de mythen en legenden in de opera’s van Richard Wagner.
2 
Jeremy Woodhouse, Getty Images

De macht van de mythe leeft voort in dit in mist gehulde kasteel, waar de figuur Dracula uit de gelijknamige roman van Bram Stoker zou hebben gewoond. De schrijver bezocht het slot met zijn donkere gangen nooit, maar het wordt niettemin het ‘Kasteel van Dracula’ genoemd. Het door bergen omgeven bouwwerk in Roemeens Transsylvanië wordt jaarlijks bezocht door literatuurfans en griezelfanaten, en er wordt elk jaar een groots Halloweenfeest gegeven.
3 
Chicurel Arnaud, Getty Images

Dit château is een verbluffend staaltje van Franse grandeur uit de Renaissance en is het grootste bouwwerk in het met kastelen bezaaide Loiredal. Het slot werd in 1519 onder Frans I gebouwd als jachtslot voor het koninklijke hof, maar de symmetrisch aangelegde vesting werd zelden bewoond. Honderd van de 440 vertrekken zijn opengesteld voor het publiek. Het gebouw telt ook tientallen trappenhuizen, waaronder een dubbele wenteltrap die volgens de overlevering door Leonardo da Vinci werd ontworpen. Door het omringende park van ruim 5400 hectare lopen wandel- en fietspaden, en er kunnen boten worden gehuurd. Er worden ook rondleidingen in terreinwagens gegeven door een natuurgebied dat normaliter gesloten is voor het publiek.
Advertentie - Lees hieronder verder
4 
Peter Hirth, Laif, Redux

De voormalige residentie van de familie Tiele-Winckler werd in de zeventiende eeuw in barokke stijl gebouwd, maar latere aanbouwen in neogotische stijl en neo-renaissancestijl gaven het kasteel zijn definitieve en spectaculaire aanblik. Vooral ’s avonds is het slot een droom, wanneer zijn 99 sprookjestorens en verlichte ramen in de slotvijver worden weerspiegeld. Na de Tweede Wereldoorlog was het kasteel in Polen een hoofdkwartier van het Rode Leger, maar tegenwoordig worden in het 365 kamers tellende kasteel kunsttentoonstellingen en concerten met kamermuziek gehouden, terwijl het omringende park populair is bij picknickende gezinnen.
5 
tjs11/Getty Images

Het majestueuze en romantische Leeds Castle staat op twee eilandjes in het midden van een meer en is daarmee sprookjesachtiger dan enig ander kasteel in Groot-Brittannië. Het werd gebouwd onder Hendrik I en heeft een groot deel van zijn negenhonderdjarige geschiedenis gediend als vorstelijke residentie, onder anderen voor zes middeleeuwse koninginnen – wat het gebouw de bijnaam ‘Ladies Castle’ opleverde. Het landgoed in Engelse stijl van ruim tweehonderd hectare werd in 1974 opengesteld voor het publiek en is nu het hele jaar door het decor voor culturele evenementen. Verder zijn er drie restaurants, een bed and breakfast, een doolhof van taxushagen en demonstraties door valkeniers.
6 
Peter Hirth, Laif, Redux

Als een sprookjesdorp dat regelrecht uit Hollywood is overgeplant, verrijst het Kasteel van Praag (of de Praagse Burcht) als een complex van tuinen, binnenhoven, lanen en oude gebouwen, waaronder de gotische Sint-Vituskathedraal, waar de Tsjechische vorsten werden gekroond. Met een oppervlakte van zeven hectare (of zeven voetbalvelden) is het Kasteel van Praag een van de grootste burchtcomplexen ter wereld. In de negende eeuw liet prins Bořivoj hier een eerste vesting bouwen en sindsdien is het het koninklijk paleis en de officiële residentie van het staatshoofd geweest.
Advertentie - Lees hieronder verder
7 
Lavendertime/Getty Images

Het fantasievolle Palácio da Pena in Portugal verrijst in rode en gele steen boven het stadje Sintra en kan op een heldere dag vanuit Lissabon worden gezien. Dit Werelderfgoed dateert uit de Middeleeuwen, toen hier de kapel Onze-Lieve-Vrouwe van Pena werd gebouwd. Halverwege de negentiende eeuw werd de kapel door koning Ferdinand II uitgebouwd tot koninklijk paleis in een spectaculaire combinatie van gotiek, Manuelstijl en Moorse architectuur die uniek is in Zuid-Europa. Het is niet verwonderlijk dat de vader van het sprookje, Hans Christian Andersen, dit bouwwerk “de mooiste plek in Portugal” noemde.
8 
Tomo, Getty Images

Het meest bezochte kasteel van Slowakije is het ideale decor voor dagdromen. Het slot werd in de twaalfde eeuw gebouwd als houten vesting, waarna het talloze malen van eigenaar verwisselende. Eind negentiende eeuw kreeg het kasteel zijn huidige fraaie aanblik dankzij de laatste privébezitter, graaf János Ferenc Pálffy, die de majestueuze kastelen van het Loiredal bewonderde. Helaas overleed hij voordat de renovaties waren voltooid. Zijn collectie schilderijen en andere kunstschatten wordt in het slot tentoongesteld. ’s Avonds zijn er populaire rondleidingen bij kaarslicht en eind april wordt in het kasteel het jaarlijkse Internationale Festival van Geesten en Spoken gehouden.
9 
Nagele Stock/Alamy Stock Photo

Zoals de meeste Spaanse kastelen werd het fort van Segovia ter verdediging van de stad gebouwd, maar van de oorspronkelijke vesting is maar weinig bewaard gebleven. De ronde torens die nu hoog boven de samenloop van twee rivieren oprijzen, doen meer denken aan een sprookjeskasteel dan een fort. Het indrukwekkende stenen bouwwerk heeft talloze functies gehad, waaronder die van koninklijk paleis (koningin Isabella I werd hier in 1474 gekroond), staatsgevangenis en militaire academie. Tegenwoordig is het kasteel een prachtig museum, met vergulde zalen, topschilderijen, meubels en wapens. In 1967 diende het slot als huis van Sir Lancelot in de Hollywood-film Camelot.
Advertentie - Lees hieronder verder
10 
Dan Breckwoldt, Alamy Stock Photo

Sinds op deze plek in de dertiende eeuw onder koning Béla IV een eerste vesting werd gebouwd, hebben de tand des tijds, de geschiedenis, ontelbare invasies en opeenvolgende bouwstijlen de Burchtheuvel van Boedapest verder vormgegeven. Deze wijk van keienstraatjes en de Matthiaskerk aan het Drievuldigheidsplein strekt zich uit op een kalksteenplateau dat boven de rivier de Donau verrijst. Bovenop de heuvel ligt de Burcht (of het Koninklijk Paleis) van Boeda, waar nu het Hongaarse Staatsmuseum en het Historisch Museum van Boedapest zijn gevestigd. Vanaf de witte stenen torens van het Vissersbastion worden bezoekers verrast door een romantisch uitzicht over de Kettingbrug en de stad.
Watch Next


Kantellift

De hertogin Elizabeth Báthory was een moordenaar

Dit Chinese scheepswrak bleef jarenlang geheim

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen
Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder