Skip to Content

Stonehenge: een werelderfgoed

Feestvierders kijken samen naar de zonsopgang tijdens de zomerwende Jaarlijks komen duizenden mensen naar deze plek om de langste dag van het jaar op het noordelijk halfrond te verwelkomenpinterest icon
<p> Tolga Akmen, Anadolu Agency/Getty Images</p>
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Feestvierders kijken samen naar de zonsopgang tijdens de zomerwende Jaarlijks komen duizenden mensen naar deze plek om de langste dag van het jaar op het noordelijk halfrond te verwelkomen
<p> Tolga Akmen, Anadolu Agency/Getty Images</p>
Feestvierders kijken samen naar de zonsopgang tijdens de zomerwende. Jaarlijks komen duizenden mensen naar deze plek om de langste dag van het jaar op het noordelijk halfrond te verwelkomen.
2
Zonlicht valt door een van de trilieten van Stonehenge dat ligt op de Salisbury Plain in Engeland Het monument werd aangelegd op een aarden constructie en bestaat uit zogenaamde bluestones blokken hardsteen die over een afstand van 240 kilometer werden aangevoerd De grotere sarsenstenen zouden afkomstig zijn uit de Marlborough Downs ruim dertig kilometer verderop
Steve Vidler, Estock Photo
Zonlicht valt door een van de trilieten van Stonehenge, dat ligt op de Salisbury Plain in Engeland. Het monument werd aangelegd op een aarden constructie en bestaat uit zogenaamde ‘bluestones', blokken hardsteen die over een afstand van 240 kilometer werden aangevoerd. De grotere sarsen-stenen zouden afkomstig zijn uit de Marlborough Downs, ruim dertig kilometer verderop.
3
Deskundigen en wetenschappers breken zich al vele jaren het hoofd over de vraag wat Stonehenge precies is Er doen talloze theorien de ronde Omdat de ruimten tussen de staande stenen van de concentrische steencirkels op n lijn liggen met bepaalde zonnestanden bij zonsopgang tijdens de zomerwende en bij zonsondergang tijdens de winterwende denken sommigen dat het bouwwerk voornamelijk een astronomisch doel diende
<p> Macduff Everton, Nat Geo Image Collection</p>
Deskundigen en wetenschappers breken zich al vele jaren het hoofd over de vraag wat Stonehenge precies is. Er doen talloze theorieën de ronde. Omdat de ruimten tussen de staande stenen van de concentrische steencirkels op één lijn liggen met bepaalde zonnestanden (bij zonsopgang tijdens de zomerwende en bij zonsondergang tijdens de winterwende), denken sommigen dat het bouwwerk voornamelijk een astronomisch doel diende.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
In 1986 werd Stonehenge samen met het monument van Avebury  de grootste prehistorische steencirkel ter wereld  en andere neolithische plekken in de omgeving opgenomen op de Werelderfgoedlijst Op deze foto grazen schapen op de vlakte rond de grafheuvel
<p> Marco Cristofori, Alamy Stock Photo</p>
In 1986 werd Stonehenge samen met het monument van Avebury – de grootste prehistorische steencirkel ter wereld – en andere neolithische plekken in de omgeving opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Op deze foto grazen schapen op de vlakte rond de grafheuvel.
5
Henges zijn cirkelvormige aardwallen waar aan de binnenkant een greppel langs loopt Goed beschouwd is Stonehenge eigenlijk geen henge de ligging van de aardwal en de greppel is omgekeerd
<p> Robert Harding Picture Library Ltd, Alamy Stock Photo</p>
‘Henges’ zijn cirkelvormige aardwallen waar aan de binnenkant een greppel langs loopt. Goed beschouwd is Stonehenge eigenlijk geen henge: de ligging van de aardwal en de greppel is omgekeerd.
6
In 2014 maakten wetenschappers bekend dat uit geavanceerde opnamen met behulp van grondradar was gebleken dat onder het landschap rond Stonehenge al duizenden jaren een verbluffend complex van oeroude monumenten gebouwen en grafheuvels lag verborgen
<p> Joe McNally, Nat Geo Image Collection</p>
In 2014 maakten wetenschappers bekend dat uit geavanceerde opnamen met behulp van grondradar was gebleken dat onder het landschap rond Stonehenge al duizenden jaren een verbluffend complex van oeroude monumenten, gebouwen en grafheuvels lag verborgen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Archeologisch belangrijke plekken rond Stonehenge zijn onder meer de Avenue de Cursus en de Durrington Walls Dit gebied kent ook de grootste dichtheid van ronde grafheuvels in heel GrootBrittanni
<p> Arcaid, Getty Images</p>
Archeologisch belangrijke plekken rond Stonehenge zijn onder meer de Avenue, de Cursus en de Durrington Walls.  Dit gebied kent ook de grootste dichtheid van ronde grafheuvels in heel Groot-Brittannië.
Watch Next
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

Het principe van de kantellift

Kantellift

het levensverhaal van elizabeth bthory die ook wel bekendstaat als de bloedhertogin en wordt beschouwd als de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden is onherroepelijk gehuld in gruwelijke mythen eind zestiende begin zeventiende eeuw zou zij honderden jonge vrouwen hebben gemarteld en vermoord

De hertogin Elizabeth Báthory was een moordenaar

Op deze tekening is het wrak van de jonk Nanhai Nr 1 in het slib op de zeebodem uitgebeeld voordat het schip werd gelicht

Dit Chinese scheepswrak bleef jarenlang geheim

een tekening van de nazcalijnen in peru

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder