Skip to Content

Prachtige ruimtefoto's

Een afbeelding van de Hubbleruimtetelescoop laat ongekende details zien van het Antennestelsel een gebied waar stervorming plaatsvindt Het is twee tot driehonderd miljoen jaar geleden ontstaan toen twee sterrenstelsels in botsing kwamen De heldere blauwwitte gebieden zijn nieuwe sterren omringd door roze gekleurd waterstof Ons sterrenstelsel de Melkweg en het nabijgelegen Andromedastelsel zullen naar verwachting over een paar miljard jaar op een soortgelijke manier met elkaar botsenpinterest icon
NASA, Esa, & Hubble Heritage Team STSCI, AURA-NONE, Esa, Hubble Collaboration
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Een afbeelding van de Hubbleruimtetelescoop laat ongekende details zien van het Antennestelsel een gebied waar stervorming plaatsvindt Het is twee tot driehonderd miljoen jaar geleden ontstaan toen twee sterrenstelsels in botsing kwamen De heldere blauwwitte gebieden zijn nieuwe sterren omringd door roze gekleurd waterstof Ons sterrenstelsel de Melkweg en het nabijgelegen Andromedastelsel zullen naar verwachting over een paar miljard jaar op een soortgelijke manier met elkaar botsen
NASA, Esa, & Hubble Heritage Team STSCI, AURA-NONE, Esa, Hubble Collaboration
Een afbeelding van de Hubble-ruimtetelescoop laat ongekende details zien van het Antennestelsel, een gebied waar stervorming plaatsvindt. Het is twee- tot driehonderd miljoen jaar geleden ontstaan, toen twee sterrenstelsels in botsing kwamen. De heldere, blauwwitte gebieden zijn nieuwe sterren omringd door roze gekleurd waterstof. Ons sterrenstelsel, de Melkweg, en het nabijgelegen Andromedastelsel zullen naar verwachting over een paar miljard jaar op een soortgelijke manier met elkaar botsen.
2
Dit is het Karrenwielstelsel Dit beeld in valse kleuren is gecreerd door afbeeldingen van vier ruimtetelescopen te combineren de Galaxy Evolution Explorer de Hubbleruimtetelescoop de Spitzerruimtetelescoop en de Chandra Xray Observatorysatelliet Astronomen denken dat een kleiner sterrenstelsel mogelijk een van de twee stelsels links onderaan zon honderd miljoen jaar geleden het midden van het Karrenwielstelsel heeft doorkruist
NASA, JPL Cal-tech
Dit is het Karrenwielstelsel. Dit beeld in valse kleuren is gecreëerd door afbeeldingen van vier ruimtetelescopen te combineren: de Galaxy Evolution Explorer, de Hubble-ruimtetelescoop, de Spitzer-ruimtetelescoop, en de Chandra X-ray Observatory-satelliet. Astronomen denken dat een kleiner sterrenstelsel, mogelijk een van de twee stelsels links onderaan, zo’n honderd miljoen jaar geleden het midden van het Karrenwielstelsel heeft doorkruist.
3
Op deze afbeelding van de Hubbleruimtetelescoop zijn de restanten van een gexplodeerde ster te zien die in de Grote Magelhaense Wolk ronddraaien Dit sterrenstelsel is 180000 lichtjaar verwijderd van de Melkweg en is daarmee een naaste buur te noemen De Grote Magelhaense Wolk is vanaf het zuidelijk halfrond zonder telescoop te zien
NASA, JPL, & Hubble Heritage Team STSCI, Aura
Op deze afbeelding van de Hubble-ruimtetelescoop zijn de restanten van een geëxplodeerde ster te zien die in de Grote Magelhaense Wolk ronddraaien. Dit sterrenstelsel is 180.000 lichtjaar verwijderd van de Melkweg en is daarmee een naaste buur te noemen. De Grote Magelhaense Wolk is vanaf het zuidelijk halfrond zonder telescoop te zien.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Deze illustratie uit 2008 toont een verbeterde aanblik van ons sterrenstelsel de Melkweg Na bestudering van infraroodafbeeldingen van de Spitzerruimtetelescoop van de NASA kwamen wetenschappers tot de conclusie dat ons sterrenstelsel twee grote en twee kleine armen heeft Voorheen dacht men dat er vier grote armen waren De kleine armen zijn te herkennen als vage sporen tussen de grote armen die zijn ontstaan uit de uiteinden van de oranje staaf in het midden
Illustration courtesy NASA/JPL-Caltech
Deze illustratie uit 2008 toont een verbeterde aanblik van ons sterrenstelsel, de Melkweg. Na bestudering van infraroodafbeeldingen van de Spitzer-ruimtetelescoop van de NASA, kwamen wetenschappers tot de conclusie dat ons sterrenstelsel twee grote en twee kleine armen heeft. Voorheen dacht men dat er vier grote armen waren. De kleine armen zijn te herkennen als vage sporen tussen de grote armen, die zijn ontstaan uit de uiteinden van de oranje staaf in het midden.
