Laat je meevoeren door Slovenië’s Avontuurlijke Landschappen met deze 13 foto’s

Slovenië biedt zijn gasten een veelzijdig landschap en iets bijzonders voor iedere atleet.

FOTO DOOR COREY RICH

Midden in de alpen

In het hart van de julische alpen ligt Vogel, een van Slovenië’s hoogst gelegen skigebieden. In Vogel, ver boven de boomgrens, heerst een idylische alpensfeer. Dit verklaart waarom Vogel een geliefde bestemming is voor skiërs en snowboarders zoals Matevž Lukić en Marina Pribošič Kajdiž, in de afbeelding van links naar rechts, maar ook voor zomertoeristen, die in de lange bergliften van het adembenemende panorama van Slovenië’s hoogste bergtop, de Triglav, gelegen in het nationale park van Triglav, en het het Bohinjmeer, het grootste natuurlijke meer van het land, kunnen genieten.

FOTO DOOR COREY RICH

Ochtend patrouille

Een dag in de bergen is niet compleet zonder een echte alpenstart. Toerskiërs leggen huiden onder en gaan omhoog, de berg op, en genieten zo niet aleen van een gezonde work out, maar ze vinden zo ook prachtige paden buiten de normale pistes. Het is niet ongevaarlijk, maar de beloningen zijn talrijk: minder mensenmassa’s, onvergetelijke zonsopgangen en alpen panorma’s. Matevž Lukić, uit het nabij gelegen Bled staat op de Vogel, kort voor de zon opgaat, en nog maar net uit zijn warme bed.

FOTO DOOR COREY RICH

Erfgoed van de bergen

Slovenië is het ideale speelterrein voor avontuur. Het is dan ook geen wonder dat de bewoners zoveel mogelijk buiten willen doorbrengen om te genieten van hun omgeving. Marina Pribošič Kajdiž groeide op in deze historische bergcultuur en brengt het grootste gedeelte van het jaar buiten door. ’s Winters werkt ze als snowboardgids en ’s zomers organiseert ze paddle board tochten. Haar zusje Urška Pribošič komt net terug van de olypmische spelen uit Beijing, waar ze deelnam aan de Big Air en Slopestyle evenementen.

FOTO DOOR COREY RICH

Kastelen van kalksteen

De bergen in noordwest Slovenië zijn van kalksteen. Deze ruggen onstonden uit kalkafzettingen op de zeebodem en werden door tectonische botsingen omhoog gestuwd. Daar staan ze nu als de machtige massieven die Slovenië omringen. Deze ruige en wijdse hellingen boezemen met hun reusachtige omvang menig trekker groot ontzag in. Dankzij Slovenië’s goed gemarkeerde wandelpaden, is de toegang tot deze binnenlanden makkelijker dan je misschien denkt.

FOTO DOOR COREY RICH

Door de bossen

Echtpaar Petra en Luka Stražar uit Javorniški Rovt in de Karawanken, Slovenië’s langste bergrug, een uitloper van de zuidelijke kalksteen alpen. Het paar mag graag rotsklimmen, maar op de rustdagen lopen ze graag over een van de 10.000 kilometer gemarkeerde paden in Slovenië.

FOTO DOOR COREY RICH

Vloeiende beweging

De Savinja rivier is volledig ongerept, zonder een dam. Het seizoen met de snelle stromingen is mooi en opwindend voor kajakkers, maar het kan verraderlijk zijn. Het moet warm genoeg zijn om de sneeuwtoppen en gletschers te doen smelten die de rivieren voeren met schuimende stroomversnellingen en peddelplezier! Het seizoen is zo rond juni en dan gaan kajakkers Luka Reberšak (onder) en Sara Seprenyi erop uit om van de stromingen te genieten.

FOTO DOOR COREY RICH

Verscholen schoonheid

De Soča rivier, berucht om zijn stroomversnellingen, is wellicht Slovenië’s bekendste wildwaterkano bestemming. Inheemse kajakkers zoeken meer dan stroomversnellingen: zij gaan opzoek naar stilte en wildernis via paden en bruggen op minder bekende riviertjes. De Savinja bijvoorbeeld, een “verscholen schoonheid” volgens Sára Seprenyi, een kajakker uit Hongarije die naar Ljubljana is verhuisd, op jacht naar wildwateravontuur in Slovenië. “Je vindt allerlei waterniveau’s in Slovenië, en alle rivieren zijn kristalhelder,” zegt ze. “Dat is denk ik de reden dat de meeste van ons kajakkers hier naartoe zijn verhuisd.”

FOTO DOOR COREY RICH

Op het juiste pad

De drie bergkammen van de Pohorje, de Karawanken, en het Kamnik-Savinja gebergte komen samen in Koroška, het epicentrum voor mountainbikers en andere avonturen. Het telt meer dan duizend kilomter aan gemarkeerde fietspaden, dwars door grasrijke vlakten en sappige, mossige bossen. “All-mountain” fietsen zijn het meest geëigend voor deze tochten, zoals de 12 km lange tocht in het Peca Mountain Bike Park, de langste van Europa. Tjaša Gorenc en Jani Hercog genieten van een afdaling door het flora.

FOTO DOOR COREY RICH

Ondergrondse Bestemmingen

Slovenië is een van Europa’s dichtstbeboste landen, met 60% van het landschap voornamelijk begroeid met beukenbomen, dennen, sparren, esdoornen en eiken. Echter, het landschap van Koroška bestaat niet alleen maar uit sappige bossen: mountainbikers gaan naar het Peca gebergte om de koplampen op de helmen te binden voor een ondergrondse tocht door de 5 km tunnels van de oude onderaardse zinkmijnen.

FOTO DOOR COREY RICH

Luchtig Karst

Het Karstplateau is een buitengewoon geheimzinnig gebied met meer dan 8.000 grotten. Rotsklimmers zijn net zo geïnteresseerd in de grotten als speleologen, echter, zij zoeken liever minder claustrofobische omgevingen. Rond het oude dorpje Osp, een van de oudste dorpjes van Slovenië, rijst de Karst uit de heuvels met steile kliffen en diepe grotten, en biedt genoeg uitdagingen voor gevorderde klimmers. Dit is Luka Stražar, die abseilt met een dynamisch touw door een setje karabiners, gezekerd met een schroefclip in de rots.

FOTO DOOR COREY RICH

Old School

Rotsklimmen in de Osp, met zijn 3 opvallende rotsen - Osp, Mišja Peč en Črni Kal – vertegenwoordigt een van de oudste en belangrijkste sportklimlocaties van Europa. Eind 80, begin 90-er jaren werden hier langs de wanden van de Karst een paar van de moeilijkste routes ter wereld uitgezet. Voor velen, echter, zoals Luka Stražar, hier in de Babnasector op de Maudit route van de Osp-rots, met een moeilijkheidsgraad van 7a, is klimmen meer dan moeilijkheid. ”Dankzij de ongerepte natuur en goed ontwikkelde buitensportcultuur is Slovenië een te gekke plek voor klimmen en avontuur,” aldus Luka.

FOTO DOOR COREY RICH

Aanwezig zijn

Het Karstplateau biedt niet enkel speleologie- en klimmogelijkheden: het poreuze en rotsachtige landschap staat bekend om zijn sappige refoscodruif, gebruikt voor de opvallende, volle rodewijn, teran genaamd. Na een dag klimmen is het geen slechte beloning voor je verrichtingen. Of sta even stil, neem het moment in je op en laat je betoveren door de stille schoonheid van het landschap.

FOTO DOOR COREY RICH

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.