<p>7 Amazing Archaeological Discoveries Our Readers Made Possible</p>
Gepubliceerd 22 feb. 2018 10:23 CET

In 1985 vond dr. Robert Ballard de Titanic met behulp van beeldtechnieken die door de National Geographic Society waren ontwikkeld. Al ruim een eeuw gaat een deel van het geld dat de National Geographic abonnementen opleveren naar onderzoek dat overal ter wereld wordt uitgevoerd.
Foto door Emory Kristof, National Geographic CreativeTussen 1912 en 1915 steunde de National Geographic Society Hiram Bingham’s uitgraving van de 'verloren' Inca-stad hoog in de Andes. Bingham's kaartenmaker werd de eerste cartograaf van de Society's nieuwe Cartografische Divisie.
Foto door Hiram Bingham, National Geographic CreativeEen van de oudste en meest complete menselijke skeletten die ooit werd gevonden in de Nieuwe Wereld, werd in 2007 aangetroffen door duikers in een diepe grot in de Mexicaanse staat Yucatan. National Geographic droeg bij aan de archeologische training van de duikers, die in de daaropvolgende jaren het 12.000 jaar oude stoffelijke overschot naar boven haalden.
Foto door Paul Nicklen, National Geographic CreativeIn de jaren twintig van de vorige eeuw werkte National Geographic samen met het Amerikaanse Smithsonian Institution gedurende de jarenlange opgraving van Pueblo Bonito, het belangrijkste complex van het Chaco Culture National Historical Park in de Amerikaanse staat New Mexico. In de loop van dit project werd de dendrochronologie verder ontwikkeld. Met deze methode kunnen archeologische vondsten worden gedateerd aan de hand van jaarringen.
Foto door Neil M. Judd, National Geographic CreativeIn 1995 vond National Geographic Explorer Johan Reinhard op een berg in Peru de gemummificeerde stoffelijke resten van het ‘ijsmeisje’ Juanita, dat zo'n vijfhonderd jaar geleden werd gedood als offer voor de goden. Zij was de eerste van een aantal door Reinhard gevonden mummies. De vondst daarvan wierp een nieuw licht op de offerrituelen van de Inca's.
Foto door Johan Reinhard, National Geographic CreativeAphrodisias, dat zowel in de Griekse als in de Romeinse tijd werd bewoond, is nu een werelderfgoed. Er worden sinds de jaren zestig van de vorige eeuw archeologische opgravingen gedaan. National Geographic ondersteunde meer dan twintig jaar lang het wetenschappelijke onderzoek naar deze rijke stad uit de oudheid, door tussen 1966 en 1988 beurzen toe te kennen.
Foto door Joanthan Blair, National Geographic CreativeDe opmerkelijke vondst in 1987 van de koninklijke graftombe in Sipán was - onbedoeld - mede te danken aan grafrovers. National Geographic ondersteunde de wetenschappelijke opgravingen in de vier jaren daarna. Het graf, de rijkste precolumbiaanse tombe die ooit in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika werd aangetroffen, bevatte talloze minutieus bewerkte voorwerpen van goud, zilver en halfedelstenen.
Foto door Bill Ballenberg, National Geographic Creative