5
Het Zwarte Oogstelsel dankt zijn bijnaam aan de stofbaan die voor het heldere centrum van het stelsel ligt Deze stofbaan absorbeert licht De meer formele naam van het Zwarte Oogstelsel is Messier 64 Men gaat ervan uit dat het stelsel zijn sinistere aanblik heeft gekregen dankzij een botsing met een ander sterrenstelsel misschien wel een miljard jaar geleden Deze afbeelding is gemaakt met de Hubbleruimtetelescoop
NASA and The Hubble Heritage Team AURA, Stsci
Het Zwarte Oogstelsel dankt zijn bijnaam aan de stofbaan die voor het heldere centrum van het stelsel ligt. Deze stofbaan absorbeert licht. De meer formele naam van het Zwarte Oogstelsel is Messier 64. Men gaat ervan uit dat het stelsel zijn sinistere aanblik heeft gekregen dankzij een botsing met een ander sterrenstelsel, misschien wel een miljard jaar geleden. Deze afbeelding is gemaakt met de Hubble-ruimtetelescoop.
6
Een infraroodbeeld van sterrenstelsel Messier 82 met de bijnaam Sigaarstelsel laat een centraal vlak in blauw en wit zien met een rode aureool van rook en stof Deze rode wolk bestaat uit deeltjes koolwaterstof vergelijkbaar met uitlaatgassen die door de miljoenen jonge sterren in dit stelsel de ruimte in worden geblazen
NASA, JPL Cal-tech, University of Arizona
Een infraroodbeeld van sterrenstelsel Messier 82, met de bijnaam ‘Sigaarstelsel’, laat een centraal vlak in blauw en wit zien, met een rode aureool van rook en stof. Deze rode wolk bestaat uit deeltjes koolwaterstof vergelijkbaar met uitlaatgassen, die door de miljoenen jonge sterren in dit stelsel de ruimte in worden geblazen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Het NGC 300sterrenstelsel op een afbeelding in valse kleuren Net als de Melkweg is het een spiraalvormig stelsel Het bevindt zich op zeven miljoen lichtjaar van de aarde De blauwe stippen in de buitenste armen zijn jonge hete sterren De oudere sterren staan in het midden en zijn geelgroen
NASA, JPL, Cal Tech, R. Hurt SSC
Het NGC 300-sterrenstelsel op een afbeelding in valse kleuren. Net als de Melkweg is het een spiraalvormig stelsel. Het bevindt zich op zeven miljoen lichtjaar van de aarde. De blauwe stippen in de buitenste armen zijn jonge, hete sterren. De oudere sterren staan in het midden en zijn geelgroen.
8
Te midden van NGC 1316 draaien kosmische stofnevels Dit is een gigantisch lensvormig sterrenstelsel dat miljarden jaren geleden is gevormd toen twee spiraalvormige sterrenstelsels samensmolten Astronomen hebben sterrenhopen van rode sterren in NGC 1316 onderzocht om vast te kunnen stellen dat dit enorme stelsel inderdaad door een grote botsing is ontstaan
NASA, Esa, The Hubble Heritage Team stsci, Aura
Te midden van NGC 1316 draaien kosmische stofnevels. Dit is een gigantisch lensvormig sterrenstelsel dat miljarden jaren geleden is gevormd toen twee spiraalvormige sterrenstelsels samensmolten. Astronomen hebben sterrenhopen van rode sterren in NGC 1316 onderzocht om vast te kunnen stellen dat dit enorme stelsel inderdaad door een grote botsing is ontstaan.
9
Deze samengestelde afbeelding van het sterrenstelsel Messier 81 M81 laat een spiraalvormig sterrenstelsel zien met een volgens astronomen indrukwekkende vormgeving Elk van de armen krult helemaal naar het midden M81 bevindt zich ongeveer twaalf miljoen lichtjaar van het sterrenbeeld Grote Beer en is een van de helderste sterrenstelsels die met een telescoop vanaf aarde te zien zijn
NASA, JPL Cal-tech, Esa, Harvard-Smithsonian CfA
Deze samengestelde afbeelding van het sterrenstelsel Messier 81 (M81) laat een spiraalvormig sterrenstelsel zien met een volgens astronomen “indrukwekkende vormgeving”. Elk van de armen krult helemaal naar het midden. M81 bevindt zich ongeveer twaalf miljoen lichtjaar van het sterrenbeeld Grote Beer en is een van de helderste sterrenstelsels die met een telescoop vanaf aarde te zien zijn.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder