Bizons spotten in het Poolse Oerbos van Białowieża

Ontdek het oudste overgebleven laaglandoerbos van Europa, waar je op zoek gaat naar wolven, bizons en lynxen. Welkom in Białowieża.

Door Redactie
Een hertje in de wildernis van het oerbos.
Een hertje in de wildernis van het oerbos.
Foto door Piotr Arent

Op de grens van Polen en Wit-Rusland ligt het grootste oerbos van Europa: Białowieża. Noorse esdoorns, winterlindes, fijnsparren, haagbeuken, eeuwenoude zomereiken en zeldzame bergiepen kenmerken het woud, dat het oudste overblijfsel is van de eens zo uitgestrekte laaglandoerbossen van Centraal-Europa.

Wolven zijn een van de dieren die dit Poolse nationale park bevolken.
Foto door Piotr Arent

De ster van dit Unesco Werelderfgoed en biosfeerreservaat in de regio Podlaskie, ook wel het wilde oosten van Polen genoemd, is ongetwijfeld de bizon. Door overjagen en stroperij stierf de Europese bizon in 1921 uit in het wild, maar na een succesvol fokprogramma in de jaren vijftig met slechts zeven individuen zijn de dieren opnieuw geïntroduceerd in het gebied. Met succes. Inmiddels leven er zo’n 900 bizons in het Oerbos van Białowieża, de grootste populatie in Europa.

Naast bizons zijn er tal van andere dieren te bewonderen in Białowieża.
Foto door Piotr Arent

Wil je de dieren in het wild bewonderen? Verblijf dan in het gelijknamige dorpje, Białowieża, dat 85 kilometer ten zuidoosten van de stad Białystok – ook wel klein Krakau genoemd – ligt. Dit is de perfecte uitvalsbasis om de omringende bossen in het nationale park te verkennen. Vanaf hier vertrekken meerdere goed gemarkeerde wandelroutes, variërend van vier tot veertien kilometer. Sommige zijn ook goed te befietsen. Naast de wisenten, een andere benaming voor de Europese bizon, noemen ook wolven, edelherten, lynxen, bevers en wasbeerhonden dit oerbos hun thuis. Ga voor de beste ervaring op pad met de gidsen van de PTTK, die gespecialiseerd zijn in excursies om de dieren in hun natuurlijke omgeving te zien.

Het Woud van Bialowieza staat op Unesco's Werelderfgoedlijst als het oudste overgebleven laaglandoerbos in Europa.
Foto door Piotr Arent

De beste tijd om het bos te bezoeken is in het voorjaar, herfst of winter. In maart en april staat alles in bloei en begint het weer warmer te worden, terwijl je in het najaar de gouden Poolse herfst meemaakt. Hoewel het in de winter erg koud kan zijn, is het een ideaal moment om de dieren in het wild te spotten. Bizons, herten en wilde zwijnen spenderen dan veel tijd aan het zoeken naar voedsel en ze zijn makkelijk herkenbaar tegen de witte achtergrond. ’s Zomers kan je genieten van lange, warme dagen, maar moet je wel rekening houden met drukte en muggen.

In het Woud van Białowieża leeft de grootste wisentpopulatie van Europa.
Foto door Piotr Arent

Wil je zeker weten dat je de dieren ziet? Bezoek dan het afgesloten wildreservaat, waar bizons, elanden, reeën en wolven leven. Breng daarna een bezoek aan het vier kilometer verderop gelegen paleispark, aangelegd in de 19e eeuw rond een prachtige residentie gebouwd voor de Russische tsaar. Ooit stond hier een oud koninklijk jachthuis dat ooit door Poolse koningen werd gebruikt. Op de plaats van het voormalige paleis staat nu een museum met tentoonstellingen over onder andere de flora en fauna van het nationale park. De uitkijktoren bij het museum biedt een verpletterend uitzicht op de omgeving, met net richting het noorden een bos van 250 jaar oude eiken.

Praktisch

De reis
Reis je met het vliegtuig? Het dichtsbijzijnde vliegveld is Warschau, op 220 kilometer afstand van het Białowieża-oerbos. Andere populaire manieren om naar het bos te reizen zijn per auto, bus of trein. 

Zelf op reis naar Białowieża-oerbos? Kijk voor meer informatie op de website van de Poolse Organisatie voor Toerisme of op de site van het PTTK Toeristen Informatiecentrum in Białowieża.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Dit zijn de ergste reisverhalen ooit
Reizen
25 topbestemmingen voor 2021
Reizen
'Er is geen andere plek zoals op het ijs in de poolgebieden'
Reizen
Hoe is het om naar conflictgebieden te gaan? Een voormalige oorlogscorrespondent vertelt het ons
Reizen
Ze wilden alle landen op aarde bezoeken – totdat het coronavirus toesloeg

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.