• Ga met ons mee
  • SCHRIJF JE IN
  • Abonneren
  • Shop
  • Disney+
National Geographic
National Geographic
  • Coronavirus: achtergrond
  • Perpetual Planet
  • TV-GIDS
  • NatGeo Family
Dieren

Leeuw verwijdert verdovingspijl bij soortgenoot

Gepubliceerd 5 feb. 2019 09:47 CET
Verdovingspijl
Op het moment dat de leeuwin door een verdovingspijl wordt geraakt, reageert ze eigenlijk hetzelfde als op een wespensteek: ze springt op en laat haar ongemak duidelijk horen. Dat trekt de aandacht van de andere leeuwen, vooral van het jonge en nieuwsgierige mannetje op de foto's. Leeuwen leven in troepen van één of twee mannetjes en vijf of zes vrouwtjes met hun jongen. Ze zijn de enige grote kattensoort die in groepen leven.
Foto van Tony Karumba, AFP, Getty Images
Het verdovingspijltje heeft een felgekleurd kwastje aan het uiteinde, bedoeld om de pijl te stabiliseren. Dat maakt het erg ; aantrekkelijk voor de toch al nieuwsgierige leeuw. Zijn gedrag is vergelijkbaar met de manier waarop huiskatten op kattenspeeltjes reageren.
Foto van Tony Karumba, AFP, Getty Images
De jonge leeuw probeert het verdovingspijltje uit de schouder van de leeuwin te trekken. Binnen leeuwentroepen is er wel sprake van een sterke sociale band, maar deze actie heeft waarschijnlijk niets met heldhaftigheid te maken. Het gaat in zulke gevallen eerder om nieuwsgierigheid, vooral als de leeuwen eerder met pijltjes verdoofd zijn geweest en eraan gewend zijn. Het verdovingspijltje heeft een weerhaakje om te voorkomen dat het loslaat, wat duidelijk is te zien op deze foto.
Foto van Tony Karumba, AFP, Getty Images
Nadat ze door de pijl is geraakt, is de leeuwin binnen tien of twintig minuten verdoofd, afhankelijk van het gebruikte verdovingsmiddel. Normaliter zou daarna het verdovingspijltje worden verwijderd - al was de jonge leeuw de opzichters ditmaal voor.
Foto van Tony Karumba, AFP, Getty Images
Een dierenarts behandelt een wond op één van de poten van de leeuwin. De wond wordt goed schoongemaakt, een medicinale spray moet verder herstel bevorderen. In dit soort gevallen worden er regelmatig ook antibiotica toegediend.
Foto van Tony Karumba, AFP, Getty Images
De leeuwin wordt goed onderzocht op verdere verwondingen en ziekten. Daarnaast krijgt ze een halsband met radiozender, zodat de rangers haar kunnen monitoren.
Foto van Tony Karumba, AFP, Getty Images
De verdoving duurt slechts een uur tot anderhalf uur en is vergelijkbaar met de verdoving die wordt gebruikt bij het steriliseren van huisdieren. Nadat deze is uitgewerkt, moet de leeuwin even bijkomen van de bijwerkingen voordat ze zich, inclusief haar nieuwe halsband, weer bij haar leeuwentroep zal voegen.
Foto van Tony Karumba, AFP, Getty Images
BEKIJK ANDERE MAANDEN
  • Dieren
Meld je aan voor de nieuwsbrief
SCHRIJF JE IN

Volg

facebooktwitterinstagram

GebruiksvoorwaardenPrivacybeleid (Bijgewerkt)Cookiebeleid