Skip to Content

Hoe deze dieren Halloween-iconen werden

Deze dieren worden al eeuwenlang in verband gebracht met hekserij, duisternis en onheil.
Als enige vliegende zoogdier werd de vleermuis traditioneel gezien als een raadselachtig  en mogelijk kwaadaardig  wezen Ze lijken op weerzinwekkende ratten maar dan met vreemde vleugels met klauwen eraan Ze kunnen zich als in een donkere cape in die vleugels hullen en ze hangen ondersteboven in bomen Op de foto goudmantelvleerhond Pteropus pumilus in de Columbus Zoopinterest icon
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Als enige vliegende zoogdier werd de vleermuis traditioneel gezien als een raadselachtig  en mogelijk kwaadaardig  wezen Ze lijken op weerzinwekkende ratten maar dan met vreemde vleugels met klauwen eraan Ze kunnen zich als in een donkere cape in die vleugels hullen en ze hangen ondersteboven in bomen Op de foto goudmantelvleerhond Pteropus pumilus in de Columbus Zoo
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
Als enige vliegende zoogdier werd de vleermuis traditioneel gezien als een raadselachtig – en mogelijk kwaadaardig – wezen. “Ze lijken op weerzinwekkende ratten, maar dan met vreemde vleugels met klauwen eraan. Ze kunnen zich als in een donkere cape in die vleugels hullen en ze hangen ondersteboven in bomen.” Op de foto: goudmantelvleerhond (Pteropus pumilus) in de Columbus Zoo.
2
Spinnen zijn normaliter zwart of grijs en verbergen zich overdag Ze weven hun web vaak in donkere uithoeken en op verlaten plekken waar geesten kunnen rondwaren Spinnen waren ook gevreesd om hun giftige beet Op de foto wolfspin Hogna carolinesis in het Archbold Biological Station in Venus Florida
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
“Spinnen zijn normaliter zwart of grijs en verbergen zich overdag. Ze weven hun web vaak in donkere uithoeken en op verlaten plekken waar geesten kunnen rondwaren. Spinnen waren ook gevreesd om hun giftige beet.” Op de foto: wolfspin (Hogna carolinesis) in het Archbold Biological Station in Venus, Florida.
3
In het oude Rome en het middeleeuwse Europa geloofde men dat heksen zich in uilen veranderden om bij nacht te kunnen vliegen Het gekrijs van een uil was een voorteken van onheil zowel de dood van Julius Caesar als die van keizer Augustus zou zijn aangekondigd door de roep van een uil Om het kwaad af te weren spijkerden de Romeinen een dode uil op de deurpost en dit gebruik bleef nog tot in het negentiendeeeuwse Engeland bestaanOp de foto zuidelijke witwangdwergooruil Ptilopsis granti in de Houston Zoo
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
“In het oude Rome en het middeleeuwse Europa geloofde men dat heksen zich in uilen veranderden om bij nacht te kunnen vliegen. Het gekrijs van een uil was een voorteken van onheil: zowel de dood van Julius Caesar als die van keizer Augustus zou zijn aangekondigd door de roep van een uil. Om het kwaad af te weren spijkerden de Romeinen een dode uil op de deurpost, en dit gebruik bleef nog tot in het negentiende-eeuwse Engeland bestaan.” Op de foto: zuidelijke witwangdwergooruil (Ptilopsis granti) in de Houston Zoo.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Katten vooral exemplaren die zo zwart als de nacht waren werden in het middeleeuwse Europa gezien als trawanten van heksen sommige mensen geloofden zelfs dat heksen als zwarte katten werden herboren Op de foto zwarte kat Felix domesticus in Burwell Nebraska
Joël Sartore
“Katten, vooral exemplaren die zo zwart als de nacht waren, werden in het middeleeuwse Europa gezien als trawanten van heksen; sommige mensen geloofden zelfs dat heksen als zwarte katten werden herboren.” Op de foto: zwarte kat (Felix domesticus) in Burwell, Nebraska.
