De slimste stad van Nederland
Dit jaar viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Eindhoven, de stad van design en technologie die een hele andere, spannende kant van Nederland laat zien. Een stad waar je als reiziger met een been in de toekomst loopt, ook als je geen blauw bloe

Piet Hein Eek Hotel
Om de hoek van oude Philipsterreinen Strijp-S en op steenworp afstand van Strijp-T ligt Strijp-R. Hier vind je onder andere het RK-complex, de voormalige keramische werkplaats van het elektronicaconcern, waar decennia geleden radio’s en televisies werden gemaakt. Een van de huidige bewoners van het terrein is wereldberoemd designer Piet Hein Eek. Naast zijn werkplaats, showroom en restaurant boordevol design, opent hij er dit voorjaar zijn eigen hotel. Het hotel zal - geheel in stijl - voorzien zijn van dertien hotelkamers, een lobby, bar, ontbijtzaal én dakterras met 360 graden uitzicht over het oude fabrieksdistrict. Een slaappartijtje in de wereld van de designer.
Nieuwsgierig geworden? Je leest meer op de website.
Van Gogh Roosegaarde fietspad
Vlak buiten de stad ligt het meest schitterende fietspad van ons land, in figuurlijke, maar ook letterlijke zin. Wanneer de duisternis valt word je als voorbijganger verrast door duizenden fonkelende lichtjes. Een innovatief ontwerp van licht en kleur, een combinatie van oude kunst en hedendaags design. De Nederlandse designer Daan Roosegaarde liet zich inspireren door het wereldberoemde werk De Sterrennacht van Vincent van Gogh, die hier in de buurt bij zijn ouders woonde en waar hij ongeveer een kwart van zijn oeuvre schilderde, waaronder de Aardappeleters. Het fietspad maakt onderdeel uit van de veel grotere Van Gogh Fietsroutes en verbindt Design Capital Eindhoven met Van Gogh Village Nuenen.
Leer hier meer over het bijzondere fietspad.
Aquaponic farm Phood Kitchen
Met de Graduation Show is het oude Campinaterrein al jaren een trekpleister tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week. Maar ook buiten het designfestival wordt de plek, onderdeel van de Kanaalzone, alsmaar populairder. Zo heeft Phood Kitchen zich in het oude Ketelhuis gevestigd, ‘s werelds eerste aquaponic farm in een restaurant. Dit circulair systeem dat hydrocultuur (kweken van planten op water) met aquacultuur (kweken van vissen) combineert, zorgt ervoor dat de ingrediënten vers en duurzaam op je bord belanden. Phood Kitchen verlegt graag grenzen op gebied van eten; op zoek naar een nieuwe duurzame phood standaard. Momenteel wordt door het team gewerkt aan een nog grotere (300 m2) indoor urban aquaponic farm op het Campinaterrein.
Aquaponic farm Phood Kitchen is ‘s werelds eerste aquaponic farm in een restaurant. Dit circulair systeem dat hydrocultuur (kweken van planten op water) met aquacultuur (kweken van vissen) combineert, zorgt ervoor dat de ingrediënten vers en duurzaam op je bord belanden.
Phood Kitchen verlegt graag grenzen op gebied van eten; op zoek naar een nieuwe duurzame phood standaard.
Trudo Toren
De skyline van Eindhoven is een ballet van hijskranen. In de oude fabrieksdistricten van Philips worden oude loodsen en machinekamers nieuw leven ingeblazen, maar ook nieuwe gebouwen neergezet. Zoals de Trudo Toren, ofwel de ‘Vertical Forest’, naar het ontwerp van de vermaarde Italiaanse starchitect Stefano Boeri. Een uitgesproken woontoren op het unieke industrieel erfgoed van de voormalige Verboden Stad en het allereerste verticale bos van Nederland. Trudo, de Eindhovense woningcorporatie, gaat voor een moderne mix van bewoners, op basis van inclusiviteit. De 75 woningen worden op basis van motivatie toegewezen.
Trudo, de Eindhovense woningcorporatie, gaat voor een moderne mix van bewoners, op basis van inclusiviteit. De 75 woningen worden op basis van motivatie toegewezen.
Intelligentia
Ook ijs is niet heilig in Eindhoven. Op het Ketelhuisplein op Strijp-S maakt ijschef Björn Cocu van INTELLIGENTIA – die de ‘gouden ijscreatie 2020’ won en werd genomineerd als beste ijssalon - de meest bijzondere en slimme creaties. Een wetenschappelijke benadering met onvergetelijke en vooral fotogenieke ijsjecreaties als resultaat. Zijn doel? Mensen verrassen en stimuleren om anders naar eten en drinken te kijken. Naast experimenteren met ijs, worden in verschillende Alice in Wonderland-achtige Taste Rooms ook de grenzen op gezocht met koffie, thee en ijstaarten, zowel qua smaken, presentatie als vormen. Weleens een patatje mangoijs gegeten, met mayonaise van limoen en kokos? Of een Cuban Cigar gelikt?
Een wetenschappelijke benadering met onvergetelijke en vooral fotogenieke ijsjecreaties als resultaat.
Kom meer te weten over de bijzondere creaties van Intelligentia.