5
Padden werden vanwege hun wrattige huid niet alleen als onaangename beesten beschouwd maar evenals slangen gevreesd om hun giftige lichamen De oude Grieken en Romeinen geloofden dat padden twee levers hadden de ene vol dodelijk gif en de andere met tegengif Dus werden padden gedurende de oudheid in de middeleeuwen in Europa en ook daarna nog vaak gebruikt bij magische bezweringen en hekserij In het zeventiendeeeuwse Frankrijk waren padden een veelgebruikt ingredint in gifrecepten die bij een hele reeks complotten rond zwarte magie en satanische riten werden ontdekt Deze associatie met gif en toverkunst bezorgde padden de slechte naam die ze soms nog steeds hebben Op de foto de paddensoort Incilius coniferus of Bufo coniferus gefotografeerd in de Atlanta Zoo
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
“Padden werden vanwege hun wrattige huid niet alleen als onaangename beesten beschouwd maar evenals slangen gevreesd om hun giftige lichamen. De oude Grieken en Romeinen geloofden dat padden twee levers hadden: de ene vol dodelijk gif en de andere met tegengif. Dus werden padden gedurende de oudheid, in de middeleeuwen in Europa en ook daarna nog vaak gebruikt bij magische bezweringen en hekserij. “In het zeventiende-eeuwse Frankrijk waren padden een veelgebruikt ingrediënt in gifrecepten die bij een hele reeks complotten rond zwarte magie en satanische riten werden ‘ontdekt’. Deze associatie met gif en toverkunst bezorgde padden de slechte naam die ze soms nog steeds hebben.” Op de foto: de paddensoort Incilius coniferus of Bufo coniferus, gefotografeerd in de Atlanta Zoo.
6
Met hun glanzend zwarte veren doordringende ogen en gewoonte om zich met aas te voeden is het geen wonder dat raven en kraaien traditioneel in verband werden gebracht met hekserij en duisternis Op de foto Amerikaanse kraai Corvus brachyrhynchos in het Sutton Avian Research Center in Bartlesville Oklahoma
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
“Met hun glanzend zwarte veren, doordringende ogen en gewoonte om zich met aas te voeden is het geen wonder dat raven en kraaien traditioneel in verband werden gebracht met hekserij en duisternis.” Op de foto: Amerikaanse kraai (Corvus brachyrhynchos) in het Sutton Avian Research Center in Bartlesville, Oklahoma.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
In de oudheid wist men dat ratten in groten getale bezitnamen van verlaten smerige of vervallen plekken waar het kon spoken Deze nachtelijke en schuwe diertjes werden in vroegere tijden ook gevreesd om hun associatie met epidemien en plagen Op de foto zwarte rat Rattus rattus in het Sutton Avian Research Center in Bartlesville Oklahoma
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
“In de oudheid wist men dat ratten in groten getale bezitnamen van verlaten, smerige of vervallen plekken, waar het kon spoken. Deze nachtelijke en schuwe diertjes werden in vroegere tijden ook gevreesd om hun associatie met epidemieën en plagen.” Op de foto: zwarte rat (Rattus rattus) in het Sutton Avian Research Center in Bartlesville, Oklahoma.
8
Moderne experts in volksgeloven wijzen erop dat nachtuilen raven kraaien en vleermuizen allemaal hebben bijgedragen aan het beeld van de spookachtige Strix een angstaanjagend wezen waarvoor de Romeinen en de Italianen in de middeleeuwen enorm bang waren Ovidius en meerdere andere antieke auteurs omschreven de Strix als een vraatzuchtige nachtvogel met een grote kop en doordringende ogen een nietsontziende en verscheurende snavel en afgrijselijke klauwen Het was een onheilspellend voorteken om in de kleine uurtjes het gekrijs van de Strix te horen Het beest zou ook mensen aanvallen die er s nachts alleen op uit trokken vooral kinderen Op de foto bruine bosuil Strix leptogrammica in een boom
Tim Lamán, Nat Geo Image Collection
“Moderne experts in volksgeloven wijzen erop dat nachtuilen, raven, kraaien en vleermuizen allemaal hebben bijgedragen aan het beeld van de spookachtige Strix, een angstaanjagend wezen waarvoor de Romeinen en de Italianen in de middeleeuwen enorm bang waren. Ovidius en meerdere andere antieke auteurs omschreven de Strix als een vraatzuchtige nachtvogel met een grote kop en doordringende ogen, een nietsontziende en verscheurende snavel en afgrijselijke klauwen. Het was een onheilspellend voorteken om in de kleine uurtjes het gekrijs van de Strix te horen. Het beest zou ook mensen aanvallen die er ’s nachts alleen op uit trokken, vooral kinderen.” Op de foto: bruine bosuil (Strix leptogrammica) in een boom.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder